چنانچه در هریک از مراحل نصب یا کاربری نرم‌افزارها به مشکلی برخورد کرده‌اید یا هر سوال، اشکال یا ابهامی در این زمینه دارید، می‌توانید پاسخ خود را ابتدا در مطالب موجود جستجو و در صورت لزوم به عنوان یک مبحث جدید مطرح کنید، تا کارشناسان پشتیبانی به آن پاسخ دهند.

به منظور ثبت سوال جدید و یا پاسخ به موضوعات موجود، ابتدا می بایست از طریق صفحه مربوطه به سامانه وارد شوید. چنانچه نام کاربری دریافت نکرده اید، به صورت رایگان و از طریق صفحه مربوطه، ابتدا در سامانه ثبت نام نمایید.

قبليقبلي Go to previous topic
بعديبعدي Go to next topic
آخرين ارسال 05 خرداد 1403 10:17 ق.ظ توسط روزبه
نسخه 13.02 (1302)
�10 پاسخ
مرتب:
شما مجاز به پاسخ به اين پست نمي باشيد.
مولف پيغام ها
روزبه
کاربر با تجربه
کاربر با تجربه

--
05 خرداد 1403 09:21 ق.ظ

    امکانات جدید نسخه 13.02 نرم‌افزار مالی یکپارچه نوسا

     

    سال 1402 برای نرم افزارهای مالی نوسا بنا به ابلاغ دولت و مبانی جدید و متغیر روزمره، سالی با چندین نسخه پیاپی بود که با توجه به بروزرسانی های متعدد سامانه مودیان مالیاتی و نیاز به بروز رسانی نرم افزارهای نوسا، برخی از امکانات جدید و تغییرات برنامه ریزی شده جهت ارائه در نسخه 13.02 و اشکالات گزارش شده و رفع شده از قبل در این نسخ، از جمله نسخه 12.10 ارائه شده در بهمن ماه سال 1402 ارائه گردید. با این تفاسیر، تعداد امکانات جانبی و مشکلات رفع شده در این نسخه محدود بوده ولیکن این نسخه شامل یک ساختار گزارش گیری گسترده و جدید در عموم نرم‌افزارها همزاه با 263 گزارش و فرم از پیش ساخته جدید است که بیش از هر نکته دیگری در ادامه به تعریف و ارائه امکانات قابل توجه و نوین آن می‌پردازیم.

     

    ویرایش 9 نرم‌افزارهای مالی نوسا آغاز نسل جدید نرم‌افزارهای مبتنی بر ساختار فعلی و نیز آغاز نسل چهارم از نرم‌افزارهای مالی نوسا بود. از مهمترین دست‌آوردهای این نسل می‌توان به بکارگیری توانایی‌هایی ارائه شده در سخت‌افزارها و سیستم عامل‌های جدید اشاره کرد. با قوی شدن سخت‌افزارها و بیشتر شدن حافظه‌ی در اختیار نرم‌افزار در سیستم عامل‌های جدید 64 بیتی، در ویرایش‌های بعدی نوسا (10، 11 و 12) امکانات و قابلیت‌های جالب توجه بسیاری ارائه شدند و این رویه کماکان ادامه دارد. استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، گزارش‌های محوری، شاخص‌های عملکرد، Web API، پیش‌تنظیم‌ها و رویکرد مدرن به مفاهیم موجود در سیستم (مثل بخش) تعدادی از این دست‌آوردها هستند. ساختار جدید جداول پیشرفته و ناحیه‌های باز شونده ارائه شده در نسخه 13.02 نیز در ادامه‌ی همین رویه پیاده‌سازی شده و پس از این، در دسترس استفاده کنندگان می‌باشند.

     

    شایان ذکر است که در هر نسخه از نر‌م‌افزار علاوه بر ارائه امکانات نوین و سازگاری با تغییرات در قوانین، استاندارد‌ها و نیاز‌های کلی مشتریان، بخش عمده‌ای از زمان صرف همسویی با آخرین بستر‌های نرم‌افزاری و ساختاری می‌گردد تا نرم‌افزار همچنان بروز با آخرین تکنولوژی‌های دنیا و در بالاترین سطح امنیتی و کاربردی در دسترس عموم قرار گیرد و کارکرد آن همواره قابل اطمینان باشد. در نسخه 13.02 نرم‌افزارهای مالی نوسا از آخرین بروز‌رسانی‌های ویندوز سرور 2022، ویندوز 11، اکسل 2021 و SQL 2022 ارائه شده تا اسفند ماه سال 1402 به همراه آخرین بروزرسانی ها پشتیبانی می‌کند.

     

    در صورتی که سرور و و یا کلاینت‌های شما همچنان حداقل از ویندوز 10 (نسخه 21H1 به بالا) و یا ویندوز سرور 2016 به بالا استفاده نکرده و یا SQL سرور شما از 2016 قدیمی‌تر است، لطفا قبل از بروز‌رسانی نسخه، با توجه به آخرین نیازمند‌ی‌های سخت‌افزاری موجود در بخش فایل و مستندات، از بروز‌رسانی ساختار‌های مورد نیاز اطمینان حاصل فرمایید. این نسخه، مانند نسخ قبلی ارائه شده، به دلایل امنیتی و کاربردی، قابلیت کارکرد صحیح و پشتیبانی در نسخ قدیمی خارج از پشتیبانی نرم‌افزارهای زیرساخت مایکروسافت را نخواهد داشت.  

     

    منتخبی از امکانات و تغییرات این ویرایش در ویدیوی زیر قابل مشاهده می‌باشد:

     

     

    لینک صفحه دانلود آخرین نسخه بروز نرم‌افزار در دسترس بوده و لیست کامل‌تر برخی از امکانات، تغییرات و نحوه استفاده از آن‌ها در ادامه این متن قابل مطالعه می‌باشد.

     

     

     

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 09:22 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول و نماهای پیشرفته (بخش 1 از 8)

     

    این جداول، چند نوع مولفه‌ جدید‌اند که از این پس می‌توانیم آنها را در اکثر فرم‌های قابل تعریف گزارش‌های سیستم بکار ببریم. به یاد داریم که جدول محوری نیز اساسا یک مولفه‌ی جدید برای استفاده در گزارش‌های موجودِ سیستم بود، البته تعدادی گزارش محوری نیز به صورت اختصاصی داشتیم که داده‌های آنها با پردازش خاص و برای بازنمایی در مولفه‌ی جدول محوری محاسبه و آماده می‌شدند. نکته‌ی قابل توجه این است که مولفه‌های جدید برای ایجاد امکان بازنمایی همان داده‌هایی که در گزارش‌های مختلف از قبل آماده شده‌اند طرح و پیاده‌سازی می‌شوند. این وضعیت را پیش از این مثلا در کاربرد مولفه‌ی جدول محوری در گزارش‌های ریزعملیات و مانند آنها دیده بودیم. همین وضعیت در مورد مولفه‌ی جدول پیشرفته نیز برقرار است. یادآوری می‌کنیم که استفاده از یک مولفه در تعریف فرم‌های گزارش‌های سیستم با تعیین محتوای کلی مولفه، تعیین اجزاء تشکیل دهنده‌ی مولفه و محتوای این اجزاء و در ادامه تعیین مشخصات نسبتا مفصل مولفه‌ها و اجزاء آن انجام می‌شود.


    در اینجا، عملا با چهار مولفه‌ی جدید سروکار داریم و در ادامه خواهیم دید که به آنها «نما» می‌گوییم. هر جدول پیشرفته می‌تواند حاوی تعداد دلخواهی نما باشد. جدول پیشرفته‌ای که فقط یک نما از نوع «جدول» داشته باشد بسیار شبیه خواهد بود به مولفه‌ی جدول استاندارد که از قبل در سیستم داشتیم. اگر بیش از یک نما داشته باشیم، جدول پیشرفته آنها را در یک ناحیه‌ی چند صفحه‌ای بازنمایی خواهد کرد. به این ترتیب، جمع‌آوری مولفه‌های نما در جدول پیشرفته در بسیاری از کاربردها عملیات تعریف و استفاده از فرم‌ها را ساده‌تر خواهد کرد. خلاصه موارد محم در رابطه با نحوه استفاده از این جداول در چهار ویدیو آموزشی کلی در ادامه این مستند در دسترس می باشد:

     

     

    جدول متعارف (قدیمی) نوسا حتما باید تمام (باقیمانده‌ی) فضای پیرامون خود را پر می‌کرد. جدول پیشرفته چنین محدودیتی ندارد. به این ترتیب تعریف بیش از یک جدول پیشرفته در یک ناحیه ساده‌تر خواهد بود (و مثلا نیازی به قرار دادن آنها در Panel نخواهیم داشت). انواع نماهای جدید قابل استفاده در این ابزار به شرح زیر است:

     

    • جدول (پیشرفته)
    • جدول با گروه ستون
    • کارت
    • نمودار

     

    همانطور که گفتیم در هر جدول پیشرفته می‌توانیم به تعداد دلخواه از این نماها (از انواع مختلف یا حتی یکسان – مثلا چند نمودار) تعریف کنیم. برخلاف جدول‌های متعارف (قبلی)، عموما هیچیک از نماها برای ورود اطلاعات بکار نخواهند رفت. در بسیاری از فرم‌های ورود اطلاعات سیستم (اسناد، برگه‌ها، صفحات ساده‌ی ورود اطلاعات) اصولا امکان بکار بردن جدول پیشرفته در فرم‌ها پیاده‌سازی نشده است. به صورت استثنایی، با توجه به کاربردهایی که برای جدول پیشرفته تصور کرده‌ایم، امکان استفاده از آنها در برخی از صفحات ورود اطلاعات را فراهم کرده‌ایم، این موارد شامل همه‌ی صفحات ورود اطلاعات نرم‌افزار دستمزد و همچنین رخدادهای یک دارایی در نرم‌افزار اموال می‌باشد.


    در این مستند ابتدا به توصیف نماها می‌پردازیم. در ادامه، فصل‌هایی را به توضیح امکانات جدیدی که جدول پیشرفته در اختیار قرار می‌دهند اختصاص خواهیم داد (گروه‌بندی، فیلتر، صدور اطلاعات به Excel و مانند آنها). در فصل بعد کاربرد جدول پیشرفته در تعریف فرم‌ها را توضیح خواهیم داد. البته طبق معمول تعداد قابل ملاحظه‌ای فرم‌های پیش‌فرض نوسا حاوی جدول پیشرفته از قبل در پایگاه‌های اطلاعاتی وجود خواهند داشت. با این همه کاربرانی که قصد دارند در امکانات تعریف فرم گزارش‌های نوسا از جدول پیشرفته استفاده کنند نیاز به مطالب همین فصل خواهند داشت. همچنین در فصل پایانی این مستند، لیست گزارش‌ها و فرم‌های پیش‌فرض به ریز نرم‌افزار در دسترس می‌باشد. 

     

     

     

    نماهای جدول و جدول با گروه ستون

     

    این نماها بسیار مشابه یکدیگر هستند. در هر دوی آنها داده‌ها به صورت سطر به سطر در یک جدول و در قالب تعدادی ستون بازنمایی می‌شوند که از این نظر کاملا مشابه مولفه‌ی جدول متعارف (قبلی) نوسا خواهند بود. در اینجا هم هر ستون دارای یک عنوان و یک پانویس است. جدول با گروه ستون بسیار شبیه به جدول است با این تفاوت که ستون‌ها در این نما در تعدادی «گروه ستون» قرار می‌گیرند. این گروه ستون‌ها ویژگی‌هایی به همراه خواهند داشت که در ادامه توضیح خواهیم داد.

     

    ویژگی‌های مشترک در نماهای جدول و جدول با گروه ستون را به اختصار ذکر می‌کنیم. برخی از مفاهیم در بخش‌های بعدی بیشتر توضیح داده شده‌اند. برای توضیحات بیشتر می‌توانید به ویدیوهای آموزشی نیز مراجعه نمایید.

    • بازنمایی محتوای فیلدها، عناوین ستون‌ها (و عناوین گروه ستون‌ها) در چند سطر
    • بازنمایی فیلدهای حاوی تصویر در ستون‌ها
    • تعیین خودکار ارتفاع برحسب محتوای فیلدها
    • مرتب کردن سطرهای گزارش برحسب یک یا چند ستون به صورت صعودی یا نزولی
    • گروه‌بندی سطرهای گزارش بر اساس یک یا چند ستون
    • فیلتر کردن سطرها برحسب محتویات یک یا چند ستون
    • تعریف تجمیع برای کل داده‌ها یا برای گروه‌ها با عملگرهای استاندارد (جمع، تعداد، میانگین...)
    • جستجوی بلادرنگ در محتوای یکی از ستون‌های گزارش (ستون مزبور در تعریف فرم مشخص می‌شود)
    • نمایش محتوای یکی از ستون‌ها به عنوان توصیف کلی سطر (در زیر سایر داده‌های هر سطر)
    • منوهای مفید و پرکاربرد در عنوان ستون‌ها، ناحیه‌ی گروه‌بندی، پانویس کلی، پانویس و عناوین گروه‌ها.
    • تغییر عرض یا جابجا کردن ستون‌ها با Mouse و Drag / Drop
    • تغییر ارتفاع سطرهای حاوی داده (و همچنین سطرهای گروه‌بندی) در اجرا که منجر به یکسان شدن ارتفاع همه‌ی سطرهای جدول می‌شود.
    • در سطرهای جدول، می‌توان تعدادی از سطرها را به بالا یا پایین گزارش الصاق (pin) کرد. این سطرهای همیشه بازنمایی می‌شوند و تحت تاثیر لغزش (Scroll) عمودی گزارش قرار نخواهند گرفت.
    • مخفی و آشکار کردن ستون‌ها در حین ملاحظه گزارش.
    • تلفیق سلول‌های یک ستون در سطرهای متوالی در صورتی که محتوای یکسانی داشته باشند.
    • انتخاب سطرهای گزارش با دریچه‌های قابل علامت‌گذاری (Check Box) در صورتی که در فرم گزارش چنین تعریف شده باشد.
    • انتخاب یکباره‌ی سطرهای یک گروه در گزارش‌های گروه‌بندی شده با انتخاب سطر گروه.

     

    در نمای "جدول با گروه‌ستون"، ‌ستون‌ها در تعدادی گروه دسته‌بندی می‌شوند و برای هر گروه می‌توان یک عنوان دلخواه تعیین نمود. از آنجا که شناسایی محتویات ستون‌ها در این نما با ترکیبی از عنوان گروه و عنوان ستون انجام می‌شود، می‌توان عبارت‌های مختصرتر (و حتی تکراری) را برای عنوان ستون لحاظ کرد. مثلا اگر عناوین گروه‌ها عبارت‌هایی از قبیل مشخصات حساب، مانده در ابتدای سال، مانده در ابتدای دوره، گردش طی دوره و مانده در انتهای دوره باشند عناوین ستون‌ها می‌توانند به صورت تکراری "بدهکار" یا "بستانکار" باشند. ویژگی‌های اختصاصی این نما را در ادامه ذکر می‌کنیم:

     

    • بازنمایی ستون‌ها در همه یا برخی از گروه‌ها می‌تواند به صورت چند ردیفی باشد.
    • می‌توان گروه‌ها را در داخل یکدیگر (به صورت وابسته – nested) تعریف کرد.
    • امکان جابجا کردن یکباره‌ی یک گروه در امتداد افقی گزارش وجود دارد.
    • می‌توان گروه‌ها را به صورت ثابت در ابتدا یا ثابت در انتها تعریف کرد تا در لغزش (Scroll) افقی جابجا نشوند و همیشه بازنمایی شوند.
    • مخفی و آشکار کردن گروه ستون‌ها در حین ملاحظه گزارش
    • جابجا کردن ستون‌ها در بین گروه‌ها با Drag / Drop

     

    مشخص است که وجود بسیاری از ویژگی‌‎هایی که در بالا به آنها اشاره کردیم، بستگی به نحوه‌ی تعریف فرم گزارش دارد. به جز این برخی از ویژگی‌‎ها در گزارش‌های به خصوصی به صورت مصنوعی غیرفعال خواهند بود. مثلا در گزارش‌هایی که داده‌های آنها ماهیتا گروه‌بندی شده است طبیعتا امکان گروه‌بندی مجدد سطرهای گزارش (و نیز تغییر ترتیب دلخواه آنها) را نخواهیم داشت. در ادامه ویدیوهای آموزشی مربوطه، با این این جداول آشنا می‌شویم:

     

     

     

    مرتب کردن سطرهای گزارش

     

    همانطور که می‌دانید در اکثر گزارش‌های سیستم مالی نوسا، ترتیب سطرها در محاوره‌ی ابتدایی گزارش قابل تعیین است. در حین کار با نماهای جدول و جدول با گروه ستون، می‌توان علاوه بر این، ترتیب سطرهای گزارش را به صورت ثانویه، در حین ملاحظه گزارش نیز تغییر داد. برای مرتب کردن گزارش برحسب محتویات یکی از ستون‌ها کافی است عنوان ستون مورد نظر را Click کنید. با اینکار علامتی به شکل  () در کنار عنوان ستون بازنمایی می‌شود که به معنی مرتب‌سازی "صعودی" گزارش برحسب آن ستون است. با Click مجدد عنوان ستون، علامت مزبور به  () تغییر شکل می‌دهد که به معنی مرتب‌سازی "نزولی" است. برای انصراف از مرتب‌سازی ثانویه عنوان ستون مزبور را همزمان با فشار کلید Ctrl، Click کنید.

     

    امکان مرتب سازی برحسب محتویات چند ستون نیز وجود دارد. مرتب سازی براساس فیلدهای متعدد، اصولی شبیه به رویه‌ی متداول در سیستم نوسا دارد (همانطور که در صفحه‌های "ترتیب" در محاوره‌های ابتدایی گزارش‌ها عمل می‌شود). اگر چند ستون (یا فیلد) برای مرتب‌سازی انتخاب شده باشند، سطرهای گزارش ابتدا برحسب ستونی که ابتدا به عنوان مبنای مرتب‌سازی انتخاب شده است، به صورت صعودی یا نزولی، مرتب می‌شوند. در این حین ممکن است تعدادی از سطرها مقدار مشترکی در آن ستون داشته باشند و در نتیجه ترتیب مشخصی نخواهند داشت. با انتخاب ستون بعدی، سطرهایی که ترتیب آنها صرفا با ستون اول مشخص نشده باشد برحسب ستون دوم مرتب می‌شوند و این رویه برای ستون‌های بعدی که برای مرتب‌سازی انتخاب شده باشند ادامه می‌یابد. توجه کنید که ترتیب لحاظ کردن ستون‌ها در فرآیند مرتب‌سازی ثانویه دارای اهمیت است.

     

    برای لحاظ کردن بیش از یک ستون در مرتب‌سازی ثانویه باید همزمان با فشار کلید Shift عنوان ستون‌های بعدی را Click نمایید. همچنین در Click مجدد عنوان ستون‌ها (برای تبدیل صعودی به نزولی) نیز باید کلید Shift را فشار دهید؛ وگرنه به معنی مرتب‌سازی از ابتدا برحسب یک ستون تعبیر خواهد شد. در اینجا هم برای برداشتن تاثیر یک ستون از مرتب‌سازی باید عنوان ستون موردنظر را همزمان با فشار کلید Ctrl، Click کنید.

     

     

     

    آشکار و مخفی کردن ستون‌ها و گروه ستون‌ها

     

    در نماهای جدول و جدول با گروه ستون علامت ویژه‌ای در ستون نشانگر (ستون کم عرضی که برای بازنمایی برخی از علائم، پیش از ستون اول قرار دارد) مشاهده می‌شود:

     

     

    این دو علامت قابل Click هستند و برای «مخفی / آشکار / جابجا کردن ستون‌ها یا گروه ستون‌ها» بکار می‌روند. طبیعی است که در نمای جدول فقط علامت مربوط به ستون‌ها را مشاهده خواهیم کرد. با Click روی هر یک از آنها فهرست ستون‌ها یا گروه ستون‌ها به صورت قابل علامت‌گذاری بازنمایی خواهد شد:

     

     

    در شکل فوق، دریچه‌ی قابل علامت‌گذاری اول، برای علامت‌گذاری یا حذف علامت از "همه" اقلام (در اینجا گروه ستون‌ها) بکار می‌رود. دریچه‌ی دوم برای مرتب کردن الفبایی اقلام برحسب عنوان است. در ادامه فهرست ستون‌ها یا گروه ستون‌ها را خواهیم دید. در آنچه به صورت نمونه در شکل فوق مشاهده می‌شود، گروه ستون‌های اول و آخر بدون عنوان تعریف شده‌اند. فیلدهای متعددی در گزارش آمده‌اند که در گروه‌هایی دسته‌بندی شده‌اند. طراح فرم گزارش تشخیص داده که اکثر گروه‌ها به صورت پیش‌فرض مخفی باشند. کاربر با استفاده از امکانات فوق می‌تواند این گروه‌ها را آشکار نماید.

