چنانچه در هریک از مراحل نصب یا کاربری نرم‌افزارها به مشکلی برخورد کرده‌اید یا هر سوال، اشکال یا ابهامی در این زمینه دارید، می‌توانید پاسخ خود را ابتدا در مطالب موجود جستجو و در صورت لزوم به عنوان یک مبحث جدید مطرح کنید، تا کارشناسان پشتیبانی به آن پاسخ دهند.

به منظور ثبت سوال جدید و یا پاسخ به موضوعات موجود، ابتدا می بایست از طریق صفحه مربوطه به سامانه وارد شوید. چنانچه نام کاربری دریافت نکرده اید، به صورت رایگان و از طریق صفحه مربوطه، ابتدا در سامانه ثبت نام نمایید.

قبليقبلي Go to previous topic
بعديبعدي Go to next topic
آخرين ارسال 05 خرداد 1403 10:17 ق.ظ توسط روزبه
نسخه 13.02 (1302)
�10 پاسخ
مرتب:
شما مجاز به پاسخ به اين پست نمي باشيد.
مولف پيغام ها
روزبه
کاربر با تجربه
کاربر با تجربه

--
05 خرداد 1403 09:21 ق.ظ

    امکانات جدید نسخه 13.02 نرم‌افزار مالی یکپارچه نوسا

     

    سال 1402 برای نرم افزارهای مالی نوسا بنا به ابلاغ دولت و مبانی جدید و متغیر روزمره، سالی با چندین نسخه پیاپی بود که با توجه به بروزرسانی های متعدد سامانه مودیان مالیاتی و نیاز به بروز رسانی نرم افزارهای نوسا، برخی از امکانات جدید و تغییرات برنامه ریزی شده جهت ارائه در نسخه 13.02 و اشکالات گزارش شده و رفع شده از قبل در این نسخ، از جمله نسخه 12.10 ارائه شده در بهمن ماه سال 1402 ارائه گردید. با این تفاسیر، تعداد امکانات جانبی و مشکلات رفع شده در این نسخه محدود بوده ولیکن این نسخه شامل یک ساختار گزارش گیری گسترده و جدید در عموم نرم‌افزارها همزاه با 263 گزارش و فرم از پیش ساخته جدید است که بیش از هر نکته دیگری در ادامه به تعریف و ارائه امکانات قابل توجه و نوین آن می‌پردازیم.

     

    ویرایش 9 نرم‌افزارهای مالی نوسا آغاز نسل جدید نرم‌افزارهای مبتنی بر ساختار فعلی و نیز آغاز نسل چهارم از نرم‌افزارهای مالی نوسا بود. از مهمترین دست‌آوردهای این نسل می‌توان به بکارگیری توانایی‌هایی ارائه شده در سخت‌افزارها و سیستم عامل‌های جدید اشاره کرد. با قوی شدن سخت‌افزارها و بیشتر شدن حافظه‌ی در اختیار نرم‌افزار در سیستم عامل‌های جدید 64 بیتی، در ویرایش‌های بعدی نوسا (10، 11 و 12) امکانات و قابلیت‌های جالب توجه بسیاری ارائه شدند و این رویه کماکان ادامه دارد. استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، گزارش‌های محوری، شاخص‌های عملکرد، Web API، پیش‌تنظیم‌ها و رویکرد مدرن به مفاهیم موجود در سیستم (مثل بخش) تعدادی از این دست‌آوردها هستند. ساختار جدید جداول پیشرفته و ناحیه‌های باز شونده ارائه شده در نسخه 13.02 نیز در ادامه‌ی همین رویه پیاده‌سازی شده و پس از این، در دسترس استفاده کنندگان می‌باشند.