     

     

     

    گروه‌بندی سطرهای گزارش

     

    در نماهای جدول و جدول با گروه ستون امکان گروه‌بندی سطرهای گزارش برحسب یک یا چند ستون وجود دارد. به این منظور ناحیه‌ی خاصی در بالای جدول تعبیه شده است و عبارتی به صورت زیر در آن نمایش داده شده است: "برای گروه‌بندی، عنوان ستون را با mouse به اینجا منتقل کنید". با انجام این کار، همان داده‌هایی که از قبل در گزارش بازنمایی شده‌اند به صورت آنی برحسب محتویات ستون مزبور گروه‌بندی می‌شوند. به ازای هر گروه یک سطر اختصاصی (که به آن سطر گروه خواهیم گفت) نمایش داده می‌شود و مقدار مشترک همان ستون در سطرهای هم‌گروه را نشان می‌دهد. با استفاده از سطر گروه می‌توانیم کل گروه را ببندیم (سطرهای عضو گروه را مخفی کنیم) یا باز کنیم.

     

    گروه‌بندی همزمان برحسب تعدادی ستون نیز میسر است. اصول گروه‌بندی البته همان است که از قبل در گزارش‌های گروه‌بندی شده اختصاصی سیستم نیز داشتیم – یعنی به ازای هر سطح گروه‌بندی سطرهای مجزای گروه خواهیم داشت که به صورت متوالی در داخل هم قرار می‌گیرند و البته هر یک را به صورت جداگانه می‌توانیم ببندیم یا باز کنیم. به شکل زیر توجه کنید:

     

     

    در این شکل گزارش را برحسب دو ستون "مشخصات سند – نرم‌افزار" و "برچسب‌ها – نوع منابع" گروه‌بندی کرده‌ایم. گزارش در این شکل، بیشتر، سطرهای گروه را نشان می‌دهد (اکثر گروه‌ها "بسته" هستند). مشاهده می‌شود که به ازای هر یک از نرم‌افزارها یک سطر گروه داریم که نام نرم‌افزار مربوط در آنها بازنمایی شده است. گروه مربوط به نرم‌افزار حسابداری "باز شده" است که در آن 4 سطر گروه برای نوع منابع بازنمایی شده است. گروه اول حاوی رخدادهایی است که فاقد برچسب مزبور هستند (نوع منابع خالی در این سطر گروه بازنمایی شده است). گروه دوم مربوط به منابع عمومی است که آنرا باز کرده‌ایم. توجه کنید که سطرهای گروه و سطرهای داده (محتویات پایین‌ترین سطح از گروه‌ها) با فرورفتگی نمایش داده شده‌اند. همچنین به فلش‌های کوچکی که در ابتدای سطرهای گروه بازنمایی شده‌اند توجه کنید – این فلش‌ها باز یا بسته بودن گروه‌ها را نشان می‌دهند. یک روش دیگر برای گروه‌بندی برحسب بیش از یک ستون این است که محتوای دو ستون را در یک گروه تلفیق کنیم. به شکل زیر توجه کنید:

     

     

    در این روش دو ستون مبداء در ناحیه‌ی گروه‌بندی به هم چسبیده‌اند. چنین است که اگر کلید Ctrl را فشار دهیم و ستون دوم (در اینجا نوع منابع) را Drag کنیم، وضعیت فوق پیش می‌آید؛ عملا یک سطح گروه‌بندی داریم که تشخیص مقادیر و تفکیک گروه‌ها با توجه همزمان به مقادیر هر دو ستون انجام می‌شود. تعداد گروه‌ها در این روش طبیعتا بیشتر است و در هر سطر گروه همزمان مقادیر هر دو ستون را مشاهده می‌کنیم. در شکل فوق، گروه مربوط به نرم‌افزار حسابداری و نوع منابع عمومی به صورت "باز شده" دیده می‌شود.

     

    سطرهای گروه همیشه ترتیب مشخصی دارند (اصولا گروه‌بندی بدون لحاظ کردن ترتیب بی‌معنی است). پیش‌فرض این ترتیب به صورت صعودی برحسب محتوای ستون مبنای گروه‌بندی است. با Click روی عنوان ستونی که به ناحیه‌ی گروه‌بندی منتقل شده است، می‌توان ترتیب را به نزولی تغییر داد.

     

    در بخش‌های بعدی در مورد مفهوم تجمیع در نماهای جدول و جدول با گروه ستون توضیح خواهیم داد. هر تجمیع، تعریف یک عملیات تجمعی برای نما است که همانند آنچه از قبل در سیستم داشتیم به صورت جمع، تعداد، میانگین و مانند آنها تعریف می‌شود. هر تجمیع برای یک فیلد به خصوص و برای بازنمایی در پانویس یکی از ستون‌ها تعریف می‌شود. البته در بیشتر موارد همان فیلدی که در ستون بکار رفته است در تجمیع هم بکار می‌رود. می‌توان برای کل سطرهای گزارش و نیز برای گروه‌ها تجمیع تعریف کرد. کل نما و همچنین هر گروه دارای یک ناحیه‌ی پانویس است که برای بازنمایی این تجمیع‌ها بکار می‌رود. تجمیع‌های گروه‌ها را می‌توان به جای پانویس در همان سطر گروه نیز بازنمایی کرد. امکان تغییر ترتیب گروه‌ها برحسب یکی از این تجمیع‌ها هم وجود دارد (یعنی مثلا گروه‌ها به ترتیب نزولی جمع مبلغ بدهکار مثبت رکوردهای گروه بازنمایی شوند). در ویدیو زیر برخی موارد آموزشی از جمله جداول با گروه ستون خواهیم پرداخت:

     

     

     

     

    گروه‌بندی برحسب تاریخ

     

    اگر یک ستون حاوی تاریخ را برای گروه‌بندی انتخاب کنیم، انتظار داریم که سطرهای گزارش به تفکیک تاریخ در گروه‌ها قرار بگیرند – یعنی هر گروه مربوط به یک تاریخ باشد. خواهیم دید که در حین تعریف نماهای جدول پیشرفته در گزارش‌ها، در صفحه‌ی "نما" یک دریچه برای تعیین "گروه‌بندی فیلدهای تاریخ" تعبیه شده است که به صورت پیش‌فرض روی گزینه‌ی "برحسب تاریخ" قرار دارد – که همین رفتار را باعث می‌شود. دریچه‌ی مزبور گزینه‌های دیگری نیز دارد که منجر به رفتار متفاوت سیستم در گروه‌بندی برحسب تاریخ خواهد شد: برحسب ماه / برحسب سال / نسبت به امروز. دو گزینه‌ی نخست تعریف مشخصی دارند؛ گروه‌های حاصله، هر یک مربوط به یک ماه یا یک سال خواهند بود و سطرهای گزارش برحسب تاریخ در گروه مربوط قرار خواهند گرفت.

     

    گروه‌بندی "نسبت به امروز" باعث می‌شود که «برحسب تاریخ اخذ گزارش» تعدادی گروه به صورت زیر تشکیل شوند و سطرهای گزارش برحسب تاریخ در یکی از این گروه‌ها قرار داده شوند. اگر تاریخ‌هایی در گزارش وجود داشته باشند که در هیچیک از گروه‌های زیر قرار نگیرند، آن سطرها برحسب تاریخ گروه‌بندی خواهند شد. ترتیب گروه‌ها را برحسب کنترل آنها ذکر کرده‌ایم:

     

    • دیروز / امروز / فردا 
    • هفته قبل / هفته جاری / هفته بعد
    • ماه قبل / ماه جاری / ماه بعد         
    • سال قبل / سال جاری / سال بعد

     

    البته ترتیب گروه‌ها همیشه برحسب تاریخ خواهد بود – در نتیجه یک گروه ممکن است دوبار در گزارش ظاهر شود. مثلا اگر تاریخ روز 31/5/1402 باشد؛ سطرهای گزارش برحسب تاریخ در گروه‌های زیر قرار خواهند گرفت:

     

    • هر تاریخ در یک گروه                     پیش از 1401/1/1
    • سال قبل                                      1401/1/1 تا 1401/12/29
    • سال جاری                                    1402/1/1 تا 1402/3/31
    • ماه قبل                                        1402/4/1 تا 1402/4/31
    • ماه جاری                                      1402/5/1 تا 1402/5/20
    • هفته قبل                                     1402/5/21 تا 1402/5/27
    • هفته جاری                                   1402/5/28 تا 1402/5/29             شنبه و یکشنبه
    • دیروز                                           1402/5/30                                  دوشنبه
    • امروز                                           1402/5/31                                   سه شنبه
    • فردا                                             1402/6/1                                    چهارشنبه
    • هفته جاری                                   1402/6/2 تا 1402/6/3                 پنجشنبه و جمعه
    • هفته بعد                                      1402/6/4 تا 1402/6/10
    • ماه بعد                                        1402/6/11 تا 1402/6/31
    • سال جاری                                   1402/7/1 تا 1402/12/29
    • سال بعد                                      1403/1/1 تا 1403/12/30
    • هر تاریخ در یک گروه                     1404/1/1 به بعد

     

    این تفکیک فقط برای توضیح رفتار سیستم داده شده است و در عمل نیازی به بررسی رفتار سیستم و تاریخ‌ها (نسبت به امروز) نخواهید داشت. نکته‌ی قابل توجه این است که گروه‌های سال / ماه / هفته جاری ممکن است بیش از یکبار در گزارش بازنمایی شوند که نمونه‌ی این وضعیت را در توضیحات فوق مشاهده می‌کنید. البته با توجه به اینکه «هفته بعد» در ماه بعد قرارگرفته است، ماه جاری در این نمونه تکرار نشده است. این وضعیت ممکن است برای سال و هفته‌ی جاری هم اتفاق بیافتد.

     

    تفکیک گروه‌ها برحسب تاریخ شمسی یا میلادی با توجه به نحوه‌ی بازنمایی تاریخ در ستون انجام می‌شود. اگر در تعریف محتوای ستون (نمایش تاریخ) "نمایش تاریخ به صورت میلادی و لاتین" تعیین شده باشد، انواع گروه‌بندی برحسب تاریخ (ماه، سال، نسبت به امروز، تشخیص محدوده‌های تاریخ) برحسب تاریخ میلادی انجام می‌شود.

     

    توجه کنید که با گروه‌بندی گزارش برحسب هر ستون، آن ستون در جدول گزارش مخفی می‌شود. با این همه، اگر در این نوع از گروه‌بندی مایل به مشاهده‌ی ستون تاریخ در گزارش باشید، می‌توانید به روشی که در «آشکار و مخفی کردن ستون‌ها» گفتیم عمل کنید و ستون تاریخ (مخفی شده) را آشکار نمایید. خواهیم دید که تعیین وضعیت ابتدایی گروه‌بندی گزارش و همچنین آشکار و مخفی شدن ستون‌ها، در حین تعریف فرم گزارش میسر است. در آخرین بخش ویدیو های آموزشی مرتبط با جداول پیشرفته به گروه بندی بر حسب تاریخ و برخی نکات دیگر خواهیم پرداخت:

     

     

     

     

     

    تجمیع

     

    مفهوم تجمیع داده‌ها در مولفه‌های قابل استفاده در گزارش‌های سیستم نوسا سابقه دارد. پیش از این در تعریف پانویس ستون‌های جدول و یا در مولفه‌ی بازنمایی متنی فیلد با "عملیات تجمعی" مواجه بودیم که یکی از گزینه‌های جمع، تعداد، میانگین، بیشترین مقدار یا کمترین مقدار در آن قابل تعیین بود. در نماهای جدول و جدول با گروه‌ستون در جدول پیشرفته، با اندکی تفاوت به تجمیع پرداخته‌ایم. در اینجا هم البته قصد داریم جمع (یا تعداد یا میانگین یا...) مقادیر یک فیلد را بازنمایی کنیم – اما با توجه به امکانات اختصاصی جدول پیشرفته، نحوه‌ی تعریف و کار با تجمیع داده‌ها را با توجه به نکات زیر طرح کرده‌ایم:

     

    • تجمیع به تفکیک برای کل گزارش و هر گروه از گزارش قابل تعریف باشد – در صورت تمایل بتوان در پانویس ستون‌های هر گروه، مثلا، جمع مقادیر را بازنمایی کرد.
    • بتوانیم بدون نیاز به پانویس در گروه‌ها، جمع یا تعداد یا... را در سطر گروه (در کنار توصیف گروه) بازنمایی کنیم.
    • بتوانیم به تعداد دلخواه (حتی بیش از 2) جمع را در پانویس ستون‌ها بازنمایی کنیم و محتوای همه‌ی آنها بتواند دلخواه باشد (به یاد داریم که در ستون‌های جدول قدیمی، حداکثر دو پانویس برای هر ستون قابل تعریف بودند).
    • در حین ملاحظه‌ی گزارش بتوانیم به صورت موقتی برای یک ستون به تعداد دلخواه تجمیع درج کنیم یا تغییر دهیم.
    • امکان مرتب‌سازی گروه‌ها برحسب مقادیر تجمیع شده، به صورت صعودی یا نزولی را داشته باشیم. مثلا برحسب "ماه" گروه‌بندی کنیم و ماهها را برحسب مانده نزولی مرتب کنیم.

     

    خواهیم دید که در تعریف نماهای جدول و جدول با گروه‌ستون، تجمیع داده‌ها به صورت مستقل از ستون‌ها و به تفکیک برای کل داده و گروه‌ها قابل تعریف هستند. در هر یک از آنها کافی است ستون مورد نظر و عملیات تجمعی (مثلا جمع) تعیین شوند. محتوای هر آیتم تجمیع، به صورت پیش‌فرض، «همان فیلد و فرمت ستون» است – پس در اکثر موارد، برای تعریف تجمیع برای ستون‌های گزارش هیچ کار دیگری لازم نیست انجام شود. اما برای پیاده‌سازی حالت "محتوای دلخواه" (و غیرمرتبط با محتوای ستون) امکان تعریف دلخواه محتوای تجمیع هم فراهم شده است. در تعریف تجمیع برای گروه‌ها یک تنظیم دیگر به نام مکان نیز وجود دارد که گزینه‌های "پانویس" و "سطر گروه" در آن قابل انتخاب است. به این ترتیب امکان بازنمایی تجمیع، نه در پانویس بلکه در همان سطر گروه فراهم خواهد بود.

     

    در گزارش‌های گروه‌بندی شده که تجمیع گروه‌ها نیز تعریف شده باشند، می‌توان ترتیبی داد که گروه‌ها برحسب تجمیع‌ها مرتب شوند. به این منظور روی یکی از سطرهای گروه (سرنویس هر گروه)، Right Click می‌کنیم و یک منو به صورت زیر ظاهر می‌شود که آیتم‌های آن کارکرد مشخصی دارند:

     

     

    در حین کار با نماهای جدول و جدول با گروه ستون، اگر روی پانویس هر ستون (کل یا گروه) Right Click کنیم امکان تعریف یا حذف تجمیع را خواهیم داشت:

     

     

    از قبل، امکاناتی برای بازنمایی جمع رکوردهای انتخاب شده در گزارش‌ها داشتیم. آن امکانات با توجه به انتخاب سطرها در جدول پیشرفته هم کار می‌کنند و قابل استفاده هستند. نحوه‌ی انتخاب سطرها در جدول پیشرفته بسیار شبیه جدول متعارف (قدیمی) است. تنها تفاوت قابل ذکر این است که اگر گزارش با امکانات پیش‌گفته گروه‌بندی شده باشد، انتخاب سطر گروه همزمان منجر به انتخاب همه‌ی سطرهای متعلق به آن گروه نیز می‌شود و البته طبق معمول با فشار کلید Ctrl و Click روی برخی از سطرهای یک گروه می‌توان آنها را از وضعیت انتخاب شده خارج کرد.

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:09 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول پیشرفته (بخش 2 از 8)

     

    امکانات اختصاصی در نواحی مختلف

     

    در بخش قبلی دیدیم که با Right Click در ناحیه پانویس ستون (کل یا گروه) امکان تعریف یا حذف تجمیع برای آن ستون را خواهیم داشت. همچنین گفتیم که با Right Click روی یکی از سطرهای گروه (سرنویس هر گروه) می‌توان ترتیب ظهور گروه‌ها در گزارش را تعیین کنیم (برحسب عنوان گروه یا برحسب یکی از تجمیع‌هایی که برای گروه‌ها تعریف شده است). به صورت مشابه امکاناتی در نواحی دیگر نیز وجود دارند که در ادامه توضیح خواهیم داد. با Right Click روی عنوان هر یک از ستون‌ها با منویی به صورت زیر مواجه خواهید شد:

     

     

    همانطور که مشاهده می‌شود امکانات مرتب‌سازی و گروه‌بندی، علاوه بر Click یا Drag /Drop در اینجا هم در اختیار قرار دارند. مخفی و آشکار کردن نواحی گروه‌بندی و پانویس جدول (کل) و گروه‌ها هم در اینجا میسر است. در صورتی که این نواحی با همین روش مخفی شده باشند، از همین گزینه‌ها می‌توان برای آشکار کردن آنها نیز استفاده کرد. تراز متن، یکی از سه گزینه‌ی آشنای مطابق جهت محتوی / مخالف جهت محتوی / وسط را برای محتویات همان ستونی که Right Click روی عنوان آن انجام شده در اختیار قرار می‌دهد. تعیین خودکار عرض مناسب برای ستون به معنی افزایش یا کاهش عرض به اندازه‌ای است که تمام محتویات ستون (در همه‌ی سطرها) قابل بازنمایی باشد. اینکار برای ستون جاری یا برای همه‌ی ستون‌ها با دو گزینه‌ای که در شکل مشاهده می‌شود قابل انجام است. در این عملیات به حداقل و حداکثر عرضی که در حین تعریف فرم برای ستون تعیین شده است نیز توجه می‌شود. حداکثر عرض ستون، به خصوص برای ستون‌هایی که محتوای بزرگی دارند کاربرد دارد. تعیین خودکار عرض مناسب ستون با Double Click روی جداکننده‌ی انتهای عنوان ستون نیز میسر است.

     

    وضعیت ابتدایی بازنمایی پانل گروه‌بندی، ناحیه‌ی پانویس جدول و ناحیه‌ی پانویس گروه‌ها در حین تعریف فرم گزارش برای جدول پیشرفته تعیین می‌شود و ممکن است در ابتدا مخفی باشند. همانطور که در شکل مشاهده می‌شود، حتی در این موارد هم می‌توان بالاخره با آشکار کردن نواحی مخفی شده، اقدام به گروه‌بندی گزارش کرد. اما در برخی از گزارش‌ها، حسب مورد و بسته به ماهیت گزارش، امکاناتی چون گروه‌بندی یا مرتب‌سازی قابل استفاده نیستند. مثلا در گزارش‌هایی که خود ماهیت گروه‌بندی شده دارند. چنین محدودیت‌هایی به صورت سیستمی و بدون دخالت تنظیمات قابل انجام در تعریف فرم گزارش لحاظ شده است. منوی فوق در این گزارش‌ها مختصرتر خواهد بود و گزینه‌های مربوط به امکانات غیرفعال دیده نخواهند شد. شکل زیر همان منو را برای گزارش "تفکیک عملیات حساب به یک شماره تفصیلی (گروه‌بندی شده)" نشان می‌دهد:

     

     

    گروه‌بندی گزارش برحسب یکی از ستون‌ها مانند این است که عنوان ستون را (با Drag / Drop) به ناحیه‌ی گروه‌بندی منتقل کرده باشیم. با Right Click روی عنوان یک ستون در آن ناحیه، مجددا با همین منو مواجه خواهیم شد – با این تفاوت که گزینه‌ی "گروه‌بندی برحسب این فیلد" به "حذف از گروه‌بندی" تغییر می‌یابد. اگر در پانل گروه‌بندی، در فضایی به جز عنوان ستون‌هایی که به این ناحیه منتقل شده‌اند، Right Click کنیم منویی به صورت زیر نشان داده می‌شود:

     

     

    با دو گزینه‌ی نخست می‌توان به یکباره همه‌ی گروه‌ها را بازکرد یا آنها را بست. خواهید دید که این دو گزینه بسیار پرکاربرد خواهند بود. لغو گروه‌بندی و مخفی کردن پانل گروه‌بندی با انتخاب گزینه‌های این منو نیز میسر است.

     

     

     

    جانمایی ستون‌ها در جدول با گروه‌ستون

     

    در بخش «جدول پیشرفته در تعریف فرم‌ها» که یکی از بخش‌های آتی است، خواهیم دید که در جدول با گروه‌ستون، قرار دادن ستون‌ها در گروه‌ها با Drag / Drop در زمان طراحی انجام می‌شود. یکی از امکاناتی که در حین استفاده از گروه‌ستون‌ها ممکن است مفید و جالب باشد مرتب کردن ستون‌ها به صورتی است که یک رکورد اطلاعاتی در بیش از یک سطر از جدول بازنمایی شود. به عنوان مثال به شکل زیر توجه کنید:

     

     

    در این شکل گروه‌ستون‌های مشخصات سند و مشخصات رخداد مالی از یک گزارش فرضی ریزعملیات را مشاهده می‌کنید. در این گزارش ابتدا ستون‌ها را در گروه‌های دلخواه قرار داده‌ایم. سپس با Drag کردن جداره‌ی پایینی ستون شرح عملیات، ارتفاع سلول حاوی این فیلد را افزایش داده‌ایم. در ادامه با جابجا کردن ستون‌های بخش، نوع، وضعیت و نرم‌افزار از فضایی که با افزایش ارتفاع شرح عملیات ایجاد شده است برای بازنمایی داده‌ها در عرض کمتر استفاده کرده‌ایم. عملیات بسیار متنوعی را به این روش می‌توان با ستون‌ها و گروه‌ستون‌ها انجام داد – هم در زمان تعریف فرم و هم در زمان ملاحظه‌ی گزارش – با این تفاوت که تغییرات انجام شده در ملاحظه‌ی گزارش موقتی بوده و باقی نمی‌مانند (خواهید دید که استفاده از این امکانات برای دفعات نخست ممکن است برای کاربر گیج کننده باشد. آزمایش الگوی مورد نظر، ابتدا، در حین ملاحظه‌ی گزارش و بعدتر در تعریف فرم گزارش می‌تواند سیاست خوبی برای استفاده از این امکانات سیستم باشد).

     

     

     

    عنوان تکمیلی ستون‌ها و گروه‌ستون‌ها

     

    در یکی از بخش‌های قبلی دیدیم که برای گروه‌بندی گزارش برحسب یکی از ستون‌ها، ستون مورد نظر را با Drag کردن به ناحیه‌ی گروه‌بندی منتقل می‌کنیم. با اینکار عنوان ستون در ناحیه‌ی گروه‌بندی در یک مستطیل اختصاصی بازنمایی می‌شود. همچنین دیدیم که امکاناتی برای آشکار یا مخفی کردن ستون‌ها (و گروه‌ستون‌ها) در اختیار داریم که با علامت‌های * در بالای ستون نشانگر احضار می‌شوند. در هر دو این موارد، چنین است که باید با مشاهده‌ی عبارت عنوان، ستون مربوط را تشخیص دهیم. در بسیاری از موارد از عبارت‌های خلاصه شده‌ای در عنوان ستون استفاده می‌شود به صورتی که ممکن است با صرف مشاهده‌ی آن عبارت نتوانیم تشخیص دهیم که یک عبارت عنوان واقعا به کدام ستون از گزارش اشاره دارد.

     

    مثلا در یک گزارش ریزعملیات ممکن است عبارت‌هایی مثل نوع، وضعیت یا نرم‌افزار در عنوان ستون بکار رفته باشند یا در یک گزارش تراز 8 ستونی با گروه‌های مانده افتتاحیه / گردش تا ابتدای دوره / مانده در ابتدای دوره / گردش طی دوره / گردش تا انتهای دوره / مانده در انتهای دوره، احتمالا عنوان همه‌ی ستون‌ها بدهکار یا بستانکار خواهد بود.

     

    تمهیداتی برای کمک به شناسایی بهتر ستون از روی عبارت عنوان آن (صرفا در دو کاربردی که قبلا به آنها اشاره کردیم) اندیشیده شده‌اند. نخست آنکه در جدول با گروه‌ستون، همیشه عنوان گروه‌ستون پیش از عنوان ستون بازنمایی می‌شود. پس مثلا در ریزعملیات، نرم‌افزار را به صورت "مشخصات سند – نرم‌افزار" خواهیم دید یا در گزارش دوم عبارتی چون "گردش طی دوره – بدهکار" را ملاحظه خواهیم کرد:

     

    در این مثال، نرم‌افزار یکی از ستون‌های گروه "مشخصات سند" بوده است. هم در ناحیه‌ی گروه‌بندی و هم در هر یک از سطرهای گروه ترکیبی از عنوان گروه‌ستون و عنوان ستون بازنمایی می‌شود. تمهید دوم، امکان توصیف دلخواه ستون برای این کاربردها، مستقل از عنوان گروه‌ستون و عنوان ستون است. این توصیف تحت نام "عنوان تکمیلی" برای هر ستون در حین تعریف فرم گزارش تعیین می‌شود. در صورتی که برای یک ستون، عنوان تکمیلی تعریف شده باشد، در کاربردهایی که ذکر کردیم، به جای ترکیب عنوان گروه‌ستون و عنوان ستون، همان عنوان تکمیلی بازنمایی خواهد شد. شکل زیر همان گزارش را نشان می‌دهد که این‌بار "نرم‌افزار سند" در عنوان تکمیلی ستون نرم‌افزار درج شده است. ستون مزبور کماکان با عنوان نرم‌افزار و تحت گروه‌ستون "مشخصات سند" در گزارش بازنمایی می‌شود اما در مواردی که به شناسایی از روی عنوان نیاز داشته باشیم به صورت زیر دیده خواهد شد:

     

     

    هر گروه‌ستون نیز می‌تواند دارای عنوان تکمیلی باشد. این عنوان تکمیلی، در زمان مخفی یا آشکار کردن گروه‌ستون‌ها یا در پیشوند عنوان ستون (در ستون‌هایی که خودشان عنوان تکمیلی نداشته باشند) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

     

     

     

    تعداد اعشار در فیلدهای مقدار و ارز جداول پیشرفته

     

    برخلاف جدول متعارف (قدیمی)، در جدول پیشرفته، همانند جدول محوری، تعداد ارقام اعشار مورد استفاده در بازنمایی مقدار و ارز در حین تعریف فرم برای هر ستون تعیین می‌شوند (و به صورت خودکار از محتوای سطر گزارش بدست نمی‌آیند). می‌دانیم که حداکثر تعداد مزبور برای ارز 2 و برای مقدار 4 است. آنچه در تعریف فرم تعیین شده است، در همه‌ی سطرها و پانویس‌های گزارش به صورت ثابت و مستقل از واحد ارز یا مقدار مندرج در هر سطر لحاظ خواهد شد.

     

     

     

    نمای کارت

     

    این نما، که در جدول پیشرفته قابل تعریف است، تا اندازه‌ای شبیه است به مولفه‌ی "فهرست فیلد" که پیش از این در گزارش‌ها برای تعریف فرم در اختیار داشتیم – یعنی کل نما یک ناحیه‌ی مستطیل شکل حاوی تعدادی فیلد است که محتوای آنها در مقابل عنوان‌شان بازنمایی می‌شوند. تفاوت کارت با فهرست فیلد این است که فهرست فیلد فقط محتویات رکورد تحت مکان‌نمای گزارش را بازنمایی می‌کرد اما نمای کارت همه‌ی رکوردهای گزارش را به صورت تعدادی کارت متوالی نشان می‌دهد. رکورد تحت مکان‌نمای گزارش یکی از این کارت‌ها است که با کلیدهای متعارف قابل جابجایی نیز هست.

     

    در حین تعریف نمای کارت، چیدمان فیلدها در هر کارت ممکن است عمودی یا افقی باشد – که اشاره به نحوه‌ی قرار گرفتن فیلدهای متوالی در جانمایی کارت دارد. این چیدمان‌ها (به خصوص حالت افقی)، در کنار یک مشخصه‌ی فیلد با عنوان "در ادامه‌ی فیلد قبل بازنمایی شود" نتایج جالبی را به همراه خواهند داشت. به شکل‌های زیر توجه کنید:

     

     

    شکل سمت چپ یک کارت با چیدمان عمودی و شکل سمت راست یک کارت با چیدمان افقی را نشان می‌دهد. هر یک از مستطیل‌های داخلی در هر دو شکل، یکی از فیلدهای بازنمایی شده در کارت هستند. در نگاه اول چنین به نظر می‌رسد که کارت با چیدمان افقی کاربرد چندانی نداشته باشد. اما، گفتیم که هر فیلد یک مشخصه به نام "در ادامه‌ی فیلد قبل بازنمایی شود" دارد که با استفاده از آن، در حین تعریف فیلدهای کارت می‌توان به نتایج جالبی رسید. این مشخصه در هر دو چیدمان قابل استفاده است. به شکل‌های زیر توجه کنید.

     

     

    فیلدهایی که در ادامه‌ی فیلدهای قبلی بازنمایی شده‌اند در این شکل‌ها با فلش مشخص شده‌اند. همانطور که مشاهده می‌شود، کارت حاصله در چیدمان افقی بسیار خواناتر خواهد شد (مثل یک کارت عمودی چند ستونی عمل خواهد کرد). به همین دلیل بازنمایی در ادامه‌ی فیلد قبل، بیشتر در چیدمان افقی کاربرد خواهد داشت – تا آنجا که در افزودن فیلد به کارت، اگر چیدمان کارت افقی باشد، فیلد به صورت پیش‌فرض در ادامه‌ی فیلد قبل بازنمایی خواهد شد (و البته این ویژگی به خواست کاربر در هر دو چیدمان قابل تغییر است).

     

    فیلد، یک مشخصه‌ی دیگر به نام "نوع فیلد" نیز دارد که از بین سه گزینه‌ی «عادی / عنوان کارت / ابتدای گروه» قابل تعیین است. واضح است که اکثر فیلدها، "عادی" خواهند بود. برخی از فیلدها را می‌توان از نوع "عنوان کارت" تعریف کرد. این فیلدها با رنگ زمینه‌ی متفاوت بازنمایی خواهند شد – به جز این، خواهیم دید که هر کارت را می‌توان در حین ملاحظه‌ی گزارش بست تا فضای کمتری اشغال شود. در یک کارت بسته شده، فیلدهای عنوان کماکان بازنمایی خواهند شد. فیلدها در کارت قابل گروه‌بندی هستند. به این منظور باید فیلدهایی که ابتدای گروه هستند را با تعیین نوع، مشخص کنیم. فیلدهایی که بین دو سرگروه قرار می‌گیرند متعلق به گروه نخست خواهند بود. به مثال زیر توجه کنید:

     

     

    در این شکل، 3 کارت (حاوی 3 رخداد دارایی) را ملاحظه می‌کنید. فیلدهای نوع و تاریخ رخداد در تعریف این کارت، «عنوان کارت» هستند. کارت اول، که مربوط به محاسبه‌ی استهلاک (در مقطع) است، بسته شده است و فقط فیلدهای عنوان در آن مشاهده می‌شوند. کارت دوم حاوی یک رخداد محاسبه‌ی استهلاک، پیش از الحاق یا تعمیر اساسی و کارت سوم حاوی رخداد الحاق یا تعمیر اساسی است. فیلدهای عادی در تعریف این کارت در سه گروه قرار داده شده‌اند. فیلدهایی که قرار بوده ابتدای گروه باشند در تعریف کارت مشخص شده‌اند و طبیعتا سایر فیلدها حسب مورد در این گروه‌ها قرار گرفته‌اند.

     

    در تعریف کارت خواسته شده که گروه‌های مشخصات رخداد و تغییرات از ابتدا بسته باشند و گروه مشخصات اختصاصی رخداد (فیلدهایی که عمومیت ندارند و برحسب هر نوع رخداد متفاوت هستند) از ابتدا باز شده باشد. مثال فوق، البته، صرفا برای بازنمایی امکانات کارت تعریف شده است اما، وجود این امکانات به ما اجازه می‌دهد که تعداد بسیار زیادی فیلد را در یک کارت تعریف کنیم و فیلدهای غیرمهم را به صورت پیش‌فرض از دید کاربر مخفی نماییم. اگر کارت اول را باز کنیم و همه‌ی گروه‌های آنرا نیز باز کنیم با شکل زیر مواجه خواهیم شد:

     

     

    شکل زیر همان داده‌ها را در یک چیدمان افقی نشان می‌دهد. از امکانات بازنمایی در ادامه فیلد قبل (در اینجا به معنی زیر فیلد قبل) نیز استفاده شده است:

     

     

    ویژگی‌های نمای کارت را به اختصار ذکر می‌کنیم. برخی از مفاهیم را در مقدمه گفتیم. برخی را در بخش‌های بعدی بیشتر توضیح خواهیم داد. همچنین، برای توضیحات بیشتر می‌توانید به ویدیوهای آموزشی مراجعه نمایید.

    • بازنمایی عنوان و محتوی فیلدها در چند سطر
    • بازنمایی فیلدهای حاوی تصویر در کارت
    • تعیین خودکار ارتفاع فیلد برحسب محتوی
    • فیلتر کردن رکوردهای گزارش برحسب محتویات یک یا چند فیلد
    • جستجوی بلادرنگ در محتوای یکی از فیلدهای گزارش (فیلد مزبور در تعریف فرم مشخص می‌شود)
    • امکان تغییر عرض همه‌ی کارت‌ها در اجرا
    • بازنمایی فیلدهای کارت با چیدمان‌های افقی یا عمودی
    • تعریف یک یا چند فیلد در «عنوان کارت»
    • گروه‌بندی فیلدها
    • بازنمایی فیلدهای در ادامه‌ی یکدیگر (در یک سطر یا یک ستون از کارت)
    • امکان بستن و باز کردن کل کارت یا گروه‌ها
    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:10 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول پیشرفته (بخش 3 از 8)

     

    فیلتر در محتویات نما برحسب مقادیر ستون‌ها و فیلدها

     

    در نماهای جدول، جدول با گروه‌ستون و کارت، امکان مخفی و آشکار کردن رکوردهای گزارش برحسب محتویات یک یا چند ستون (فیلد) تعبیه شده است. با قرار دادن mouse روی عنوان ستون یا فیلد، علامت ویژه‌ی فیلتر آشکار می‌شود. با Click روی علامت مزبور فهرست محتویات مشاهده شده در آن ستون یا فیلد، به صورت فهرستی از گزینه‌های قابل علامت‌گذاری، بازنمایی می‌شود. طبیعی است که علامت‌گذاری گزینه‌های مزبور باعث خواهد شد که فقط رکوردهای حاوی وضعیت‌های علامت‌گذاری شده در گزارش بازنمایی شوند. به عنوان مثال، در یک گزارش "ریزعملیات حساب" با فعال کردن فیلتر روی ستون "نوع (رخداد) در انبار" با گزینه‌های زیر روبرو خواهیم شد:

     

     

    همانطور که می‌دانیم این فیلد فقط برای رخدادهای مالی انبار دارای مقدار است و در رخدادهای سایر نرم‌افزار‌ها خالی است. گزینه‌های «وجود ندارد» و «وجود دارد» به همین واقعیت اشاره دارد. این دو گزینه در فهرست فیلتر فیلدهایی که در همه‌ی سطرهای گزارش مقدار داشته باشند بازنمایی نخواهند شد (مثل وضعیت سند یا بخش). گزینه‌های «همه» و «وجود دارد» قابل علامت‌گذاری نیستند (مثل صدور فرمان هستند). رفتار آنها هم مشخص است  - منجر به بازنمایی همه‌ی رکوردها (حذف فیلتر) یا بازنمایی همه‌ی رکوردهایی که فیلد مزبور در آنها وجود دارد خواهند شد. در مثال فوق ترتیبی داده‌ایم که فقط انواع طرف‌حساب‌های انبار بازنمایی شوند (عمومی، اختصاصی، آزاد).

     

     

     

    فیلتر برحسب تاریخ

     

    همانطور که گروه‌بندی برحسب تاریخ با استثنائات و امکانات اختصاصی همراه بود، در فیلتر کردن برحسب تاریخ نیز امکانات جالبی تعبیه شده است. چنین است که در نماهای جدول پیشرفته در حین تعریف فرم گزارش، می‌توان «شرایط اضافی فیلدهای تاریخ» را به صورتی که در ادامه شرح می‌دهیم تعیین کرد. این شرایط به صورت یک فهرست قابل علامت‌گذاری در اختیار قرار دارند. تاثیر این گزینه‌ها در فهرست اقلامی است که برای فیلتر کردن گزارش برحسب فیلدهای حاوی تاریخ بازنمایی می‌شود. اگر هیچیک از گزینه‌ها انتخاب نشده باشند فهرست مزبور حاوی تمام تاریخ‌های موجود در گزارش خواهد بود. با علامت‌گذاری هر مورد از شرایط اضافی گزینه‌هایی در فهرست اقلام قابل فیلتر کردن اضافه می‌شوند. فهرست شرایط اضافه را در ادامه مشاهده می‌کنید. اکثر موارد کاملا مشخص هستند – برخی، نیاز به توضیح بیشتر دارند:

     

    • دیروز، امروز، فردا                                    سه گزینه به همین اسامی در فهرست مقادیر فیلتر خواهیم داشت – مشابه برای موارد بعدی
    • تعداد روز قبل / بعد                                شش گزینه برای 7، 14 و 30 روز قبل / بعد
    • هفته‌های جاری / قبل / بعد                     پنج گزینه برای هفته جاری، دوهفته قبل / بعد و هفته قبل / بعد
    • ماه‌های جاری / قبل / بعد
    • سال‌های جاری / قبل / بعد
    • گذشته / آینده
    • ماه‌ها                                                     یک گزینه به ازای هر ماه‌
    • سال‌ها                                                   یک گزینه به ازای هر سال

     

    همانند آنچه در گروه‌بندی برحسب تاریخ گفتیم، در اینجا نیز کنترل شرط برحسب تاریخ شمسی یا میلادی با توجه به نحوه‌ی بازنمایی تاریخ در ستون (یا فیلد کارت) انجام می‌شود. اگر در تعریف محتوای ستون یا فیلد (نمایش تاریخ) "نمایش تاریخ به صورت میلادی و لاتین" تعیین شده باشد، تشخیص هفته‌ها، ماه‌ها و سال‌ها برحسب تاریخ میلادی انجام می‌شود.

     

     

     

    نمای نمودار

     

    نمای نمودار در جدول پیشرفته بسیار شبیه است به آنچه پیش از این به عنوان «نمودار محوری» داشتیم؛ با این تفاوت که در اینجا نمودار از داده‌های خام (و نه داده هایی که به صورت محوری تجمیع شده‌اند) بدست می‌آید. جدول پیشرفته می‌تواند به تعداد دلخواه نمای نمودار داشته باشد. هر نمای نمودار دارای یک یا چند «سطح داده» است – تجمیع داده‌ها برحسب مقادیر مشترک فیلدهای "سطح داده" در رکوردهای گزارش انجام می‌شود. مثلا اگر کد حساب را به عنوان یک سطح داده لحاظ کنیم، همه‌ی رکوردهایی که حساب آنها با هم مشترک است در نمودار تجمیع می‌شوند و به صورت یک ستون (یا میله یا قطعه‌ی Pie) نمایش داده می‌شوند. همانند نمودارهای محوری، در اینجا هم سطوح داده ممکن است متعدد باشند. در حین ملاحظه نمودار با Click روی هر قطعه از نمودار (در هر سطح داده) جزییات آن قطعه به تفکیک مقادیر سطح بعدی داده نمایش داده خواهد شد.

     

    هر نمودار، علاوه بر سطوح داده دارای یک یا چند «سری داده» است. اینها فیلدهایی هستند که محتوای آنها تجمیع شده و به صورت گرافیکی در نمودار بازنمایی می‌شوند. مثلا اگر در همان نمودار قبلی (کد حساب به عنوان سطح داده)، مانده‌ی بدهکار مثبت را به عنوان سری داده تعریف کرده باشیم، به ازای هر کد حساب، مانده حساب به صورت گرافیکی در نمودار بازنمایی خواهد شد.