     

    شایان ذکر است که در هر نسخه از نر‌م‌افزار علاوه بر ارائه امکانات نوین و سازگاری با تغییرات در قوانین، استاندارد‌ها و نیاز‌های کلی مشتریان، بخش عمده‌ای از زمان صرف همسویی با آخرین بستر‌های نرم‌افزاری و ساختاری می‌گردد تا نرم‌افزار همچنان بروز با آخرین تکنولوژی‌های دنیا و در بالاترین سطح امنیتی و کاربردی در دسترس عموم قرار گیرد و کارکرد آن همواره قابل اطمینان باشد. در نسخه 13.02 نرم‌افزارهای مالی نوسا از آخرین بروز‌رسانی‌های ویندوز سرور 2022، ویندوز 11، اکسل 2021 و SQL 2022 ارائه شده تا اسفند ماه سال 1402 به همراه آخرین بروزرسانی ها پشتیبانی می‌کند.

     

    در صورتی که سرور و و یا کلاینت‌های شما همچنان حداقل از ویندوز 10 (نسخه 21H1 به بالا) و یا ویندوز سرور 2016 به بالا استفاده نکرده و یا SQL سرور شما از 2016 قدیمی‌تر است، لطفا قبل از بروز‌رسانی نسخه، با توجه به آخرین نیازمند‌ی‌های سخت‌افزاری موجود در بخش فایل و مستندات، از بروز‌رسانی ساختار‌های مورد نیاز اطمینان حاصل فرمایید. این نسخه، مانند نسخ قبلی ارائه شده، به دلایل امنیتی و کاربردی، قابلیت کارکرد صحیح و پشتیبانی در نسخ قدیمی خارج از پشتیبانی نرم‌افزارهای زیرساخت مایکروسافت را نخواهد داشت.  

     

    منتخبی از امکانات و تغییرات این ویرایش در ویدیوی زیر قابل مشاهده می‌باشد:

     

     

    لینک صفحه دانلود آخرین نسخه بروز نرم‌افزار در دسترس بوده و لیست کامل‌تر برخی از امکانات، تغییرات و نحوه استفاده از آن‌ها در ادامه این متن قابل مطالعه می‌باشد.

     

     

     

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 09:22 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول و نماهای پیشرفته (بخش 1 از 8)

     

    این جداول، چند نوع مولفه‌ جدید‌اند که از این پس می‌توانیم آنها را در اکثر فرم‌های قابل تعریف گزارش‌های سیستم بکار ببریم. به یاد داریم که جدول محوری نیز اساسا یک مولفه‌ی جدید برای استفاده در گزارش‌های موجودِ سیستم بود، البته تعدادی گزارش محوری نیز به صورت اختصاصی داشتیم که داده‌های آنها با پردازش خاص و برای بازنمایی در مولفه‌ی جدول محوری محاسبه و آماده می‌شدند. نکته‌ی قابل توجه این است که مولفه‌های جدید برای ایجاد امکان بازنمایی همان داده‌هایی که در گزارش‌های مختلف از قبل آماده شده‌اند طرح و پیاده‌سازی می‌شوند. این وضعیت را پیش از این مثلا در کاربرد مولفه‌ی جدول محوری در گزارش‌های ریزعملیات و مانند آنها دیده بودیم. همین وضعیت در مورد مولفه‌ی جدول پیشرفته نیز برقرار است. یادآوری می‌کنیم که استفاده از یک مولفه در تعریف فرم‌های گزارش‌های سیستم با تعیین محتوای کلی مولفه، تعیین اجزاء تشکیل دهنده‌ی مولفه و محتوای این اجزاء و در ادامه تعیین مشخصات نسبتا مفصل مولفه‌ها و اجزاء آن انجام می‌شود.