     

    همه‌ی امکاناتی که در زمان تعریف و اجرا در مورد نمودارهای محوری داشتیم، در جدول پیشرفته، در نمای نمودار هم در اختیار خواهیم داشت (حرکت در سطوح داده، تغییر شکل نمودار، تنظیمات و مانند آنها). در اینجا هم نکته‌ی جالب توجه، بازنمایی نمودار در همان فرم گزارش (مثلا در کنار جدول اصلی گزارش یا در ناحیه‌ی چندصفحه‌ای حاوی نماهای مختلف) است، به خصوص که نمای نمودار در حین تعریف فرم گزارش و همراه با سایر نماها در اختیار قرار خواهد داشت. تعریف این نما اندکی متفاوت از نمودار محوری است که در بخش «جدول پیشرفته در تعریف فرم‌ها» به آن خواهیم پرداخت.

     

     

     

    نمایش اطلاعات جدول پیشرفته در Excel

     

    گزارش‌های نوسا از قبل به امکاناتی برای نمایش آنی داده‌ها در Excel مجهز بودند. این امکانات، هم برای جدول متعارف (قدیمی) و هم برای جدول محوری در اختیار قرار داشتند. به این منظور تکمه‌ی "بازنمایی در Excel" در اکثر فرم‌های سیستم تعبیه شده بود که امکان نمایش اطلاعات یکی از جدول‌ها در Excel را فراهم می‌کرد. اگر بیش از یک جدول در گزارش داشتیم یا اگر گزارش حاوی جدول محوری بود، محاوره‌ای برای انتخاب جدول یا انجام برخی تنظیمات بازنمایی می‌شد.

     

    همین رویه برای نمایش اطلاعات جدول پیشرفته در Excel بکار گرفته شده است. در اینجا نیز با محاوره‌ای برای انتخاب جدول (از بین جدول‌های متعارف، محوری یا پیشرفته) و انجام تنظیمات روبرو خواهیم شد. اگر جدول پیشرفته بیش از یک نما داشته باشد، نمای فعال آن (همان نمایی که در ناحیه‌ی چندصفحه‌ای بازنمایی شده است) صادر خواهد شد. شکل‌های زیر محاوره‌ی مزبور را نشان می‌دهند:

     

     

    همانند کاربردهای قبلی، دریچه‌ی صدور اطلاعات برای انتخاب جدول بکار می‌رود. اگر فقط یک جدول در گزارش وجود داشته باشد، دریچه‌ی مزبور فقط یک گزینه‌ی قابل انتخاب خواهد داشت. سایر دریچه‌ها هم آشنا هستند و پیش از این مشابه آنها را مثلا در جدول محوری داشته‌ایم. در تاکید بر جانمایی اطلاعات دو گزینه‌ی اضافه داریم: یکی مربوط به گزارش‌های گروه‌بندی شده است که حسب مورد منجر به نمایش همه‌ی گروه‌ها به صورت "بازشده" در Excel خواهد شد. گزینه‌ی دوم منجر به بازنمایی اعداد و مبالغ به صورت حرفی و فرمت شده می‌گردد. این گزینه با توجه به محدودیت 15 رقمی Excel در کار با مبالغ لحاظ شده است.

     

    در صدور با تاکید بر داده‌ها، گزارش گروه‌بندی شده با حفظ گروه‌ها در Excel منعکس خواهد شد – به صورتی که کاربر بتواند درخود Excel گروه‌ها را باز کند یا ببندد. به صورت پیش‌فرض، تاریخ‌ها و فیلدهای چندگزینه‌ای به صورت فرمت نشده (یعنی به صورت کد) صادر می‌شوند. گزینه‌ای برای تغییر این وضعیت در محاوره مشاهده می‌شود. نکته‌ی قابل توجه این است که داده‌های نماهای کارت و نمودار نیز قابل صدور به Excel خواهند بود.

     

     

     

    جدول پیشرفته در تعریف فرم‌ها

     

    همانطور که پیش از این اشاره کردیم، تقریبا در همه‌ی فرم‌های قابل تعریف مربوط به گزارش‌ها و برخی از فرم‌های ویرایش اطلاعات (فرم‌های دستمزد و برخی از فرم‌های اموال) امکان استفاده از جدول پیشرفته در تعریف فرم گزارش‌ها پیاده‌سازی شده است. جدول پیشرفته به صورت یک مولفه‌ی استاندارد در جعبه ابزار تعریف فرم در اختیار قرار دارد (شکل زیر):

     

     

    استفاده از این مولفه در تعریف فرم‌ها کاملا شبیه سایر مولفه‌ها است. باید تکمه‌ی مربوط را به صفحه‌ی اصلی تعریف فرم Drag / Drop کنیم. برخلاف جدول متعارف (قدیمی)، جدول پیشرفته الزامی به اینکه تمام فضای پیرامون خود را پر کند ندارد و جانمایی آن همانند مولفه‌های عادی قابل تعریف است. در ادامه‌ی این بخش به تعریف جدول پیشرفته، نماهای تشکیل‌دهنده‌ی آن و اجزاء هر نما خواهیم پرداخت.

     

     

     

    تعریف جدول پیشرفته

     

    همانند سایر مولفه‌ها، تعریف جدول پیشرفته نیز در یک محاوره‌ی اختصاصی انجام می‌شود. البته طبق معمول امکانات متنوعی برای Drag / Drop کردن داده‌ها برای ایجاد نما یا ستون / فیلد در نماها نیز در اختیار قرار دارند که در ادامه به آنها نیز خواهیم پرداخت. گفتیم که یک جدول پیشرفته، عملا فقط یک ناحیه‌ی چندصفحه‌ای حاوی تعداد "نما" است. اگر جدول پیشرفته فقط یک نما داشته باشد، تمام فضای جدول با همان نما اشغال خواهد شد و عناوین ناحیه‌ی چندصفحه‌ای مشاهده نخواهند شد. به این ترتیب، تعریف جدول پیشرفته، صرفا به معنی تعریف نما یا نماها و البته تعیین جانمایی کل جدول به صورت یک مولفه‌ی عادی است:

     

     

     

    محاوره‌ی "تدوین یک مولفه – جدول پیشرفته" از دو صفحه‌ی محتوی و جانمایی تشکیل شده است. صفحه‌ی محتوی حاوی فهرست نماها است و به صورت کاملا استاندارد امکان ویرایش آنها را فراهم می‌کند. در مثال فوق 4 نما تعریف شده‌اند (این نحوه‌ی تعریف برای استفاده در همین مستند انجام شده و لزوما به همین صورت کاربرد ندارد). در مثال فوق از هر 4 نوع نما استفاده شده است. در فهرست نماها، در دو ستون، نوع و محتوای نما بازنمایی شده‌اند. محتوای نما به مجموعه فیلدهایی که در گزارش قابل استفاده و انتخاب هستند اشاره دارد. بیشتر گزارش‌ها فقط یک مجموعه فیلد دارند. این مثال مربوط به ریزعملیات حساب است که دو مجموعه فیلد دارد (اطلاعات عمومی حساب / رخدادهای مالی). همانطور که مشاهده می‌شود نمای کارت برای بازنمایی اطلاعات عمومی حساب تعریف شده است.

     

    هر نما دارای یک عنوان است. این عنوان در صفحه‌ی حاوی نما (در ناحیه‌ی چندصفحه‌ای مربوط به کل جدول پیشرفته) بازنمایی خواهد شد. اگر فقط یک نما داشته باشیم، عنوان نما فاقد اهمیت خواهد بود. در افزودن نما به جدول پیشرفته، ابتدا نوع نما تعیین می‌شود. نوع نما بعدا قابل تغییر نخواهد بود:

     

     

     

    پیش از این دیده بودیم که Drag / Drop از "بازنمایی درختی فیلدها" به محیط تعریف فرم یک روش ساده‌تر برای افزودن مولفه یا جزء مولفه است. در اینجا نیز با Drag / Drop کردن یک مجموعه فیلد از درخت فیلدها به جدول پیشرفته می‌توانیم نمای جدید تعریف کنیم. مجددا نوع نما (با همان محاوره‌ی فوق) پرسیده خواهد شد. محتوای نما به صورت خودکار به همان مجموعه فیلد Drag شده نسبت داده می‌شود.

     

    جدول پیشرفته فاقد صفحه‌ی "نمایش" است (خودش به صورت مستقل از نماها چیزی نمایش نمی‌دهد). به همین دلیل، به صورت استثنائی، دریچه‌ی «نمایش داده نشود» در صفحه‌ی جانمایی آمده است. بقیه‌ی اجزاء صفحه‌ی جانمایی کاملا استاندارد و مشابه سایر مولفه‌ها است.

     

    در ادامه خواهیم دید که هر نما در یک محاوره‌ی اختصاصی ویرایش می‌شود. این محاوره، طبق معمول از تعدادی "صفحه" تشکیل شده است. نماهای جدول، جدول با گروه‌ستون و کارت به صورت مشترک دارای صفحات محتوی، نما، جانمایی و نمایش هستند. نمای نمودار صفحات محتوی، نمودار و نمایش را دارد. صفحه‌ی محتوی در همه‌ی نماها مشترک است و در ابتدا به آن خواهیم پرداخت. صفحه‌ی نمایش نیز در همه مشترک است. خواهیم دید که اجزاء نماها (ستون، فیلد و مانند آنها) نیز خود صفحه‌ی "نمایش" دارند. صفحه‌ی نمایش، پیاده‌سازی رویکرد جدید ما برای تعیین رنگ و فونت برای قسمت‌های مختلف یک مولفه است و پیش از این آنرا در مولفه‌های محوری و شاخص عملکرد (و اجزاء آنها) دیده بودیم. در یکی از بخش‌های آتی، صفحه‌ی نمایش را به صورت مجتمع توضیح خواهیم داد.

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:12 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول پیشرفته (بخش 4 از 8)

     

     

    صفحه‌ی «محتوی» در نماها

     

    در محاوره‌ی تدوین همه‌ی نماها، صفحه‌ی محتوی وجود دارد. منطق کار با این صفحه نیز در همه‌ی نماها مشترک است. شکل زیر صفحه‌ی محتوای نمای "جدول با گروه‌ستون" را نشان می‌دهد:

     

     

    دریچه‌ی محتوی، آشنا است – در همه‌ی مولفه‌هایی که همزمان با تعدادی فیلد سروکار دارند (جدول متعارف، محوری، فهرست فیلد...) لازم است تا ابتدا مجموعه فیلدهایی که قرار است در مولفه بازنمایی شوند را مشخص کنیم. این کار با انتخاب گزینه‌ی مناسب از دریچه‌ی محتوی انجام می‌شود. در ادامه، عنوان نما را داریم. گفتیم که اگر جدول پیشرفته بیش از یک نما داشته باشد، نماها به صورت یک ناحیه‌ی چند صفحه‌ای بازنمایی خواهند شد. عنوان نما، همان عنوان صفحه در کل جدول پیشرفته خواهد بود.

     

    اجزاء و محتویات اصلی هر نما، حسب مورد در تعدادی فهرست ویرایش می‌شوند. نحوه‌ی کار با این فهرست‌ها عموما مشابه یکدیگر و مطابق استاندارد سیستم XP است. فهرست جزییات تشکیل دهنده‌ی هر نما را در ادامه خواهیم دید:

     

    • جدول                                        ستون‌ها / تجمیع کل داده‌ها / تجمیع گروه‌ها
    • جدول با گروه‌ستون                     گروه‌ستون‌ها / ستون‌ها / تجمیع کل داده‌ها / تجمیع گروه‌ها
    • کارت                                         فیلدهای کارت
    • نمودار                                        سطوح داده / سری‌های داده

     

    اجزاء فوق را در بخش‌های قبلی همین مستند شرح داده‌ایم. دیده می‌شود که جدول و جدول با گروه‌ستون مشترکات زیادی دارند. این شباهت را در اجزاء آنها نیز (در ادامه) خواهیم دید. ستون‌ها مهم‌ترین اجزاء آنها هستند. به جز این، تجمیع‌های ستون‌ها (برای کل داده‌ها و برای گروه‌ها) نیز به تفکیک تعریف می‌شوند. طبیعی است که در جدول با گروه‌ستون، فهرستی از گروه‌ستون‌ها نیز باید تعریف شوند. از آنجا که تعلق ستون‌ها به گروه‌ها در این نما با Drag/Drop کردن آنها در صفحه‌ی اصلی تعریف فرم انجام می‌شود، امکانات افزودن در محل مکان‌نما و انتقال به بالا و پایین در ستون‌ها و گروه‌ستون‌های نمای جدول با گروه‌‎ستون وجود ندارند.

     

    نمای کارت بسیار ساده است و اجزاء آن صرفا فیلدهای کارت هستند که در یک فهرست استاندارد ویرایش می‌‎شوند. در نمای نمودار هم دو فهرست ساده برای تعیین سطوح داده (آنچه بر مبنای آن سرجمع می‌شود) و سری‌های داده (آنچه سرجمع می‌شود) وجود دارند. یادآوری می‌کنیم که افزودن اجزاء اصلی نماها (ستون، فیلد کارت، سطح و سری داده) با Drag / Drop کردن فیلدها از پنجره‌‌ی بازنمایی درختی فیلدها به داخل شکل نما در صفحه‌ی اصلی تعریف فرم نیز میسر است.

     

    محاوره‌ی تدوین هر یک از اجزاء مولفه‌ها (آنها که در یک فهرست ویرایش می‌شوند) مجهز به تکمه‌های "قبلی" و "بعدی" است. با استفاده از این تکمه‌ها می‌توان مستقیما جزء قبلی یا بعدی را برای تدوین در محاوره احضار کرد (مثلا ستون یا فیلد قبلی یا بعدی – مانند اینکه محاوره‌ی جزء فعلی را تصویب کنید و به فهرست اجزاء برگردید، مکان‌نمای فهرست را به جزء بعدی یا قبلی منتقل کنید و دوباره فرمان تدوین جزء را صادر نمایید).

     

    در هر فهرست اجزاء، حسب مورد، مشخصاتی از آن اجزاء بازنمایی می‌شوند. این مشخصات را البته پیش از این معرفی کرده‌ایم و در بخش‌های بعدی نحوه‌ی تنظیم آنها را نیز خواهیم دید. در شکل قبلی، فهرست "گروه‌ستون‌ها" را مشاهده کردید. عنوان و نحوه‌ی ظهور هر گروه‌ستون در فهرست بازنمایی شده‌اند. به یاد داریم که هر گروه‌ستون می‌تواند به صورت "ثابت در ابتدا / متحرک افقی / ثابت در انتها" تعریف شود. شکل زیر فهرست "ستون‌ها" را نشان می‌دهد (در نماهای جدول و جدول با گروه‌ستون):

     

     

    عنوان، محتوی و عرض ستون بازنمایی می‌شوند. محتوی ستون یکی از فیلدهای مجموعه‌ی فیلد محتوای نما است. تجمیع کل داده‌ها و گروه‌ها دو فهرست مشابه هستند که در شکل زیر مشاهده می‌شوند:

     

    در هر سطر، محتوی / نوع عملیات / ستون نشان داده شده‌اند. ستون، از همه مهم‌تر و واضح‌تر است. محتوی مشخص می‌کند که تجمیع روی چه فیلدی انجام می‌شود (یا عبارت ثابت مندرج در پانویس را نشان می‌دهد). چنین است که در بسیاری از موارد، تجمیع روی «همان فیلد ستون» انجام می‌شود. در شکل فوق، این وضعیت برای فیلدهای مبنا، مبلغ بدهکار و مبلغ بستانکار مشاهده می‌شود. نوع عملیات یکی از همان گزینه‌های متعارف "ندارد، جمع، بیشترین، کمترین، تعداد، میانگین" است.

     

    در نمونه‌ی فوق برای ایجاد مانده‌ی بدهکار و بستانکار در پانویس ستون‌های مبالغ بدهکار و بستانکار، برای این دو ستون تجمیع تکراری تعریف شده است. علاوه بر جمع همان فیلد ستون (مثلا جمع مبلغ بدهکار در ریزعملیات)، جمع مبلغ بدهکار مثبت و بستانکار مثبت (بدون بازنمایی اعداد منفی) نیز برای ایجاد مانده در همان ستون‌ها تعریف شده‌اند. اگر نوع عملیات "ندارد" باشد فقط عبارت ثابت تعیین شده برای تجمیع بازنمایی خواهد شد. در این موارد، عبارت ثابت مزبور در همان ستون "محتوی" بازنمایی می‌شود.

     

    محاوره‌ی تدوین نمای نمودار را در شکل زیر مشاهده می‌کنید. دو فهرست کاملا مشابه مربوط سطوح و سری‌های داده‌ی نمودار ویرایش می‌شوند. در هر مورد فقط عنوان و محتوی نمایش داده شده‌اند. محتوی یکی از فیلدهای مجموعه فیلد نما است و عنوان هم برای شناسایی در نمودار بکار می‌رود.

     

     

    محاوره‌ی تدوین نمای کارت را در شکل زیر مشاهده می‌کنید.

     

     

    در فهرست فیلدها، عنوان و محتوی آشنا هستند و در موارد مشابه قبلی هم مشاهده شده بودند. به یاد داریم که "نوع" هر فیلد کارت یکی از حالت‌های "عادی، عنوان کارت و ابتدای گروه" است که در یک ستون اختصاصی نمایش داده می‌شود. یکی از ویژگی‌های فیلدهای کارت، بازنمایی آنها در ادامه‌ی فیلد قبل بود. گفتیم که این ویژگی به خصوص در کارت‌هایی با چیدمان فیلدهای "افقی" بسیار پرکاربرد است. ستون آخر که با "*" مشخص شده است همین ویژگی را بازنمایی می‌کند. البته در این مثال یک کارت با چیدمان فیلدهای عمودی را مشاهده می‌کنیم که در آن هیچیک از فیلدها این ویژگی را ندارند.

     

    خواهیم دید که چیدمان فیلدهای کارت در صفحه‌ی جانمایی (همین محاوره) تعیین می‌شود. پیش‌فرض، عمودی است. به صورت پیش‌فرض، فیلدهای جدیدی که به یک کارت با چیدمان افقی افزوده می‌شوند در وضعیت "بازنمایی در ادامه‌ی فیلد قبل" خواهند بود – خواه این افزودن در همین فهرست انجام شود و خواه با استفاده از Drap / Drop از بازنمایی درختی فیلدها. این رفتار در چیدمان عمودی وجود ندارد.

     

    در ادامه، یک نکته‌ی مهم و برخی امکاناتی که با توجه به آن پیاده‌سازی شده‌اند را توضیح می‌دهیم؛ می‌دانیم که ویرایش فهرست‌ها (اعم از نماها در کل جدول پیشرفته، ستون‌ها، فیلدها و موارد مشابه) کپی (تکرار) یک آیتم (ایجاد سطر جدید فهرست با کپی از یکی از سطرهای موجود) میسر است. این کار ممکن است برای کپی یک کارت (برای تغییر جانمایی فیلدها) انجام شود. به جز این ممکن است پس از تعریف نمای کارت به دلیلی بخواهیم چیدمان فیلدها را از افقی به عمودی یا بالعکس تغییر دهیم. در این موارد وضعیت پیش‌فرض "ادامه در فیلد قبل" نامناسب خواهد بود. خوب است امکاناتی داشته باشیم که بتوانیم به یکباره وضعیت مزبور را برای همه‌ی فیلدها تغییر دهیم و در کنار آن روش ساده‌ای برای اصلاح آن وضعیت برای هر یک از فیلدهای مورد نظر داشته باشیم. به این منظور یک تکمه و منوی اختصاصی به صورتی که در شکل زیر مشاهده می‌کنید تعبیه شده‌اند:

     

     

    سه فرمان در اختیار داریم؛ یکی تغییر وضعیت برای سطر تحت مکان‌نما (که با توجه به پرکاربرد بودن، با کلیدهای میانبر Ctrl+B نیز قابل صدور است) و دو فرمان تغییر وضعیت یکباره‌ی همه‌ی سطرها (فیلدهای کارت). مثلا در تعریف یک کارت افقی، در ابتدا همه‌ی فیلدها در ادامه‌ی هم قرار دارند و یک ستون را تشکیل می‌دهند. با Ctrl+B روی فیلدهایی که علاقه داریم در یک جانمایی چند ستونی، ابتدای ستون باشند می‌توانیم ترکیب مورد نظر خود را ایجاد کنیم. در یک مثال دیگر، در تبدیل یک کارت عمودی به افقی می‌توانیم ابتدا با صدور فرمان مناسب همه‌ی سطرهای را به "بازنمایی در ادامه‌ی فیلد قبل" تبدیل کنیم و پس از آن با حرکت روی فیلدها و Ctrl+B، فیلدهای ابتدای جانمایی چندستونی مورد نظرمان را مشخص کنیم.