    در اینجا، عملا با چهار مولفه‌ی جدید سروکار داریم و در ادامه خواهیم دید که به آنها «نما» می‌گوییم. هر جدول پیشرفته می‌تواند حاوی تعداد دلخواهی نما باشد. جدول پیشرفته‌ای که فقط یک نما از نوع «جدول» داشته باشد بسیار شبیه خواهد بود به مولفه‌ی جدول استاندارد که از قبل در سیستم داشتیم. اگر بیش از یک نما داشته باشیم، جدول پیشرفته آنها را در یک ناحیه‌ی چند صفحه‌ای بازنمایی خواهد کرد. به این ترتیب، جمع‌آوری مولفه‌های نما در جدول پیشرفته در بسیاری از کاربردها عملیات تعریف و استفاده از فرم‌ها را ساده‌تر خواهد کرد. خلاصه موارد محم در رابطه با نحوه استفاده از این جداول در چهار ویدیو آموزشی کلی در ادامه این مستند در دسترس می باشد:

     

     

    جدول متعارف (قدیمی) نوسا حتما باید تمام (باقیمانده‌ی) فضای پیرامون خود را پر می‌کرد. جدول پیشرفته چنین محدودیتی ندارد. به این ترتیب تعریف بیش از یک جدول پیشرفته در یک ناحیه ساده‌تر خواهد بود (و مثلا نیازی به قرار دادن آنها در Panel نخواهیم داشت). انواع نماهای جدید قابل استفاده در این ابزار به شرح زیر است:

     

    • جدول (پیشرفته)
    • جدول با گروه ستون
    • کارت
    • نمودار

     

    همانطور که گفتیم در هر جدول پیشرفته می‌توانیم به تعداد دلخواه از این نماها (از انواع مختلف یا حتی یکسان – مثلا چند نمودار) تعریف کنیم. برخلاف جدول‌های متعارف (قبلی)، عموما هیچیک از نماها برای ورود اطلاعات بکار نخواهند رفت. در بسیاری از فرم‌های ورود اطلاعات سیستم (اسناد، برگه‌ها، صفحات ساده‌ی ورود اطلاعات) اصولا امکان بکار بردن جدول پیشرفته در فرم‌ها پیاده‌سازی نشده است. به صورت استثنایی، با توجه به کاربردهایی که برای جدول پیشرفته تصور کرده‌ایم، امکان استفاده از آنها در برخی از صفحات ورود اطلاعات را فراهم کرده‌ایم، این موارد شامل همه‌ی صفحات ورود اطلاعات نرم‌افزار دستمزد و همچنین رخدادهای یک دارایی در نرم‌افزار اموال می‌باشد.


    در این مستند ابتدا به توصیف نماها می‌پردازیم. در ادامه، فصل‌هایی را به توضیح امکانات جدیدی که جدول پیشرفته در اختیار قرار می‌دهند اختصاص خواهیم داد (گروه‌بندی، فیلتر، صدور اطلاعات به Excel و مانند آنها). در فصل بعد کاربرد جدول پیشرفته در تعریف فرم‌ها را توضیح خواهیم داد. البته طبق معمول تعداد قابل ملاحظه‌ای فرم‌های پیش‌فرض نوسا حاوی جدول پیشرفته از قبل در پایگاه‌های اطلاعاتی وجود خواهند داشت. با این همه کاربرانی که قصد دارند در امکانات تعریف فرم گزارش‌های نوسا از جدول پیشرفته استفاده کنند نیاز به مطالب همین فصل خواهند داشت. همچنین در فصل پایانی این مستند، لیست گزارش‌ها و فرم‌های پیش‌فرض به ریز نرم‌افزار در دسترس می‌باشد. 

     

     

     

    نماهای جدول و جدول با گروه ستون

     

    این نماها بسیار مشابه یکدیگر هستند. در هر دوی آنها داده‌ها به صورت سطر به سطر در یک جدول و در قالب تعدادی ستون بازنمایی می‌شوند که از این نظر کاملا مشابه مولفه‌ی جدول متعارف (قبلی) نوسا خواهند بود. در اینجا هم هر ستون دارای یک عنوان و یک پانویس است. جدول با گروه ستون بسیار شبیه به جدول است با این تفاوت که ستون‌ها در این نما در تعدادی «گروه ستون» قرار می‌گیرند. این گروه ستون‌ها ویژگی‌هایی به همراه خواهند داشت که در ادامه توضیح خواهیم داد.