     

    مثالی که در شکل موضوع این مبحث مشاهده می‌شود، مربوط به یک گزارش ریزعملیات حساب است. توجه کنید که در اینجا (به عنوان نمونه) مجموعه فیلدهای "اطلاعات عمومی حساب" را به عنوان محتوای نمای کارت انتخاب کرده‌ایم و به همین دلیل فیلدهای حساب در سطرهای کارت آورده شده‌اند. البته طبیعی است که در چنین گزارشی نمای کارت ما فقط یک رکورد خواهد داشت (حسابی که مشغول ملاحظه‌ی ریزعملیات آن هستیم).

     

     

     

    جدول و جدول با گروه ستون

     

    گفتیم که محاوره‌ی تدوین این نماها از صفحات محتوی، نما، جانمایی و نمایش تشکیل شده است. تعریف این نماها بسیار شبیه به یکدیگر انجام می‌شود. این شباهت در تعریف ستون‌ها و تجمیع‌ها هم وجود دارد. به همین دلیل توضیح صفحات اختصاصی نما و جانمایی و همچنین روش تعریف جزییات آنها را در این بخش مجتمع کرده‌ایم. محتوی را در بخش قبلی توضیح دادیم. صفحه‌ی نمایش را هم در یک بخش جداگانه شرح خواهیم داد.

     

    دیدیم که در جزییات "جدول با گروه‌ستون" یک فهرست برای تعریف گروه‌ستون‌ها داریم که آنها را هم در همین بخش خواهیم دید. در نمای جدول با گروه‌‎ستون، تخصیص ستون‌ها به گروه‌ستون‌ها در صفحه‌ی اصلی تعریف فرم و با Drag / Drop کردن ستون‌ها انجام می‌شود. به همین دلیل اولا جابجا کردن ستون‌ها و گروه‌ستون‌ها در حین تعریف آنها (در فهرست) میسر نیست، ثانیا در تعریف یک ستون هیچ نیازی به تعیین صریح گروه برای ستون نخواهیم داشت و ثالثا هر ستون جدید به صورت خودکار به اولین گروه نسبت داده می‌شود.

     

     

     

    صفحه‌ی «نما»

     

    در این صفحه تنظیماتی که با رفتار نما در گزارش مرتبط هستند قرار گرفته‌اند. شکل زیر این صفحه را نشان می‌دهد.

     

     

    گروه‌بندی فیلدهای تاریخ و شرایط اضافی آنها قبلا در بخش جدول توضیح داده شده‌اند. تنظیمات مربوط در اینجا انجام می‌شوند. به یاد داریم که گروه‌بندی فیلدهای تاریخ به صورت "برحسب تاریخ / نسبت به امروز / برحسب ماه / برحسب سال" قابل تنظیم است. گزینه‌ای که در اینجا انتخاب شود، به صورت پیش‌فرض برای همه‌ی ستون‌های حاوی تاریخ لحاظ می‌شود. در هر ستون می‌توان دوباره گروه‌بندی فیلدهای تاریخ را تعیین کرد. مشابه همین دریچه در تعریف هر ستون (در صفحه‌ی اختصاصی ستون) تعبیه شده است که البته در آنجا وضعیت ابتدایی، "پیش‌فرض (مطابق تنظیمات نما)" است.

     

    جستجوی بلادرنگ در یکی از ستون‌ها با علامت‌گذاری دریچه‌ای با همین عنوان فعال می‌شود. با اینکار ستون مورد نظر برای جستجو نیز قابل انتخاب خواهد بود. در حین ملاحظه‌ی گزارش، با تایپ عبارت جستجو (به صورت بلادرنگ و بدون نیاز به صدور فرمان جستجو) عملیات جستجو انجام می‌شود و مکان‌نما به نخستین سطر یافته منتقل می‌شود. این جستجو همیشه دقیق و از ابتدای عبارت خواهد بود.

     

    انتخاب سطرهای گزارش در نماهای جدول پیشرفته، طبق معمول، با Shift و جابجا کردن مکان‌نمای گزارش با صفحه کلید یا Mouse میسر است. Click روی یک سطر به همراه کلید Ctrl نیز آن سطر به خصوص را "انتخاب" می‌کند با آنرا از وضعیت انتخاب شده خارج می‌کند. در نماهای جدول و جدول با گروه‌ستون، انتخاب سطرها با Drag کردن با Mouse نیز به صورت اختیاری میسر است. به این منظور باید دریچه‌ی مربوط را علامت‌گذاری نمایید.

     

    یکی از امکانات نماهای جدول و جدول با گروه‌ستون، الصاق یا pin کردن رکوردها (سطرهای داده) به بالا یا پایین گزارش است. این امکان برای مقایسه‌ی یک یا چند سطر به خصوص با بقیه‌ی سطرهای گزارش کاربرد دارد. در صورت تمایل به فعال کردن این ویژگی، باید دریچه‌ای که به همین منظور در صفحه‌ی نما تعبیه شده است را علامت‌گذاری کنید. در حین ملاحظه‌ی گزارشی که به این صورت تعریف شده باشد، با قرار دادن Mouse در ابتدای نخستین ستون در سطر مورد نظر علامت "الصاق" بازنمایی خواهد شد. با Click روی این علامت منویی به صورت زیر بازنمایی خواهد شد:

     

    با انتخاب یکی از گزینه‌های منو، رکوردها به بالا یا پایین جدول گزارش الصاق می‌شوند. رکوردهای الصاق شده همیشه در گزارش دیده خواهد شد و تحت تاثیر لغزش (Scroll) عمودی سطرهای گزارش قرار نخواهد گرفت. این رکوردها با علامت pin قابل تشخیص خواهند بود. با Click روی آن علامت منویی به صورت زیر بازنمایی می‌شود:

     

     

    با انتخاب یکی از گزینه‌های منو می‌توان الصاق را لغو کرد (رکورد به محل ابتدایی در بین سطرهای گزارش بازخواهد گشت) یا مکان الصاق را از بالا به پایین (یا برعکس) تغییر داد.

     

    در صفحه‌ی نما، دریچه‌ی بعدی "در تجمیع به فیلدهای «خالی» توجه نشود" است. این دریچه به صورت پیش‌فرض علامت‌گذاری شده است. این دریچه تاثیری در تجمیع‌های از نوع جمع ندارد – اما تعداد و میانگین را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اگر یک فیلد در برخی از سطرهای گزارش «خالی» باشد، بدون توجه به این خالی بودن، تجمیع "تعداد" روی آن فیلد، تعداد رکوردهای گزارش را حاصل خواهد کرد. در وضعیت پیش‌فرض رکوردهای حاوی فیلد خالی شمارش نمی‌‎شود و حاصل، تعداد مقادیر موجود (غیرخالی) خواهد بود. این تنظیم، علاوه بر "تعداد"، در محاسبه‌ی "میانگین" هم تاثیر دارد – جمع تقسیم بر تعداد کل رکوردهای گزارش یا تقسیم بر تعداد مقادیر موجود.

     

    در یک جدول یا جدول با گروه‌ستون می‌توان یکی از ستون‌ها را به عنوان توصیف کلی رکورد گزارش در انتهای سطرهای گزارش بازنمایی کرد. یک دریچه‌ی قابل علامت‌گذاری برای فعال کردن این ویژگی تعبیه شده است. در ادامه باید ستونی که میل دارید به عنوان توصیف کلی سطر لحاظ شود را نیز از بین ستون‌های تعریف شده برای نما (در صفحه‌ی محتوی) انتخاب نمایید. در بقیه‌ی تنظیمات، حاشیه‌های چپ و راست که واضح هستند – تعیین خودکار ارتفاع و حداکثر تعداد سطر هم به صورت ترکیبی عمل می‌کنند. اگر تعیین خودکار ارتفاع خواسته شده باشد، توصیف کلی به تعداد سطر لازم و تا حداکثر خواسته شده نمایش داده می‌شود. اگر تعیین خودکارعلامت‌گذاری نشده باشد همیشه همان حداکثر تعداد سطر را خواهیم داشت.

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:13 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول پیشرفته (بخش 5 از 8)

     

     

    صفحه‌ی «جانمایی»

     

    شکل زیر این صفحه را نشان می‌دهد:

     

     

    کنترل بازنمایی نواحی مختلف جدول (یا جدول با گروه‌ستون) با تنظیمات این صفحه انجام می‌شود. به جز این برخی از ابعاد و ویژگی‌هایی که به این نواحی مربوط هستند نیز در همین صفحه تعیین می‌شوند. دریچه‌های ابتدایی مربوط به امکان انتخاب سطرها با استفاده از دریچه‌های قابل علامت‌گذاری است. به شکل زیر توجه کنید:

     

     

    سه سطر از گزارش انتخاب شده‌اند – این عمل با استفاده از دریچه‌های قابل علامت‌گذاری که در هر سطر دیده می‌شوند انجام شده است. این گزارش برحسب تاریخ گروه‌بندی شده است. یک دریچه‌ی قابل علامت‌گذاری در هر گروه دیده می‌شود که با استفاده از آن می‌توان به یکباره همه‌ی سطرهای آن گروه را انتخاب کرد. همچنین یک دریچه هم برای کل گزارش لحاظ شده است (در عنوان نخستین ستون) که برای انتخاب یکباره‌ی همه‌ی سطرهای گزارش بکار می‌رود. در صفحه‌ی جانمایی، دریچه‌ای برای فعال کردن این ویژگی تعبیه شده است. امکان علامت‌گذاری به تفکیک "هر سطر / هر گروه / کل جدول" با استفاده از گزینه‌های این دریچه فعال می‌شود. مکان علامت‌گذاری می‌تواند اولین ستون داده یا ستون نشانگر (ستون کم عرضی که برای بازنمایی برخی از علائم، پیش از ستون اول نشان داده می‌شود) باشد.

     

    "بازنمایی متن هر فیلد در بیش از یک سطر" (که به صورت پیش‌فرض علامت‌گذاری شده است) مشخصه‌ی واضحی است. در صورت تمایل می‌توان حداکثر تعداد سطرهای متن در هر فیلد را محدود کرد – عدم تعیین این حداکثر (وضعیت پیش‌فرض) منجر به بازنمایی همه‌ی متن فیلدها، در هر تعداد سطر که نیاز باشد، خواهد شد.

     

    در جدول‌هایی که مجموع عرض ستون‌های آن از عرض جدول بیشتر باشد، در هر زمان فقط بخشی از ستون‌ها را ملاحظه خواهیم کرد و برای دیدن سایر ستون‌ها باید از لغزش (Scroll) افقی استفاده کنیم. اگر به هر دلیل این وضعیت مطلوب نباشد می‌توانیم با دریچه‌ای که به همین منظور تعبیه شده است ترتیبی دهیم که عرض ستون‌ها به صورت خودکار کاهش داده شود تا همه‌ی ستون‌ها قابل بازنمایی باشند و دیگر نیازی به Scroll افقی نداشته باشیم. البته در این عملیات به حداقل عرض تعیین شده برای هر ستون توجه می‌شود. به جز این، اگر تعداد ستون‌ها بسیار زیاد باشد ممکن است این خواسته (ممانعت از Scroll افقی ستون‌های جدول) میسر نباشد.

     

    می‌دانیم که سطرهایی که کل جدول را تشکیل می‌دهند شامل ناحیه‌ی گروه‌بندی (مقصد Drag / Drop عنوان ستون برای گروه‌بندی)، گروه‌ستون‌ها، عناوین ستون‌ها، گروه‌ها (عنوان رکوردهای هم‌گروه)، داده‌ها (سطرهای اصلی گزارش)، پانویس گروه‌ها و پانویس کل جدول هستند. در ادامه به تنظیمات مربوط به هر یک از آنها پرداخته شده است؛ ارتفاع سطرهای داده، به صورت پیش‌فرض، متغیر هستند و برحسب اینکه برای نمایش هر رکورد و فیلدهای احتمالا چندسطری شده‌ی آن چه میزان فضا لازم است در حین بازنمایی گزارش تعیین می‌شود. با این همه در صورت تمایل می‌توانیم این ارتفاع را به صورت صریح (برحسب pixel – شبیه مکان و ابعاد مولفه‌ها در تعریف فرم) تعیین کنیم. با اینکار، همه‌ی سطرهای داده ارتفاع یکسانی خواهند داشت. در حین ملاحظه‌ی گزارش نیز، امکان تغییر ارتفاع سطرهای داده را داریم. این کار با Drag کردن جداکننده‌ی سطرها در ستون نشانگر انجام می‌شود و رفتار جدول همانند تعیین "ارتفاع هر سطر داده" در اینجا خواهد بود – یعنی همه‌ی سطرها هم ارتفاع خواهند شد.

     

    دریچه‌های بعدی صفحه‌ی جانمایی برای مخفی کردن پانویس جدول و ناحیه‌ی گروه‌بندی بکار خواهند رفت. پس از آنها تنظیم مربوط به پانویس گروه‌ها را داریم که یکی از سه حالت "نمایش داده نشود / برای گروه‌های بازشده نمایش داده شود / همیشه نمایش داده شود" است. ارتفاع سطر گروه (عنوان رکوردهای هم‌گروه) نیز در صورت تمایل در اینجا قابل تنظیم است. طبق معمول، اگر تعیین نشود یعنی به صورت خودکار و بسته به محتوای سطر گروه تعیین شود. در حین ملاحظه‌ی گزارش نیز، امکان تغییر ارتفاع سطرهای گروه را داریم. این کار با Drag کردن جداکننده‌ی سطرهای گروه در ستون نشانگر انجام می‌شود و رفتار جدول همانند تعیین "ارتفاع سطر گروه" در صفحه‌ی جانمایی خواهد بود.

     

    ناحیه‌ی عنوان، فضایی است که عناوین ستون‌ها در آن نمایش داده می‌شود. این ناحیه همیشه نمایش داده می‌شود. نحوه‌ی بازنمایی عناوین با گزینه‌های دریچه‌ای به همین نام تعیین می‌شود: "عنوان یک سطری با ارتفاع پیش‌فرض / عنوان چند سطری با ارتفاع خودکار / عنوان با ارتفاع مشخص". در صورت انتخاب گزینه‌ی آخر ارتفاع مورد نظر برای ناحیه‌ی عنوان باید تعیین شود.

     

    دو دریچه‌ی آخر به صورت اختصاصی مربوط به جدول با گروه‌ستون هستند و در صفحه‌ی جانمایی نمای جدول وجود ندارند. برداشتن علامت از اولین دریچه منجر به مخفی شدن ناحیه‌ی گروه‌ستون‌ها خواهد شد. دریچه‌ی دوم برای تعیین ارتفاع این ناحیه بکار می‌رود. طبق معمول اگر این دریچه را خالی بگذاریم (وضعیت پیش‌فرض) ارتفاع ناحیه‌ی مزبور به صورت خودکار تعیین خواهد شد. برای اینکه عنوان ستون‌ها و گروه‌ستون‌ها به خواست ما چند سطری شود، می‌توانیم از علامت | برای جداکردن سطرها استفاده کنیم. مثلا اگر عنوان گروه‌ستون = "مشخصات |رخداد مالی" و عنوان ستون‌ها "|شرح عملیات"، "مبلغ |بدهکار" و "مبلغ |بستانکار" تعیین شده باشند گزارش به صورتی که در شکل زیر مشاهده می‌کنید بازنمایی خواهد شد:

     

     

    چند نکته:

    • برای اینکه عنوان ستون‌ها در چند سطر بازنمایی شود، دریچه‌ی ناحیه‌ی عنوان در صفحه‌ی جانمایی نباید "عنوان یک سطری با ارتفاع پیش‌فرض" باشد.
    • برای اینکه عنوان گروه‌ستون‌ها در چند سطر بازنمایی شود باید برای ناحیه‌ی گروه‌ستون‌ها ارتفاع مناسب را تعیین کنیم. در این مثال عدد 40 لحاظ شده است.
    • برای اینکه شرح عملیات در سطر دوم بازنمایی شود عنوان ستون را با | آغاز کرده‌ایم.
    • عنوان گروه‌ستون‌ها و ستون‌ها در مواردی به صورت یک سطری بازنمایی می‌شوند (مثلا در آشکار و مخفی کردن یا گروه‌بندی). در این بازنمایی علامت | از عنوان حذف می‌شود و حاصل در یک سطر بازنمایی می‌شود. برای اینکه عنوان در این حالت نیز خوانا باشد باید همیشه پیش از علامت | یک فاصله درج کنیم. به بازنمایی یک سطری عنوان‌های فوق در فهرست ستون‌ها و گروه‌ستون‌ها (برای آشکار و مخفی کردن) توجه کنید:

     

     

    در ادامه به اجزائی از نماهای جدول و جدول با گروه‌ستون، که در فهرست‌های اختصاصی تعریف می‌شوند، می‌پردازیم. به یاد داریم که این اجزاء شامل گروه‌ستون، ستون و تجمیع هستند (گروه‌ستون، طبیعتا، در نمای جدول وجود ندارد). هر یک از آنها در محاوره‌های استاندارد تدوین یک مولفه ویرایش می‌شوند و هر یک از این محاوره‌ها، خود از تعدادی صفحه تشکیل می‌شوند. همانطور که گفتیم در مورد صفحه‌ی نمایش در یکی از بخش‌های آتی به صورت متمرکز توضیح خواهیم داد. بقیه‌ی صفحه‌ها را در ادامه‌ی همین بخش خواهیم دید.

     

     

     

    گروه ستون – صفحه‌ی «محتوی»

     

    تعریف هر گروه‌ستون نسبتا مختصر است و با تعیین عنوان، عنوان تکمیلی، نحوه‌ی ظهور و جانمایی افقی در محاوره‌ای به شکل زیر انجام می‌شود. در مورد عنوان و عنوان تکمیلی و کارکرد آنها قبلا به صورت کامل توضیح داده‌ایم. نحوه‌ی ظهور هم یکی از گزینه‌های "متحرک افقی / ثابت در ابتدا / ثابت در انتها" است که مجددا در بخش‌های قبل توضیح داده شده است. وضعیت پیش‌فرض، "متحرک افقی" است.

     

     

     

    جانمایی افقی شامل همان گزینه‌های آشنای "مطابق جهت محتوی / مخالف جهت محتوی / وسط" است و پیش‌فرض آن در اینجا "وسط" است.

     

     

     

    ستون – صفحه‌ی «محتوی»

     

    هر ستون از نماهای جدول و جدول با گروه‌ستون به صورت مشابه با یک محاوره‌ی تدوین مولفه تعریف می‌شود. گفتیم که این محاوره حاوی صفحات محتوی / ستون / جانمایی و نمایش است. در این بخش به صفحه‌ی محتوی می‌پردازیم. شکل زیر این صفحه را نشان می‌دهد:

     

     

    همانطور که مشاهده می‌شود این صفحه کاملا مشابه محتوای سایر مولفه‌ها است. مهم‌ترین پارامتر، فیلد محتوی است که از اعضای مجموعه فیلدی که به نما نسبت دادیم انتخاب می‌شود. عبارت ثابت، در صورت وجود به ابتدای محتوی اضافه می‌شود. یادآوری می‌کنیم که امکان استفاده از علامت $ در عبارت ثابت وجود دارد – که با متن محتوی جایگزین می‌شود. کنترل ظهور هم استاندارد و حاوی گزینه‌های "همواره نمایش داده شود / اگر محتوی صفر یا خالی باشد، محتوی و عبارت ثابت نمایش داده نشوند / اگر محتوی صفر یا خالی باشد فقط عبارت ثابت نمایش داده شود / اگر محتوی وجود داشته باشد فقط عبارت ثابت نمایش داده شود" است.

     

    به صورت استثنایی، عنوان ستون در همینجا و در کنار محتوی تعیین می‌شود. بقیه‌ی صفحه مربوط به نحوه‌ی نمایش تاریخ یا اعداد است که کارکرد آن کاملا شبیه به موارد قبلی است. تنها تفاوتی که وجود دارد در فرمت کردن فیلدهایی از نوع "ارز" یا "مقدار" است. در مولفه‌های قدیمی، تعداد ارقام اعشار مورد استفاده در این فیلدها از واحد مقدار یا واحد ارز وابسته به آنها مشخص می‌شد. در جدول پیشرفته (همانند جدول محوری) این وضعیت تغییر کرده است و تعداد ارقام اعشار در همینجا تعیین می‌شود. البته امکان حذف صفرهای اعشار را نیز در اختیار داریم.