     

    ویژگی‌های مشترک در نماهای جدول و جدول با گروه ستون را به اختصار ذکر می‌کنیم. برخی از مفاهیم در بخش‌های بعدی بیشتر توضیح داده شده‌اند. برای توضیحات بیشتر می‌توانید به ویدیوهای آموزشی نیز مراجعه نمایید.

    • بازنمایی محتوای فیلدها، عناوین ستون‌ها (و عناوین گروه ستون‌ها) در چند سطر
    • بازنمایی فیلدهای حاوی تصویر در ستون‌ها
    • تعیین خودکار ارتفاع برحسب محتوای فیلدها
    • مرتب کردن سطرهای گزارش برحسب یک یا چند ستون به صورت صعودی یا نزولی
    • گروه‌بندی سطرهای گزارش بر اساس یک یا چند ستون
    • فیلتر کردن سطرها برحسب محتویات یک یا چند ستون
    • تعریف تجمیع برای کل داده‌ها یا برای گروه‌ها با عملگرهای استاندارد (جمع، تعداد، میانگین...)
    • جستجوی بلادرنگ در محتوای یکی از ستون‌های گزارش (ستون مزبور در تعریف فرم مشخص می‌شود)
    • نمایش محتوای یکی از ستون‌ها به عنوان توصیف کلی سطر (در زیر سایر داده‌های هر سطر)
    • منوهای مفید و پرکاربرد در عنوان ستون‌ها، ناحیه‌ی گروه‌بندی، پانویس کلی، پانویس و عناوین گروه‌ها.
    • تغییر عرض یا جابجا کردن ستون‌ها با Mouse و Drag / Drop
    • تغییر ارتفاع سطرهای حاوی داده (و همچنین سطرهای گروه‌بندی) در اجرا که منجر به یکسان شدن ارتفاع همه‌ی سطرهای جدول می‌شود.
    • در سطرهای جدول، می‌توان تعدادی از سطرها را به بالا یا پایین گزارش الصاق (pin) کرد. این سطرهای همیشه بازنمایی می‌شوند و تحت تاثیر لغزش (Scroll) عمودی گزارش قرار نخواهند گرفت.
    • مخفی و آشکار کردن ستون‌ها در حین ملاحظه گزارش.
    • تلفیق سلول‌های یک ستون در سطرهای متوالی در صورتی که محتوای یکسانی داشته باشند.
    • انتخاب سطرهای گزارش با دریچه‌های قابل علامت‌گذاری (Check Box) در صورتی که در فرم گزارش چنین تعریف شده باشد.
    • انتخاب یکباره‌ی سطرهای یک گروه در گزارش‌های گروه‌بندی شده با انتخاب سطر گروه.

     

    در نمای "جدول با گروه‌ستون"، ‌ستون‌ها در تعدادی گروه دسته‌بندی می‌شوند و برای هر گروه می‌توان یک عنوان دلخواه تعیین نمود. از آنجا که شناسایی محتویات ستون‌ها در این نما با ترکیبی از عنوان گروه و عنوان ستون انجام می‌شود، می‌توان عبارت‌های مختصرتر (و حتی تکراری) را برای عنوان ستون لحاظ کرد. مثلا اگر عناوین گروه‌ها عبارت‌هایی از قبیل مشخصات حساب، مانده در ابتدای سال، مانده در ابتدای دوره، گردش طی دوره و مانده در انتهای دوره باشند عناوین ستون‌ها می‌توانند به صورت تکراری "بدهکار" یا "بستانکار" باشند. ویژگی‌های اختصاصی این نما را در ادامه ذکر می‌کنیم:

     

    • بازنمایی ستون‌ها در همه یا برخی از گروه‌ها می‌تواند به صورت چند ردیفی باشد.
    • می‌توان گروه‌ها را در داخل یکدیگر (به صورت وابسته – nested) تعریف کرد.
    • امکان جابجا کردن یکباره‌ی یک گروه در امتداد افقی گزارش وجود دارد.
    • می‌توان گروه‌ها را به صورت ثابت در ابتدا یا ثابت در انتها تعریف کرد تا در لغزش (Scroll) افقی جابجا نشوند و همیشه بازنمایی شوند.
    • مخفی و آشکار کردن گروه ستون‌ها در حین ملاحظه گزارش
    • جابجا کردن ستون‌ها در بین گروه‌ها با Drag / Drop