     

     

     

    ستون – صفحه‌ی «ستون»

     

    تنظیمات اختصاصی ستون در این صفحه انجام می‌شود. شکل زیر را ملاحظه کنید:

     

     

    پیش از این در بخش جداگانه‌ای در مورد عنوان تکمیلی ستون و گروه‌ستون توضیح داده‌ایم. در صورتی که نیاز به عنوان تکمیلی داشته باشیم باید آنرا در دریچه‌ای که به همین منظور در این صفحه تعبیه شده است وارد کنیم. اگر محتوای ستون یک فیلد حاوی تاریخ باشد و بخواهیم نحوه‌ی گروه‌بندی آن متفاوت از آنچه در نما تعیین کرده‌ایم باشد از دریچه‌ی مربوط استفاده خواهیم کرد. فرض کنید در کل گزارش (نما) از گروه‌بندی تاریخ "برحسب ماه" استفاده کرده باشیم ولی بخواهیم این فیلد به خصوص (مثلا تاریخ سررسید) را "نسبت به امروز" گروه‌بندی کنیم. گزینه‌های قابل انتخاب همان است که پیش از این در نما دیده بودیم البته گزینه‌ی اول اضافه شده است: "پیش‌‍فرض (مطابق تنظیمات نما) / برحسب تاریخ / نسبت به امروز / برحسب ماه / برحسب سال".

     

    علامت‌گذاری "تلفیق سلول‌ها در سطرهای داده متوالی" باعث می‌شود که در ستونی که مقدار مشترکی در چند سطر داشته باشد، مقدار مزبور به صورت تلفیق شده و یکباره برای همه‌ی رکوردها بازنمایی شود. به مثال زیر توجه کنید:

     

     

     

    ستون‌های سند، تاریخ، مبنا و توالی را به همین صورت تعریف کرده‌ایم. به تاریخ مشترک در سه سند اول توجه نمایید. آخرین تنظیم مربوط به فیلدهای تصویری است. نحوه‌ی نمایش تصویر یکی از گزینه‌های "بدون تغییر / تغییر اندازه برحسب سلول / تغییر اندازه با حفظ نسبت طول و عرض / کوچک کردن تصویر با حفظ نسبت طول و عرض / پر کردن سلول با تصویر" است. نمایش تصویر با توجه به گزینه‌ی انتخاب شده در اینجا + ابعاد تصویر، عرض ستون، چند سطری بودن نمای جدول (دریچه‌ی "بازنمایی هر فیلد در بیش از یک سطر" در صفحه‌ی جانمایی نما) انجام می‌شود.

     

    چنین است که اگر بازنمایی چند سطری باشد، در هر صورت، ارتفاع سطر داده متاثر از تصویر افزایش می‌یابد (شبیه رفتار با متن چند سطری). این افزایش ارتفاع، البته، محدود به ارتفاع کل جدول است. در این وضعیت ممکن است برخی از گزینه‌های "نحوه‌ی نمایش تصویر" نتیجه‌ی یکسانی داشته باشند مثل تغییر اندازه برحسب سلول و پرکردن سلول با تصویر. از طرف دیگر تفاوت گزینه‌های تغییر اندازه و کوچک کردن به اینکه آیا تصویر از فضای کنونی سلول (متاثر از عرض ستون و ارتفاع سطر) بزرگتر است یا خیر بستگی دارد. گزینه‌ی "کوچک کردن" تصاویر کوچک‌تر را بزرگ نمی‌کند. به تجربه چنین به نظر می‌رسد که بازنمایی تصویر در جدولی با ارتفاع سطر داده‌ی ثابت و نحوه‌ی نمایش "کوچک کردن تصویر با حفظ نسبت طول و عرض" در بیشتر موارد نتیجه‌ی مطلوبی به همراه دارد – اما در نهایت تعریف ستون برای نمایش مناسب تصویر، بستگی به هر کاربرد به خصوص خواهد داشت.

     

     

    ستون – صفحه‌ی «جانمایی»

     

    جهت محتویات، جانمایی افقی و عرض ستون در این صفحه تعیین می‌شوند:

     

     

    اکثر پارامترها آشنا هستند. توجه کنید که جانمایی افقی به تفکیک برای عنوان، محتوی و پانویس تعیین می‌شود. عرض وحداقل عرض ستون هم که مشخص است. یادآوری می‌کنم که در حین ملاحظه‌ی جدول پیشرفته در صفحه‌ی تعریف فرم نیز می‌توانیم با Drag کردن جداکننده‌ی عمودی عنوان ستون، عرض آنرا تعیین کنیم. این کار همچنین در حین ملاحظه‌ی گزارش هم میسر است. Double Click روی همین جداکننده‌ی عمودی منجر به تعیین خودکار عرض ستون برحسب محتوای آن خواهد شد. این محتوی در حین تعریف فرم وجود ندارد و تعیین خودکار عرض ستون برحسب عنوان ستون انجام خواهد شد. در ستون‌هایی که محتوای بسیار بزرگی دارند (مثل شرح‌ها یا یادداشت‌ها یا تصویرها) تعیین خودکار عرض ستون برحسب محتوی ممکن است منجر به بسیار عریض شدن ستون شود. در این موارد می‌توانیم به صورت اختیاری حداکثر عرض ستون (در تعیین خودکار) را تعیین و محدود کنیم.

     

     

     

    تجمیع – صفحه‌ی «تجمیع» و «محتوی»

     

    پیش از این در مورد تجمیع‌های جدول و جدول با گروه‌ستون توضیح داده‌ایم – دیدیم که دو سری تجمیع؛ برای کل داده‌ها و برای گروه‌ها به تفکیک تعریف می‌شوند. اینها در فهرست‌های اختصاصی در صفحه‌ی محتوای نما بازنمایی و ویرایش می‌شوند. تعریف تجمیع ساده است و در یک محاوره‌ی تدوین مولفه با دو صفحه به شکل زیر انجام می‌شود.

     

     

    پارامتر اول عملیات تجمعی است که یکی از گزینه‌های آشنای "ندارد (فقط عبارت ثابت) / جمع / کمترین / بیشترین / تعداد / میانگین" در آن قابل انتخاب است. همانطور که توضیح داده شده است، انتخاب گزینه‌ی "ندارد" باعث می‌شود که فقط عبارت ثابت به عنوان تجمیع بازنمایی شود. این ویژگی برای بازنمایی عبارت‌هایی مثل جمع یا تعداد در پانویس گزارش یا گروه کاربرد خواهد داشت.

     

    "مکان" فقط در تجمیع گروه‌ها قابل انتخاب است. یکی از دو گزینه "پانویس / سطرگروه" قابل انتخاب است. بازنمایی تجمیع در سطر گروه (بدون اینکه گروه‌ها اصولا پانویس داشته باشند یا پانویس آنها نمایش داده شده باشد یا گروه‌ها باز باشند تا بتوانیم پانویس آنها را مشاهده کنیم) می‌تواند گزارش جالبی را ایجاد نماید. تجمیع‌ها در داخل پرانتز بازنمایی می‌شوند. شکل زیر را ملاحظه کنید:

     

     

    دریچه‌ی "نمایش در ستون" امکان انتخاب یک ستون برای بازنمایی تجمیع در پانویس آنرا فراهم می‌کند. در این مورد اندکی بعد بیشتر توضیح خواهیم داد. در صفحه‌ی "محتوی" با ترکیب آشنای انتخاب فیلد و پارامترهای فرمت کردن محتوی مواجه هستیم – با این تفاوت که در فیلد محتوی یک گزینه‌ی اختصاصی به نام "همان فیلد و فرمت ستون" تعبیه شده و پیش‌فرض است. این گزینه تعریف مشخصی دارد و طبیعی است که با انتخاب آن به سایر دریچه‌های صفحه‌ی محتوی اصلا توجه نمی‌شود و همه چیز از ستون انتخاب شده در صفحه‌ی تجمیع حاصل می‌شود. اگر قرار باشد تجمیع در "سطر گروه" بازنمایی شود نیز همین وضعیت برقرار است – از همان فیلد و فرمت ستون برای تجمیع استفاده می‌شود.

     

    در بخش‌های قبل دیدیم که تعریف تجمیع روی فیلد دلخواه (مستقل از فیلد ستون) کاربردهای خاصی دارد – مثل جمع در انتهای ستون‌های مانده یا تعریف بیش از یک تجمیع برای یک ستون. در اینجا کاربرد متفاوتی را (با تاکید برروی فرمت ستون) برای این ویژگی بیان می‌کنیم. استفاده از فرمت ستون، به خصوص در مورد "عبارت ثابت" ممکن است برای بازنمایی تجمیع تعریف شده با همان فیلد و فرمت ستون در سطر گروه مناسب نباشد. توجه کنید که در مثال شکل فوق عبارت ثابت "جمع = $" یا "جمع =" لحاظ شده است. این عبارت ثابت در فرمت اختصاصی تجمیع تعریف شده است و طبیعی است که اگر قرار بود از فرمت ستون برای تجمیع استفاده کنیم نمی‌توانستیم این عبارت ثابت (بخشی از فرمت اختصاصی تجمیع) را بکار ببریم.

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:13 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول پیشرفته (بخش 6 از 8)

     

     

    نمای کارت

    تدوین نمای کارت در یک محاوره‌ی تدوین مولفه با صفحات محتوی، نما، جانمایی و نمایش انجام می‌شود. در مورد محتوی در بخش‌های قبلی توضیح داده‌ایم. صفحه‌ی نمایش را در یک بخش اختصاصی در آینده توضیح خواهیم داد. در ادامه به صفحات "نما" و "جانمایی" خواهیم پرداخت. جزییات کارت فقط حاوی فیلدها است که آنها را نیز در همین بخش بررسی خواهیم کرد.

     

    افزودن فیلد به کارت، هم با ویرایش فهرست آنها در صفحه‌ی محتوای کارت و هم با Drag / Drop فیلدها از بازنمایی درختی میسراست. البته با توجه به ماهیت نمای کارت، فیلدهای افزوده شده در صفحه‌ی تعریف فرم یا در پیش‌نمایش مشاهده نخواهند شد – چون داده‌ای برای بازنمایی وجود ندارد و برخلاف جدول و جدول با گروه‌ستون المان‌های قابل مشاهده و مستقل از داده‌ها در کارت وجود ندارند.

     

     

    صفحه‌ی «نما»

    در این صفحه تنظیماتی که با رفتار نما در گزارش مرتبط هستند قرار گرفته‌اند. مشابه همین تنظیمات را پیش از این در جدول نیز دیده بودیم. شکل زیر این صفحه را نشان می‌دهد.

     

     

    شرایط اضافی فیلدهای تاریخ قبلا در بخش جدول توضیح داده شده‌اند. تنظیمات مربوط در اینجا انجام می‌شوند. در مقایسه با جدول، کارت فاقد گروه‌بندی (و تجمیع و موارد مانند آن) است ولی تنظیم شرایط برروی فیلدهای کارت و البته ملاحظات مربوط به فیلدهای تاریخ در این شرایط در کارت نیز مطرح هستند. جستجوی بلادرنگ در یکی از فیلدها با علامت‌گذاری دریچه‌ای با همین عنوان فعال می‌شود. با اینکار فیلد مورد نظر برای جستجو نیز قابل انتخاب خواهد بود. این جستجو همیشه دقیق و از ابتدای عبارت خواهد بود.

     

     

    صفحه‌ی «جانمایی»

    شکل زیر این صفحه را نشان می‌دهد:

     

     

    پیش از این به صورت مفصل در مورد چیدمان فیلدها در کارت (عمودی یا افقی) شرح داده‌ایم. این چیدمان با انتخاب گزینه‌ی موردنظر از دریچه‌ای که به همین منظور در این صفحه قرار داده شده است تعیین می‌شود. "بازنمایی متن هر فیلد در بیش از یک سطر" (که به صورت پیش‌فرض علامت‌گذاری شده است) مشخصه‌ی واضحی است. در صورت تمایل می‌توان حداکثر تعداد سطرهای متن در هر فیلد را محدود کرد – عدم تعیین این حداکثر (وضعیت پیش‌فرض) منجر به بازنمایی همه‌ی متن فیلدها، در هر تعداد سطر که نیاز باشد، خواهد شد.

     

    هر فیلد به صورت ترکیب عنوان و محتوی بازنمایی می‌شود. اگر عرض ناحیه‌ی عنوان تعیین نشده باشد (وضعیت پیش‌فرض) سیستم با بررسی عنوان فیلدهایی که در زیر هم تعریف شده باشند به صورت خودکار عرض مناسب برای ناحیه‌ی عنوان را تشخیص می‌دهد و اعمال می‌کند.

    در نمای کارت، فضای جدول پیشرفته با تعدادی کارت پر می‌شود. فاصله‌ی اضافی بین این کارت‌ها (عمودی و افقی) در دریچه‌ای که به همین منظور در صفحه‌ی جانمایی تعبیه شده است تعیین می‌شود. در ادامه عرض کارت را هم داریم که به صورت پیش‌فرض 400 pixel است و به دلخواه قابل تعیین است. در حین ملاحظه‌ی گزارش با Drag کردن فضای جداکننده‌ی بین کارت‌ها می‌توانیم عرض هر کارت را تغییر دهیم.

     

    ممکن است عرض جدول پیشرفته (عرض نمای کارت) از عرض تعدادی کارت متوالی بزرگتر باشد. در این وضعیت برخی از کارت‌ها به صورت کامل بازنمایی نمی‌شوند. "تعیین خودکار عرض کارت‌ها" با بزرگ کردن عرض کارت، باعث می‌شود که همیشه تعداد مشخصی کارت به صورت کامل در عرض نما بازنمایی شوند.

     

    بازنمایی عنوان فیلدها در بیش از یک سطر در وضعیت‌هایی کار می‌کند که یا عرض عناوین فیلدها مشخص شده باشد یا در متن عنوان از علامت | استفاده شده باشد – به یاد داریم که | منجر به شکسته شدن عنوان در سطرهای متوالی خواهد شد. اگر این شرایط وجود نداشته باشد همیشه ناحیه‌ی عنوان چنان عریض لحاظ می‌شود که همه‌ی عنوان فیلد در آن جا بگیرد (و نیازی به به بازنمایی در بیش از یک سطر پیش نخواهد آمد).

     

    در یک کارت ممکن است فیلدهای متعدد و متنوعی تعریف شده باشند که در همه‌ی رکوردها وجود نداشته باشند (در برخی موارد خالی باشند). این فیلدها به صورت پیش‌فرض در کارت بازنمایی نمی‌شوند. اگر به هر دلیل بخواهید این وضعیت را تغییر دهید باید دریچه‌ی "فیلدهای «خالی» بازنمایی شوند" را علامت‌گذاری نمایید.

     

     

    صفحه‌ی «جانمایی»

    هر فیلد از نمای کارت با یک محاوره‌ی تدوین مولفه تعریف می‌شوند. گفتیم که این محاوره حاوی صفحات محتوی / فیلد / جانمایی و نمایش است. در این بخش به صفحه‌ی محتوی می‌پردازیم که کاملا با آنچه پیش از این (مثلا در ستون) دیده بودیم مشابهت دارد. در اینجا هم مهم‌ترین پارامتر، فیلد محتوی است که از اعضای مجموعه فیلدی که به نما نسبت دادیم انتخاب می‌شود. عبارت ثابت، و کتنرل ظهور و پارامترهای مربوط به فرمت کردن تاریخ یا اعداد دقیقا مشابه کاربردهای قبلی است. به صورت استثنایی، عنوان فیلد در همینجا و در کنار محتوی تعیین می‌شود.

     

     

    فیلد – صفحه‌ی «فیلد»

    تنظیمات اختصاصی فیلد در این صفحه انجام می‌شود. اینها شامل گروه‌بندی فیلدها، بازنمایی در ادامه‌ی هم و نمایش فیلد تصویر است. صفحه‌ی فیلد را در شکل زیر ملاحظه می‌کنید:

     

     

    نوع فیلد را پیش از این به دقت توضیح دادیم و گفتیم که برای درست کردن "عنوان" برای کارت و همچنین گروه‌بندی فیلدها (برای مخفی کردن برخی از فیلدها به صورت پیش‌فرض و بازنمایی آنها به خواست کاربر) بکار می‌رود. یکی از سه گزینه‌ی "عادی / عنوان کارت / ابتدای گروه (حاوی فیلدهای بعد)" قابل انتخاب است. اگر احیانا قصد داشته باشید که علی‌رغم گروه‌بندی فیلدها، اجزاء  یکی از گروه‌ها از ابتدا به صورت "باز شده" نمایش داده شوند دریچه‌ی مربوط (که در شکل دیده می‌شود) را علامت‌گذاری نمایید.

     

    "در ادامه‌ی فیلد قبل بازنمایی شود" یک بحث مهم داشت که پیش از این به دقت بررسی شده است – حتی دیدیم که اهمیت این پارامتر باعث شد که امکانات اختصاصی در فهرست ویرایش فیلدها پیاده‌سازی شوند (تکمه‌ی ستاره و منوی متصل به آن). آخرین پارامتر، نحوه‌ی نمایش تصویر است که دقیقا شبیه آنچه در "ستون" دیدیم در اینجا هم تعیین و تنظیم می‌شود.

     

     

    فیلد – صفحه‌ی «فیلد»

    جهت محتوی، جانمایی افقی و ارتفاع و عرض فیلد در این صفحه تعیین می‌شوند:

     

     

    جهت و جانمایی را پیش از این در همین مستندات و تقریبا در همه‌ی مولفه‌های قبلی هم دیده بودیم. توجه کنید که جانمایی افقی به تفکیک برای عنوان و محتوای فیلد تعیین می‌شود. ارتفاع فیلد برحسب تعداد سطرهایی که برای بازنمایی محتوای فیلد استفاده می‌شود تعیین می‌گردد. عرض فیلد (عرض محتوای آن) کاربرد محدودی دارد. اگر همه‌ی فیلدها زیر هم در کارت بازنمایی شوند، عرض ناحیه‌ی محتوای فیلدها عرض باقیمانده‌ی کارت – پس از کسر عرض عنوان – خواهد بود. اما اگر فیلدها در چیدمان افقی، در چند ستون بازنمایی شوند، عرض فیلد عملا عرض ستون حاوی فیلدها را مشخص خواهد کرد. در چیدمان عمودی هم می‌توان از ویژگی "در ادامه‌ی فیلد قبل بازنمایی شود" استفاده کرد. با این کار فیلد دوم در امتداد فیلد اول در یک سطر از کارت بازنمایی خواهد شد. عرض فیلد اول فاصله‌ی دو فیلد را مشخص خواهد کرد.

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:14 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول پیشرفته (بخش 7 از 8)

     

     

    نمودار

    نمای نمودار در یک محاوره‌ی تدوین مولفه‌ی اختصاصی با صفحات محتوی، نمودار و نمایش تعریف می‌شود. محتوی برای تعریف سطوح و سری‌های داده بکار می‌رود که در بخش‌های بعدی به صورت مختصر به آنها خواهیم پرداخت. صفحه نمایش را در یک بخش اختصاصی در آینده توضیح خواهیم داشت. در ادامه به صفحه‌ی "نمودار" خواهیم پرداخت.

     

    جزییات نمودار شامل سطوح و سری‌های داده هستند که آنها را نیز در همین بخش بررسی خواهیم کرد. هر دو این موجودات عملا "فیلد" هستند و همانند آنچه در جدول و کارت داشتیم، در اینجا هم افزودن فیلد، علاوه بر استفاده از امکانات فهرست ویرایش سطوح و سری‌ها، با Drag / Drop فیلدها از بازنمایی درختی نیز میسر است.

     

     

    صفحه‌ی «نمودار»

    نمای نمودار در جدول پیشرفته شباهت بسیار زیادی با نمودارهای محوری (و نمودارهای شاخص عملکرد) دارد. همان جزییات، صفحات و پارامترهای متعددی که در آنجا داشتیم در نمای نمودار هم مطرح هستند. شکل زیر را ملاحظه کنید:

     

     

    تنها تفاوت این نمودارها با نمودارهای محوری در این است که اشل مورد استفاده برای بازنمایی مقادیر مختلف باید مستقیما توسط کاربر تعیین شود. به این منظور سه دریچه‌ی اختصاصی در همین صفحه‌ی نمودار، در زیرصفحه‌ی موارد عمومی تعبیه شده‌اند که با استفاده از آنها می‌توانیم تعیین کنیم که هر واحد پول اصلی، هر واحد ارز و هر واحد مقدار با چه نسبت (یا اشلی) باید در نمودار منعکس شوند. این اشل‌ها در نمودار محوری به صورت خودکار محاسبه می‌شدند. تعیین و تغییر آنها در زمان ملاحظه‌ی گزارش حاوی نمودار و با استفاده از تنظیمات نمودار نیز میسر است.