     

    مشخص است که وجود بسیاری از ویژگی‌‎هایی که در بالا به آنها اشاره کردیم، بستگی به نحوه‌ی تعریف فرم گزارش دارد. به جز این برخی از ویژگی‌‎ها در گزارش‌های به خصوصی به صورت مصنوعی غیرفعال خواهند بود. مثلا در گزارش‌هایی که داده‌های آنها ماهیتا گروه‌بندی شده است طبیعتا امکان گروه‌بندی مجدد سطرهای گزارش (و نیز تغییر ترتیب دلخواه آنها) را نخواهیم داشت. در ادامه ویدیوهای آموزشی مربوطه، با این این جداول آشنا می‌شویم:

     

     

     

    مرتب کردن سطرهای گزارش

     

    همانطور که می‌دانید در اکثر گزارش‌های سیستم مالی نوسا، ترتیب سطرها در محاوره‌ی ابتدایی گزارش قابل تعیین است. در حین کار با نماهای جدول و جدول با گروه ستون، می‌توان علاوه بر این، ترتیب سطرهای گزارش را به صورت ثانویه، در حین ملاحظه گزارش نیز تغییر داد. برای مرتب کردن گزارش برحسب محتویات یکی از ستون‌ها کافی است عنوان ستون مورد نظر را Click کنید. با اینکار علامتی به شکل  () در کنار عنوان ستون بازنمایی می‌شود که به معنی مرتب‌سازی "صعودی" گزارش برحسب آن ستون است. با Click مجدد عنوان ستون، علامت مزبور به  () تغییر شکل می‌دهد که به معنی مرتب‌سازی "نزولی" است. برای انصراف از مرتب‌سازی ثانویه عنوان ستون مزبور را همزمان با فشار کلید Ctrl، Click کنید.

     

    امکان مرتب سازی برحسب محتویات چند ستون نیز وجود دارد. مرتب سازی براساس فیلدهای متعدد، اصولی شبیه به رویه‌ی متداول در سیستم نوسا دارد (همانطور که در صفحه‌های "ترتیب" در محاوره‌های ابتدایی گزارش‌ها عمل می‌شود). اگر چند ستون (یا فیلد) برای مرتب‌سازی انتخاب شده باشند، سطرهای گزارش ابتدا برحسب ستونی که ابتدا به عنوان مبنای مرتب‌سازی انتخاب شده است، به صورت صعودی یا نزولی، مرتب می‌شوند. در این حین ممکن است تعدادی از سطرها مقدار مشترکی در آن ستون داشته باشند و در نتیجه ترتیب مشخصی نخواهند داشت. با انتخاب ستون بعدی، سطرهایی که ترتیب آنها صرفا با ستون اول مشخص نشده باشد برحسب ستون دوم مرتب می‌شوند و این رویه برای ستون‌های بعدی که برای مرتب‌سازی انتخاب شده باشند ادامه می‌یابد. توجه کنید که ترتیب لحاظ کردن ستون‌ها در فرآیند مرتب‌سازی ثانویه دارای اهمیت است.

     

    برای لحاظ کردن بیش از یک ستون در مرتب‌سازی ثانویه باید همزمان با فشار کلید Shift عنوان ستون‌های بعدی را Click نمایید. همچنین در Click مجدد عنوان ستون‌ها (برای تبدیل صعودی به نزولی) نیز باید کلید Shift را فشار دهید؛ وگرنه به معنی مرتب‌سازی از ابتدا برحسب یک ستون تعبیر خواهد شد. در اینجا هم برای برداشتن تاثیر یک ستون از مرتب‌سازی باید عنوان ستون موردنظر را همزمان با فشار کلید Ctrl، Click کنید.

     

     

     

    آشکار و مخفی کردن ستون‌ها و گروه ستون‌ها

     

    در نماهای جدول و جدول با گروه ستون علامت ویژه‌ای در ستون نشانگر (ستون کم عرضی که برای بازنمایی برخی از علائم، پیش از ستون اول قرار دارد) مشاهده می‌شود:

     

     

    این دو علامت قابل Click هستند و برای «مخفی / آشکار / جابجا کردن ستون‌ها یا گروه ستون‌ها» بکار می‌روند. طبیعی است که در نمای جدول فقط علامت مربوط به ستون‌ها را مشاهده خواهیم کرد. با Click روی هر یک از آنها فهرست ستون‌ها یا گروه ستون‌ها به صورت قابل علامت‌گذاری بازنمایی خواهد شد:

     

     

    در شکل فوق، دریچه‌ی قابل علامت‌گذاری اول، برای علامت‌گذاری یا حذف علامت از "همه" اقلام (در اینجا گروه ستون‌ها) بکار می‌رود. دریچه‌ی دوم برای مرتب کردن الفبایی اقلام برحسب عنوان است. در ادامه فهرست ستون‌ها یا گروه ستون‌ها را خواهیم دید. در آنچه به صورت نمونه در شکل فوق مشاهده می‌شود، گروه ستون‌های اول و آخر بدون عنوان تعریف شده‌اند. فیلدهای متعددی در گزارش آمده‌اند که در گروه‌هایی دسته‌بندی شده‌اند. طراح فرم گزارش تشخیص داده که اکثر گروه‌ها به صورت پیش‌فرض مخفی باشند. کاربر با استفاده از امکانات فوق می‌تواند این گروه‌ها را آشکار نماید.

     

     

     

    گروه‌بندی سطرهای گزارش

     

    در نماهای جدول و جدول با گروه ستون امکان گروه‌بندی سطرهای گزارش برحسب یک یا چند ستون وجود دارد. به این منظور ناحیه‌ی خاصی در بالای جدول تعبیه شده است و عبارتی به صورت زیر در آن نمایش داده شده است: "برای گروه‌بندی، عنوان ستون را با mouse به اینجا منتقل کنید". با انجام این کار، همان داده‌هایی که از قبل در گزارش بازنمایی شده‌اند به صورت آنی برحسب محتویات ستون مزبور گروه‌بندی می‌شوند. به ازای هر گروه یک سطر اختصاصی (که به آن سطر گروه خواهیم گفت) نمایش داده می‌شود و مقدار مشترک همان ستون در سطرهای هم‌گروه را نشان می‌دهد. با استفاده از سطر گروه می‌توانیم کل گروه را ببندیم (سطرهای عضو گروه را مخفی کنیم) یا باز کنیم.

     

    گروه‌بندی همزمان برحسب تعدادی ستون نیز میسر است. اصول گروه‌بندی البته همان است که از قبل در گزارش‌های گروه‌بندی شده اختصاصی سیستم نیز داشتیم – یعنی به ازای هر سطح گروه‌بندی سطرهای مجزای گروه خواهیم داشت که به صورت متوالی در داخل هم قرار می‌گیرند و البته هر یک را به صورت جداگانه می‌توانیم ببندیم یا باز کنیم. به شکل زیر توجه کنید:

     

     