     

     

    سطح داده / سری داده – صفحه‌ی «محتوی»

    تعریف این دو جزء نمودار کاملا مشابه یکدیگر انجام می‌شود؛ محاوره تدوین مولفه‌ی مورد استفاده فقط دو صفحه‌ی محتوی و جانمایی دارد. محتوی کاملا استاندارد است: فیلد محتوی و شیوه‌ی فرمت کردن تاریخ و اعداد تنظیم می‌شوند. تشخیص سطح یا سری داده در نمودار با عنوانی انجام می‌شود که در همین صفحه‌ی محتوی باید تعیین شود. نکته‌ی خاصی در اینجا وجود ندارد.

     

     

     

    سطح داده / سری داده – صفحه‌ی «جانمایی»

    پارامتر اول، جهت محتوی است که مشخص و آشنا است. مخفی کردن بخش‌هایی از یک مولفه (نما، ستون، فیلد...) طبق معمول با یک دریچه با عنوان "نمایش داده نشود" انجام می‌شود. این دریچه معمولا در صفحه‌ی نمایش قرار دارد. از آنجا که محاوره تدوین مولفه برای سطوح و سری‌های داده‌های نمودار فاقد صفحه‌ی نمایش است، استثنائا دریچه‌ی نمایش داده نشود را در صفحه‌ی جانمایی قرار داده‌ایم.

     

    یک تنظیم بسیار مهم در سری داده، عملیات تجمعی است – که قاعدتا باید در صفحه‌ی اختصاصی "سری" قرار داده می‌شد. از آنجا که برای مختصر کردن محاوره، صفحه‌ی سری (با فقط یک دریچه) را لحاظ نکردیم، تعیین عملیات تجمعی سری را نیز در همین صفحه‌ی جانمایی انجام داده‌ایم. عملیات تجمعی می‌تواند یکی از گزینه‌های "جمع / کمترین / بیشترین / تعداد / میانگین" باشد.

     

     

    ویرایش جدول پیشرفته در صفحه‌ی تعریف فرم

    دیدیم که روش اصلی برای ویرایش جدول پیشرفته، استفاده از محاوره‌ی تدوین مولفه‌ی جدول پیشرفته است. یادآوری می‌کنیم که این محاوره فهرستی از نماها را به عنوان محتوی برای ویرایش دراختیار قرار می‌دهد. هر یک از نماها با محاوره‌ی تدوین مولفه‌ی اختصاصی تعریف می‌شوند و خود دارای فهرست اجزاء هستند. هر یک از اجزاء مزبور نیز به نوبه‌ی خود با محاوره‌های تدوین مولفه تعریف می‌شوند. شکل زیر مسیر تعریف جدول پیشرفته، نماها و اجزاء را نشان می‌دهد:

     

    • جدول پیشرفته                                                       محاوره تدوین مولفه – جدول پیشرفته
      • فهرست نماها به عنوان اجزاء                         محاوره تدوین مولفه – نماهای جدول، جدول با گروه‌ستون، کارت و نمودار
    • نمای جدول
      • فهرست ستون‌ها                              محاوره تدوین مولفه – ستون
      • فهرست تجمیع کل داده‌ها                 محاوره تدوین مولفه – تجمیع یک ستون
      • فهرست تجمیع گروه‌ها                      محاوره تدوین مولفه – تجمیع یک ستون
    • نمای جدول با گروه‌ستون
      • فهرست تجمیع گروه‌ها                      محاوره تدوین مولفه – تجمیع یک ستون
      • فهرست تجمیع کل داده‌ها                 محاوره تدوین مولفه – تجمیع یک ستون
      • فهرست ستون‌ها                              محاوره تدوین مولفه – ستون
      • فهرست گروه‌ستون‌ها                       محاوره تدوین مولفه – گروه‌ستون
    • نمای کارت
      • فهرست فیلدهای کارت                      محاوره تدوین مولفه – فیلد کارت
    • نمای نمودار
      • فهرست سطوح داده                         محاوره تدوین مولفه – سطح داده
      • فهرست سری‌های داده                      محاوره تدوین مولفه – سری داده

     

    حاصل استفاده از امکانات فوق، درج جدول پیشرفته در صفحه‌ی تعریف فرم، درج نما (ها) و اجزاء آنها است. در این بخش می‌خواهیم برخی از امکاناتی که علاوه بر محاوره‌های فوق برای تعریف جدول، نماها و اجزاء، در صفحه‌ی تعریف فرم در اختیار داریم را شرح دهیم. ابتدا به بازنمایی درختی فیلدها اشاره می‌کنیم (در بخش‌های قبلی توضیح دادیم و در اینجا برای جمع‌آوری توضیحات در یک بخش تکرار می‌کنیم). فیلدها در مجموعه‌هایی به صورت درخت بازنمایی می‌شوند. در بسیاری از گزارش‌ها فقط یک مجموعه فیلد داریم – مثل اطلاعات حساب‌ها و مبالغ در تراز و سایر گزارش‌های 4 ستونی حساب‌ها. در برخی از گزارش‌ها (مثل دفتر، ریزعملیات و موارد مشابه) مجموعه فیلد اصلی، علاوه بر فیلدهای موضوع گزارش (مثل حساب) حاوی مجموعه فیلدهای سطرهای گزارش (مثل ریزعملیات) نیز هست – مثل اطلاعات عمومی حساب / رخدادهای مالی (سطرهای اسناد) در ریز عملیات حساب.

     

    Drag / Drop کردن یک مجموعه فیلد به جدول پیشرفته، منجر به افزودن نما می‌شود. نوع نما در یک محاوره‌ی ساده با گزینه‌های قابل انتخاب پرسیده می‌شود. اگر جدول پیشرفته بیش از یک نما داشته باشد، به صورت یک ناحیه‌ی چندصفحه‌ای بازنمایی می‌شود. با Click روی عنوان هر یک نما‌ها (صفحه‌ها)، نمای مربوط بازنمایی (فعال) می‌شود و می‌توان کار را با آن ادامه داد.

     

    Drag / Drop کردن یک یا چند فیلد به نمای فعال، منجر به افزودن فیلد به صورت اجزاء پیش‌فرض به نما خواهد شد. این عمل به شرطی انجام می‌شود که فیلدها مربوط به همان مجموعه ستون نما باشند – این همان مجموعه ستونی است که Drop کردن آن منجر به ایجاد نما شده یا در محاوره‌ی تدوین مولفه‌ی نما به عنوان محتوی تعیین شده است. در نمای جدول و جدول با گروه‌ستون به این روش ستون تعریف می‌شود / در نمای کارت، فیلد کارت / در نمای نمودار حسب مورد سطح یا سری داده افزوده می‌شود. اگر فیلد Drop شده در نمای نمودار از انواع مبلغ (برحسب واحد پول اصلی یا ارز) یا مقدار یا عدد اعشاری باشد، به عنوان سری داده لحاظ می‌شود – سایر انواع فیلد به عنوان سطح داده تعریف خواهند شد. البته اگر این وضعیت برای ما مناسب نباشد همیشه می‌توانیم با تعریف دستی و موردی، فیلدهایی از انواع دلخواه را به عنوان سطح یا سری تعریف کنیم.

     

    در صفحه‌ی تعریف فرم، در حین کار با نمودار، می‌توانیم شکل دیاگرام را با فشار تکمه‌ای که به همین منظور در بالای نمودار تعبیه شده است تغییر دهیم. همه‌ این تغییرات در فرم تعریف شده ذخیره خواهند شد – درست مثل این خواهد بود که تغییرات مزبور با محاوره‌های تدوین مولفه‌ها انجام شده باشند.

     

    در حین کار با جدول و جدول با گروه‌ستون می‌توانیم از Drag / Drop برای جابجا کردن ستون‌ها یا تغییر عرض آنها استفاده کنیم. Double Click روی جداکننده‌ی عمودی عنوان ستون منجر به تعیین عرض ستون برحسب عنوان آن خواهد شد. Drag / Drop کردن عنوان یک ستون به ناحیه‌ی گروه‌بندی باعث می‌شود که در فرم تعریف شده، گزارش به صورت پیش‌فرض برحسب آن ستون (یا ستون‌ها) گروه‌بندی شده باشد. با استفاده از علامت ستاره در بالای ستون نشانگر و هم ردیف با عناوین ستون‌ها، فهرست ستون‌ها برای آشکار و مخفی شدن بازنمایی خواهد شد. ستون‌هایی که در این فهرست مخفی شوند، در گزارش نهایی به صورت پیش‌فرض مخفی خواهند بود (و البته به خواست کاربر با همین روش قابل آشکار شدن خواهند بود).

     

    در جدول با گروه‌ستون، عملیاتی با Drag / Drop در رابطه با ستون‌ها و گروه‌ستون‌ها قابل انجام است. اولا همه‌ی ستون‌های جدید به صورت پیش‌فرض متعلق به نخستین گروه‌ستون خواهند بود. می‌توانیم ستون‌ها را با Mouse بین گروه‌ستون‌ها جابجا کنیم. خود گروه ستون‌ها نیز قابل Drag / Drop هستند. این عمل ممکن است برای جابجا کردن آنها یا قرار دادن آنها در یکدیگر انجام شود. مثلا می‌توان ترکیبی به صورت شکل زیر را ایجاد کرد:

     

     

    گروه‌ستون‌های "گردش عملیات" و "مانده" (با ستون‌های بدهکار و بستانکار متعلقه) خودشان متعلق به گروه‌ستون "طی دوره" تعریف شده‌اند. اینکار با Drag / Drop کردن گروه‌ستون‌ها در داخل یکدیگر انجام شده است. در گروه‌ستون‌ها نیز با استفاده از علامت ستاره در بالای ستون نشانگر و هم ردیف با عناوین گروه‌ستون‌ها، فهرست آنها برای آشکار و مخفی شدن بازنمایی خواهد شد. گروه‌ستون‌هایی که در این فهرست مخفی شوند، در گزارش نهایی به صورت پیش‌فرض مخفی خواهند بود (و البته به خواست کاربر با همین روش قابل آشکار شدن خواهند بود).

     

     

    صفحه‌های «نمایش»

    رویکرد جدید تعیین رنگ و قلم در مولفه‌های مدرن نوسا را پیش از این در جدول محوری دیده بودیم. چنین است که مولفه‌های جدید (مثل نماهای جدول پیشرفته) اجزاء بسیار زیادی دارند و به این ترتیب با تعداد بسیار زیادی رنگ و قلم برای تعیین مواجه هستیم. اجزاء با هم رابطه‌ی سلسله مراتبی دارند و به این ترتیب رنگ‌ها و قلم‌ها از مولفه به اجزاء تسری می‌یابد – مثلا محتوای ستون‌های یک جدول ابتدا در نمای جدول (برای همه‌ی ستون‌ها) تعریف می‌شود. رنگ و قلم همین محتوی را می‌توان بعدا برای هر یک از ستون‌ها نیز تعیین کرد، ولی باید به صورتی عمل شود که اگر برای ستون تعریف نشده باشد، آنچه در نما تعریف شده است ملاک باشد. از یک روش یکنواخت برای تعیین تنظیمات نمایش در نماها و اجزاء استفاده کرده‌ایم. این تنظیمات در سلسله مراتب زیر تعریف و اعمال می‌شوند:

     

    • جدول و جدول با گروه‌ستون
      • ستون
      • گروه‌ستون
    • کارت
      • فیلد کارت
    • نمودار

    در این روش فهرستی از اجزاء قابل تنظیم ارائه می‌شود و برای هر جزء تنظیمات توسط کاربر انجام می‌شود. اجزاء بازنمایی شده در فهرست در هر مورد متفاوت هستند. مثلا در جدول با گروه‌ستون، زمینه / محتوی / محتوی در رکوردهای فرد / محتوی در رکوردهای زوج / انتخاب شده غیرفعال / جستجوی بلادرنگ / انتخاب شده و اقلامی از این قبیل را داریم.

     

    وضعیت سلسله مراتبی ممکن است در بین خود آیتم‌های هم سطح هم وجود داشته باشند. مثلا این امکان را داریم که در نما، رنگ متفاوتی برای رکوردهای فرد و زوج تعریف کنیم و به جز این برای ستون هم می‌توانیم رنگ محتوی را تعیین کنیم. اگر رنگ محتوای ستون تعیین نشده باشد، حسب مورد (بسته به فرد یا زوج بودن رکورد) به یکی از رنگ‌های محتوای رکوردهای فرد یا زوج نما توجه می‌شود و اگر تعریف نشده باشد رنگ محتوای کلی نما مورد استفاده واقع می‌شود.

     

    هر جزء می‌تواند از یک تا سه تنظیم داشته باشد: رنگ / رنگ قلم / قلم. اینکه در یک جزء چه تنظیماتی اصولا قابل انجام هستند از قبل در سیستم مشخص شده‌اند. مثلا جزء زمینه در نماها فقط "رنگ" دارد یا جزء عنوان ستون‌ها فقط "رنگ قلم" و "قلم" دارد. با قرار گرفتن روی هر جزء (در فهرست) دریچه‌هایی که وظیفه‌ی تنظیم را برعهده دارند حسب مورد فعال یا غیرفعال می‌شوند – فقط تنظیمات قابل انجام فعال خواهند بود.

     

    برای هر یک از تنظیمات، یک دریچه‌ی قابل علامت‌گذاری وجود دارد: "دارای رنگ / رنگ قلم / قلم اختصاصی". علامت گذاری این دریچه به این معنی است که می‌خواهیم تنظیم مربوط را برای جزء تحت مکان‌نما انجام دهیم. اگر آن دریچه علامت‌گذاری نشده باشد به همان معنی است که جزء تحت مکان‌نما از رنگ یا قلم خاصی استفاده نمی‌کند. علامت‌گذاری دریچه‌ی مورد بحث همچنین منجر به فعال شدن امکان تعیین رنگ یا قلم نیز می‌شود – که درنهایت امکان انتخاب رنگ یا قلم را برای کاربر فراهم می‌کند. انتخاب رنگ و قلم دقیقا به همان شیوه‌ای که پیش از این در تنظیمات نمایش مولفه‌ها داشتیم انجام می‌شود. شکل زیر به عنوان نمونه اجزاء نمایش نمای نمودار در جدول پیشرفته را نشان می‌دهد:

     

     

    مخفی کردن کلی نما (یا جزء) با علامت‌گذاری دریچه‌ی "نمایش داده نشود" در همین صفحه‌ی نمایش انجام می‌شود. به صورت استثنایی در نمای نمودار (مشابه نمودارهای محوری و شاخص عملکرد) امکان شیفت رنگ‌ها (اختیاری – با تعیین تعداد شیفت) را نیز در اختیار داریم. استفاده از این شیفت در گزارش‌هایی که بیش از یک نمودار در آن مشاهده می‌شود باعث می‌شود که رنگ دیاگرام‌های این نمودارها با هم متفاوت باشند.

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:15 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول پیشرفته (بخش 8 از 8)

     

     

    فهرست برخی از گزارش‌های آماده شده و موجود در نرم‌افزارهای با استفاده از جداول پیشرفته

     

    از آنجا که ابزار ساخت و استفاده از جداول پیشرفته در دسترس کاربران قراردارد، تعداد گزارش‌های قابل ساخت و استفاده با این ابزار محدودیت خاصی ندارد ولیکن جهت استفاده بهینه از این قابلیت جدید، در نسخه 02/13 تعداد زیادی فرم "پیش‌فرض نوسا (پیشرفته)" برای گزارش‌ها تعریف شده‌اند (263 فرم جدید). این فرم‌ها در فرآیند "بازخوانی تعاریف سیستم اطلاعاتی از پایگاه پایه سیستم" به پایگاه‌های اطلاعاتی اضافه می‌شوند.

     

    در برخی از گزارش‌های سیستم مالی، استفاده از امکانات مرتب‌سازی، گروه‌بندی و فیلتر کردن داده‌ها در جدول پیشرفته میسر نیست. اینها گزارش‌هایی هستند که خودشان به صورت گروه‌بندی شده ارائه می‌شوند یا مانده در هر سطر را بازنمایی می‌کنند یا قادر به بازنمایی جمع اقلام پیش از محدوده‌ی گزارش هستند. غیرفعال کردن امکانات مزبور در تعریف جدول پیشرفته در فرم‌های گزارش‌ها میسر است – اما برای این دسته از گزارش‌ها، غیرفعال کردن امکانات به صورت غیرقابل تغییر در خود نرم‌افزار رخ داده است و تحت تاثیر تعریف فرم گزارش نیست. این گزارش‌ها عبارتند از:

    • دفتر روزنامه
    • انواع دفتر حساب، تفصیلی، نهاد
    • انواع گزارش‌های خلاصه عملیات
    • انواع گزارش‌های تحلیلی گروه‌بندی شده
    • انواع گزارش‌های تفکیک عملیات به مدارک دریافت و پرداخت (بازنمایی جمع عملیات فاقد سررسید یا فاقد مدرک)
    • انواع گزارش‌های تفکیک عملیات برحسب تاریخ سررسید و خلاصه وضعیت سررسید
    • انواع گزارش‌های عملیات انبار (ریزعملیات و سرجمع)
    • انواع گزارش‌های عملیات فروش (ریزعملیات و سرجمع)
    • تفکیک اسناد به اجزاء
    • تراز گروه‌بندی شده کلان
    • خلاصه حساب کل دریافتی، پرداختی و موجودی
    • گزارش‌های سرجمع دستمزد
    • ریزعملیات (مالی) دارایی
    • گزارش سرجمع دارایی‌ها

     

    برای گزارش‌های زیر فرم "پیش‌فرض نوسا (پیشرفته)" تعریف شده است:

    • فهرست حساب‌ها
    • فهرست تفصیلی‌ها
    • فهرست کالاها و خدمات
    • فهرست مراکز مصرف و تامین کالاها و خدمات
    • فهرست اسناد        
    • گزارش خلاصه اسناد          
    • فهرست برگه‌های هزینه
    • فهرست رخدادهای هزینه     
    • فهرست طرف حساب‌های برگه‌های هزینه          
    • گزارش سرجمع رخدادهای هزینه
    • فهرست برگه‌های انبار
    • فهرست رخدادهای انبار – ریالی
    • فهرست رخدادهای انبار - مقداری
    • فهرست برگه‌های درخواست کالا
    • فهرست رخدادهای درخواست کالا
    • فهرست برگه‌های رسید موقت
    • فهرست رخدادهای رسید موقت
    • فهرست برگه‌های درخواست خدمات
    • فهرست رخدادهای درخواست خدمات
    • فهرست برگه‌های انجام خدمات
    • فهرست رخدادهای انجام خدمات
    • فهرست پیش‌فاکتورها و قراردادها
    • فهرست سطرهای پیش‌فاکتور و قرارداد
    • فهرست قراردادهای الحاقی
    • فهرست برگه‌های فروش
    • فهرست سطرهای برگه‌های فروش
    • فهرست کسور و اضافات برگه‌های فروش
    • فهرست پورسانت‌های برگه‌های فروش
    • فهرست دارایی‌ها
    • فهرست رخدادهای دارایی‌ها
    • گزارش تغییرات وضعیت دارایی‌ها
    • ریزعملیات (مالی) دارایی
    • گزارش سرجمع دارایی‌ها
    • ریزعملیات حساب  
    • ریزعملیات تفصیلی
    • صورت‌حساب فروش تفصیلی
    • ریزعملیات یک مجموعه حساب          
    • ریزعملیات یک مجموعه تفصیلی        
    • ریزعملیات مدرک دریافت و پرداخت   
    • ریزعملیات نهاد دریافت و پرداخت      
    • دفتر حساب
    • دفتر حساب – سرجمع برحسب سند
    • دفتر تفصیلی
    • دفتر تفصیلی – سرجمع برحسب سند
    • دفتر نهاد دریافت و پرداخت  
    • دفتر نهاد دریافت و پرداخت – سرجمع برحسب سند          
    • جستجو در شرح اسناد         
    • کارت عملیات کالا - ریالی
    • کارت عملیات کالا - مقداری
    • تفکیک عملیات کالا - ریالی
    • تفکیک عملیات کالا - مقداری
    • خلاصه عملیات کالا - ریالی
    • خلاصه عملیات کالا - مقداری
    • کارت عملیات مرکز - ریالی
    • تفکیک عملیات مرکز - ریالی
    • خلاصه عملیات مرکز - ریالی
    • کارت عملیات مرکز - مقداری
    • تفکیک عملیات مرکز - مقداری
    • خلاصه عملیات مرکز - مقداری
    • کارت عملیات بچ - ریالی
    • تفکیک عملیات بچ - ریالی
    • خلاصه عملیات بچ - ریالی
    • کارت عملیات بچ - مقداری
    • تفکیک عملیات بچ - مقداری
    • خلاصه عملیات بچ - مقداری
    • کارت عملیات مجموعه کالا - ریالی
    • تفکیک عملیات مجموعه کالا - ریالی
    • خلاصه عملیات مجموعه کالا - ریالی
    • کارت عملیات مجموعه کالا - مقداری
    • تفکیک عملیات مجموعه کالا - مقداری
    • خلاصه عملیات مجموعه کالا - مقداری
    • کارت عملیات انبار یک ترکیب حساب و تفصیلی 
    • تفکیک عملیات انبار یک ترکیب حساب و تفصیلی
    • خلاصه عملیات مرکز انبار یک ترکیب حساب و تفصیلی    
    • گزارش‌های 4 ستونی حساب‌ها
    • گزارش‌های 8 ستونی حساب‌ها
    • گزارش 4 ستونی از یک مجموعه الگوی کد حساب
    • گزارش 8 ستونی از یک مجموعه الگوی کد حساب
    • گزارش‌های 4 ستونی تفصیلی‌ها
    • گزارش‌های 8 ستونی تفصیلی‌ها
    • گزارش 4 ستونی از یک مجموعه الگوی کد تفصیلی
    • گزارش 8 ستونی از یک مجموعه الگوی کد تفصیلی
    • تراز آزمایشی جامع
    • تراز مبتنی بر الگوهای عملیات حساب
    • تراز نهادهای دریافت و پرداخت         
    • گردش و موجودی کالاها - ریالی
    • گردش مراکز مصرف و تامین کالاها - ریالی
    • گردش بچ‌های کالا - ریالی
    • گردش و موجودی کالاهای یک مجموعه - ریالی
    • گردش و موجودی کالاها - مقداری
    • گردش مراکز مصرف و تامین کالاها - مقداری
    • گردش بچ‌های کالا - مقداری
    • گردش و موجودی کالاهای یک مجموعه - مقداری
    • سرجمع درخواست‌های کالا
    • سرجمع درخواست‌های مراکز مصرف و تامین کالا
    • سرجمع درخواست‌های کالاهای یک مجموعه
    • خلاصه عملیات حساب
    • خلاصه عملیات تفصیلی
    • خلاصه عملیات مجموعه حساب
    • خلاصه عملیات مجموعه تفصیلی
    • خلاصه عملیات نهاد دریافت و پرداخت 
    • عملیات فروش یک کالا یا خدمت (سطرهای اصلی و جنبی)
    • تفکیک عملیات فروش یک کالا یا خدمت (سطرهای اصلی و جنبی)
    • خلاصه عملیات فروش یک کالا یا خدمت (سطرهای اصلی و جنبی)
    • گردش فروش کالاها و خدمات (سطرهای اصلی و جنبی)
    • گردش فروش کالاها و خدمات یک مجموعه (سطرهای اصلی و جنبی)
    • عملیات فروش یک مشتری (سطرهای اصلی و جنبی)
    • تفکیک عملیات فروش یک مشتری (سطرهای اصلی و جنبی)
    • خلاصه عملیات فروش یک مشتری (سطرهای اصلی و جنبی)
    • گردش فروش مشتریان (سطرهای اصلی و جنبی)
    • عملیات فروش یک مشتری (کسور و اضافات)
    • تفکیک عملیات فروش یک مشتری (کسور و اضافات)
    • خلاصه عملیات فروش یک مشتری (کسور و اضافات)
    • گردش فروش مشتریان (کسور و اضافات)
    • عملیات فروش یک مشتری (پورسانت‌ها)
    • تفکیک عملیات فروش یک مشتری (پورسانت‌ها)
    • خلاصه عملیات فروش یک مشتری (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش مشتریان (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش مشتریان (جمع مبالغ برگه‌های فروش)
    • عملیات فروش یک نماینده فروش (سطرهای اصلی و جنبی)
    • تفکیک عملیات فروش یک نماینده فروش (سطرهای اصلی و جنبی)
    • خلاصه عملیات فروش یک نماینده فروش (سطرهای اصلی و جنبی)
    • گردش فروش نمایندگان فروش (سطرهای اصلی و جنبی)
    • عملیات فروش یک نماینده فروش (کسور و اضافات)
    • تفکیک عملیات فروش یک نماینده فروش (کسور و اضافات)
    • خلاصه عملیات فروش یک نماینده فروش (کسور و اضافات)
    • گردش فروش نمایندگان فروش (کسور و اضافات)
    • عملیات فروش یک نماینده فروش (پورسانت‌ها)
    • تفکیک عملیات فروش یک نماینده فروش (پورسانت‌ها)
    • خلاصه عملیات فروش یک نماینده فروش (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش نمایندگان فروش (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش نمایندگان فروش (جمع مبالغ برگه‌های فروش)
    • عملیات فروش یک بازاریاب (سطرهای اصلی و جنبی)
    • تفکیک عملیات فروش یک بازاریاب (سطرهای اصلی و جنبی)
    • خلاصه عملیات فروش یک بازاریاب (سطرهای اصلی و جنبی)
    • گردش فروش بازاریاب‌ها (سطرهای اصلی و جنبی)
    • عملیات فروش یک بازاریاب (کسور و اضافات)
    • تفکیک عملیات فروش یک بازاریاب (کسور و اضافات)
    • خلاصه عملیات فروش یک بازاریاب (کسور و اضافات)
    • گردش فروش بازاریاب‌ها (کسور و اضافات)
    • عملیات فروش یک بازاریاب (پورسانت‌ها)
    • تفکیک عملیات فروش یک بازاریاب (پورسانت‌ها)
    • خلاصه عملیات فروش یک بازاریاب (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش بازاریاب‌ها (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش بازاریاب‌ها (جمع مبالغ برگه‌های فروش)
    • عملیات فروش یک طرف بدهکار (سطرهای اصلی و جنبی)
    • تفکیک عملیات فروش یک طرف بدهکار (سطرهای اصلی و جنبی)
    • خلاصه عملیات فروش یک طرف بدهکار (سطرهای اصلی و جنبی)
    • گردش فروش طرف‌های بدهکار (سطرهای اصلی و جنبی)
    • عملیات فروش یک طرف بدهکار (کسور و اضافات)
    • تفکیک عملیات فروش یک طرف بدهکار (کسور و اضافات)
    • خلاصه عملیات فروش یک طرف بدهکار (کسور و اضافات)
    • گردش فروش طرف‌های بدهکار (کسور و اضافات)
    • عملیات فروش یک طرف بدهکار (پورسانت‌ها)
    • تفکیک عملیات فروش یک طرف بدهکار (پورسانت‌ها)
    • خلاصه عملیات فروش یک طرف بدهکار (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش طرف‌های بدهکار (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش طرف‌های بدهکار (جمع مبالغ برگه‌های فروش)
    • عملیات فروش یک دریافت کننده پورسانت (پورسانت‌ها)
    • تفکیک عملیات فروش یک دریافت کننده پورسانت (پورسانت‌ها)
    • خلاصه عملیات فروش یک دریافت کننده پورسانت (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش دریافت کنندگان پورسانت (پورسانت‌ها)
    • عملیات فروش یک انجام دهنده خدمات (سطرهای اصلی و جنبی)
    • تفکیک عملیات فروش یک انجام دهنده خدمات (سطرهای اصلی و جنبی)
    • خلاصه عملیات فروش یک انجام دهنده خدمات (سطرهای اصلی و جنبی)
    • گردش فروش انجام دهندگان خدمات (سطرهای اصلی و جنبی)
    • عملیات فروش یک قانون مکمل بها (کسور و اضافات)
    • تفکیک عملیات فروش یک قانون مکمل بها (کسور و اضافات)
    • خلاصه عملیات فروش یک قانون مکمل بها (کسور و اضافات)
    • گردش فروش قوانین مکمل بها (کسور و اضافات)
    • عملیات فروش یک قانون مکمل بها (پورسانت‌ها)
    • تفکیک عملیات فروش یک قانون مکمل بها (پورسانت‌ها)
    • خلاصه عملیات فروش یک قانون مکمل بها (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش قوانین مکمل بها (پورسانت‌ها)
    • عملیات فروش یک مرکز فروش (سطرهای اصلی و جنبی)
    • تفکیک عملیات فروش یک مرکز فروش (سطرهای اصلی و جنبی)
    • خلاصه عملیات فروش یک مرکز فروش (سطرهای اصلی و جنبی)
    • گردش فروش مراکز فروش (سطرهای اصلی و جنبی)
    • عملیات فروش یک مرکز فروش (کسور و اضافات)
    • تفکیک عملیات فروش یک مرکز فروش (کسور و اضافات)
    • خلاصه عملیات فروش یک مرکز فروش (کسور و اضافات)
    • گردش فروش مراکز فروش (کسور و اضافات)
    • عملیات فروش یک مرکز فروش (پورسانت‌ها)
    • تفکیک عملیات فروش یک مرکز فروش (پورسانت‌ها)
    • خلاصه عملیات فروش یک مرکز فروش (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش مراکز فروش (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش مراکز فروش (جمع مبالغ برگه‌های فروش)
    • عملیات فروش یک محل جغرافیایی (سطرهای اصلی و جنبی)
    • تفکیک عملیات فروش یک محل جغرافیایی (سطرهای اصلی و جنبی)
    • خلاصه عملیات فروش یک محل جغرافیایی (سطرهای اصلی و جنبی)
    • گردش فروش محل‌های جغرافیایی (سطرهای اصلی و جنبی)
    • عملیات فروش یک محل جغرافیایی (کسور و اضافات)
    • تفکیک عملیات فروش یک محل جغرافیایی (کسور و اضافات)
    • خلاصه عملیات فروش یک محل جغرافیایی (کسور و اضافات)
    • گردش فروش محل‌های جغرافیایی (کسور و اضافات)
    • عملیات فروش یک محل جغرافیایی (پورسانت‌ها)
    • تفکیک عملیات فروش یک محل جغرافیایی (پورسانت‌ها)
    • خلاصه عملیات فروش یک محل جغرافیایی (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش محل‌های جغرافیایی (پورسانت‌ها)
    • گردش فروش محل‌های جغرافیایی (جمع مبالغ برگه‌های فروش)
    • تفکیک عملیات حساب برحسب تاریخ سررسید
    • تفکیک عملیات تفصیلی برحسب تاریخ سررسید
    • تفکیک عملیات نهاد برحسب تاریخ سررسید        
    • خلاصه وضعیت سررسید حساب
    • خلاصه وضعیت سررسید تفصیلی
    • خلاصه وضعیت سررسید مجموعه حساب
    • خلاصه وضعیت سررسید مجموعه تفصیلی
    • خلاصه وضعیت سررسید نهاد دریافت و پرداخت 
    • تراز سررسیدی حساب‌ها
    • تراز سررسیدی تفصیلی‌ها
    • تفکیک حساب به یک شماره تفصیلی
    • تفکیک تفصیلی به یک شماره تفصیلی
    • تفکیک تفصیلی به حساب‌ها
    • تفکیک حساب به طبقات تفصیلی
    • تفکیک تفصیلی به طبقات تفصیلی
    • تفکیک عملیات حساب برحسب مدارک دریافت و پرداخت
    • تفکیک عملیات تفصیلی برحسب مدارک دریافت و پرداخت
    • تفکیک عملیات نهاد برحسب مدارک دریافت و پرداخت      
    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:16 ق.ظ

    امکان جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: ناحیه باز شونده

     

    پیش از این درتعریف فرم‌های نمایشی گزارش‌ها و صفحات ورود اطلاعات، حسب مورد 3 یا 5 ناحیه برای تعریف در اختیار داشتیم. تفاوت 3 و 5 از این ناشی می‌شد که آیا داده‌های قابل بازنمایی در گزارش در یک فهرست ساده قابل بازنمایی هستند (3) یا ترکیب پیچیده‌تری دارند و مثلا از یک حساب به عنوان موضوع گزارش و سطرهای ریزعملیات حساب به عنوان جزییات گزارش تشکیل شده‌اند (5). شکل‌های زیر تفاوت این دو وضعیت را، با توجه به مکان Tool Barها نشان می‌دهند:

     

     

     

     

    همانطور که مشاهده می‌شود گزارش‌هایی که از 3 ناحیه تشکیل شده‌اند دارای یک Tool Bar هستند و آنها که از 5 ناحیه تشکیل شده‌اند دو Tool Bar دارند. تفاوت سرصفحه‌های اصلی و فرعی در این گزارش‌ها در مکان آنها نسبت به این Tool Barها است. پاصفحه‌های فرعی و اصلی هیچ تفاوت سیستمی با یکدیگر ندارند – اگر فقط یک ناحیه‌ی پاصفحه داشتیم، کماکان می‌توانستیم جانمایی مولفه‌های دلخواه را در پاصفحه ایجاد کنیم. دلیل تفکیک این پاصفحه‌ها اولا این بود که تقارن در تعریف فرم رعایت شود و ثانیا در برخی از گزارش‌ها از پاصفحه‌ی اصلی برای تعریف جزء متفاوتی استفاده نماییم. این موارد عبارتند از:

    • برگه ورود کالا                                          طرف حساب‌های آزاد
    • برگه نقل و انتقال                                    طرف(های) نقل و انتقال
    • الگوهای عملیات مالی کالاها (انبار)            قوانین طرف حساب

     

    در الگوهای عملیات مالی کالاها (انبار) پاصفحه‌ی فرعی نیز برای تعریف حساب و تفصیلی‌های اصلی مورد استفاده قرار گرفته است. در محاوره‌های تعریف فرم‌های نمایشی، نواحی پیش‌گفته با استفاده از تکمه‌هایی که در شکل زیر مشاهده می‌شوند به صورت مستقل تعریف می‌شوند که حسب مورد شامل 3 یا 5 تکمه خواهند بود. اسامی نواحی، به جز آنها که به صورت استثنایی تغییر داده شده‌اند و در بالا ذکر کردیم، همان است که در شکل‌های قبلی آوردیم. این اسامی با قرار دادن Mouse برروی هر تکمه ظاهر می‌شوند:

     

     

    در شکل فوق، ناحیه‌ی جدیدی که موضوع اصلی بحث ما در این بحث است را نیز مشاهده می‌کنید. این ناحیه، "بازشوند" نام دارد و اگر تعریف شود، در زمان اجرا با ترتیبات خاصی به صورت موقت برای رکورد جاری بازنمایی می‌شود. به شکل زیر توجه کنید:

     

     

    ناحیه‌ی بازشونده به صورتی که در سمت چپ شکل دیده می‌شود در فرم تعریف شده است. این ناحیه فقط در کنار یک جدول متعارف یا نمای جدول یا جدول با گروه‌ستون در یک جدول پیشرفته قابل استفاده است. اگر ناحیه‌ی بازشونده در فرم گزارش (یا صفحه‌ی ورود اطلاعات) تعریف شده باشد و گزارش حاوی جدول متعارف یا جدول پیشرفته با نمای مناسب باشد فرمان احضار ناحیه‌ی بازشونده در گزارش فعال خواهد بود. این فرمان به صورتی که در شکل زیر دیده می‌شود در Tool Bar گزارش ظاهر خواهد شد:

     

     

    اگر کاربر مشغول کار با یک جدول (یا نمای مناسبی از یک جدول پیشرفته) باشد با فشار تکمه‌ای که در شکل فوق نشان داده شده است (یا فشار کلیدهای میان‌بر Ctrl+Alt+V) ناحیه‌ی بازشونده احضار می‌شود. این ناحیه با فشار کلید Esc یا با Click در فضایی بیرون از ناحیه‌ی مزبور بسته خواهد شد. اندازه‌ی این ناحیه دقیقا همان است که در تعریف فرم تعیین شده است. مکان آن به صورتی محاسبه می‌شود که به سطر تحت مکان‌نمای جدول اشاره نماید.

     

    ناحیه‌ی بازشونده می‌تواند به صورت آزاد و حاوی هر ترکیب از مولفه‌های دلخواه تعریف شود. البته استفاده از جدول، جدول محوری، نمودار محوری و جدول پیشرفته در تعریف این ناحیه احتمالا هرگز کاربرد نخواهد داشت. اما برای بازنمایی فهرستی از فیلدها (آنها که نمی‌خواهیم همیشه نمایش داده شوند و فقط به صورت موردی بازنمایی می‌شوند)، تصویر، یادداشت و مانند آنها بسیار مناسب است.

     

     

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:17 ق.ظ

    امکان جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: حذف یکباره‌ی اقلام در ویرایش برخی از فهرست‌‌ها

     

    در فرازهای گوناگونی از سیستم (اکثرا در تعریف فرم‌ها) با فهرست‌های قابل ویرایشی مواجه هستیم. در این فهرست‌ها امکان انتخاب همزمان تعدادی سطر، برای حذف یکباره‌ی آنها با Ctrl+Del پیاده‌سازی شده است.

     

    • تعریف فرم‌های نمایش
      • ستون‌های جدول
      • فرمول‌های مولفه‌های شاخص عملکرد (جدول، مدرج، نمودار)
      • متغیرهای مولفه‌های شاخص عملکرد (جدول، مدرج، نمودار)
      • محدوده‌‎های رنگی در فرمول‌های مولفه‌ی شاخص عملکرد (مدرج)
      • فیلدهای مولفه‌ی فهرست فیلد
      • سطوح سرجمع مولفه‌ی جدول محوری
      • فیلدهای سرجمع مولفه‌ی جدول محوری
      • سرجمع‌های صریح در تعریف یک فیلد سرجمع در مولفه‌ی جدول محوری
      • مولفه‌ی جدول پیشرفته
        • نماها
        • ستون‌های نمای جدول
        • ستون‌های نمای جدول با گروه‌ستون
        • سطرهای نمای کارت
        • سطوح داده‌ی نمای نمودار
        • سری‌های داده‌ی نمای نمودار
        • تجمیع کل داده‌های نمای جدول
        • تجمیع گروه‌های نمای جدول
        • تجمیع کل داده‌های نمای جدول با گروه‌ستون
        • تجمیع گروه‌های نمای جدول با گروه‌ستون
        • گروه‌ستون‌های نمای جدول با گروه‌ستون
    • تعریف فرم‌های چاپی
      • متغیرهای مولفه‌ی فرمول
      • متغیرهای مولفه‌ی ترکیب متنی چند فیلد
      • فیلدهای مولفه‌ی فهرست فیلد
    • تعریف مجموعه ستون‌های چاپی
      • متغیرهای یک فرمول در تعریف یک سلول
      • متغیرهای یک ترکیب متنی چند فیلد در تعریف یک سلول
    • فهرست شرایط در محاوره‌ی ابتدایی گزارش‌ها
    • ویرایش تکمه‌های میان‌بر

     

     

    برخی  تغییرات و اشکالات رفع شده در نسخه 13.02 نرم‌افزار مالی یکپارچه نوسا به تفکیک نرم‌افزار زیر مجموعه:

     

    • فروش (سامانه مودیان): اضافه شدن اطلاعات تکمیلی مناسب برای وضعیت جدید In_Progress در اطلاعات مربوط به سامانه مودیان مالیاتی.
    • فروش (سامانه مودیان): اضافه شدن اطلاعات تکمیلی مناسب برای وضعیت جدید Not_Found در اطلاعات مربوط به سامانه مودیان مالیاتی.
    • فروش (سامانه مودیان): رفع اشکال مختصر در رابطه با نحوه کارکرد مکانیزم قطع مبالغ خاص ارسال داده به سامانه مودیان مالیاتی.

     

     

     

    -- پایان

    گروه توسعه سیستم‌های مالی نوسا - اردیبهشت ماه سال 1403

    شما مجاز به پاسخ به اين پست نمي باشيد.