    در این شکل گزارش را برحسب دو ستون "مشخصات سند – نرم‌افزار" و "برچسب‌ها – نوع منابع" گروه‌بندی کرده‌ایم. گزارش در این شکل، بیشتر، سطرهای گروه را نشان می‌دهد (اکثر گروه‌ها "بسته" هستند). مشاهده می‌شود که به ازای هر یک از نرم‌افزارها یک سطر گروه داریم که نام نرم‌افزار مربوط در آنها بازنمایی شده است. گروه مربوط به نرم‌افزار حسابداری "باز شده" است که در آن 4 سطر گروه برای نوع منابع بازنمایی شده است. گروه اول حاوی رخدادهایی است که فاقد برچسب مزبور هستند (نوع منابع خالی در این سطر گروه بازنمایی شده است). گروه دوم مربوط به منابع عمومی است که آنرا باز کرده‌ایم. توجه کنید که سطرهای گروه و سطرهای داده (محتویات پایین‌ترین سطح از گروه‌ها) با فرورفتگی نمایش داده شده‌اند. همچنین به فلش‌های کوچکی که در ابتدای سطرهای گروه بازنمایی شده‌اند توجه کنید – این فلش‌ها باز یا بسته بودن گروه‌ها را نشان می‌دهند. یک روش دیگر برای گروه‌بندی برحسب بیش از یک ستون این است که محتوای دو ستون را در یک گروه تلفیق کنیم. به شکل زیر توجه کنید:

     

     

    در این روش دو ستون مبداء در ناحیه‌ی گروه‌بندی به هم چسبیده‌اند. چنین است که اگر کلید Ctrl را فشار دهیم و ستون دوم (در اینجا نوع منابع) را Drag کنیم، وضعیت فوق پیش می‌آید؛ عملا یک سطح گروه‌بندی داریم که تشخیص مقادیر و تفکیک گروه‌ها با توجه همزمان به مقادیر هر دو ستون انجام می‌شود. تعداد گروه‌ها در این روش طبیعتا بیشتر است و در هر سطر گروه همزمان مقادیر هر دو ستون را مشاهده می‌کنیم. در شکل فوق، گروه مربوط به نرم‌افزار حسابداری و نوع منابع عمومی به صورت "باز شده" دیده می‌شود.

     

    سطرهای گروه همیشه ترتیب مشخصی دارند (اصولا گروه‌بندی بدون لحاظ کردن ترتیب بی‌معنی است). پیش‌فرض این ترتیب به صورت صعودی برحسب محتوای ستون مبنای گروه‌بندی است. با Click روی عنوان ستونی که به ناحیه‌ی گروه‌بندی منتقل شده است، می‌توان ترتیب را به نزولی تغییر داد.

     

    در بخش‌های بعدی در مورد مفهوم تجمیع در نماهای جدول و جدول با گروه ستون توضیح خواهیم داد. هر تجمیع، تعریف یک عملیات تجمعی برای نما است که همانند آنچه از قبل در سیستم داشتیم به صورت جمع، تعداد، میانگین و مانند آنها تعریف می‌شود. هر تجمیع برای یک فیلد به خصوص و برای بازنمایی در پانویس یکی از ستون‌ها تعریف می‌شود. البته در بیشتر موارد همان فیلدی که در ستون بکار رفته است در تجمیع هم بکار می‌رود. می‌توان برای کل سطرهای گزارش و نیز برای گروه‌ها تجمیع تعریف کرد. کل نما و همچنین هر گروه دارای یک ناحیه‌ی پانویس است که برای بازنمایی این تجمیع‌ها بکار می‌رود. تجمیع‌های گروه‌ها را می‌توان به جای پانویس در همان سطر گروه نیز بازنمایی کرد. امکان تغییر ترتیب گروه‌ها برحسب یکی از این تجمیع‌ها هم وجود دارد (یعنی مثلا گروه‌ها به ترتیب نزولی جمع مبلغ بدهکار مثبت رکوردهای گروه بازنمایی شوند). در ویدیو زیر برخی موارد آموزشی از جمله جداول با گروه ستون خواهیم پرداخت:

     

     

     

     

    گروه‌بندی برحسب تاریخ

     

    اگر یک ستون حاوی تاریخ را برای گروه‌بندی انتخاب کنیم، انتظار داریم که سطرهای گزارش به تفکیک تاریخ در گروه‌ها قرار بگیرند – یعنی هر گروه مربوط به یک تاریخ باشد. خواهیم دید که در حین تعریف نماهای جدول پیشرفته در گزارش‌ها، در صفحه‌ی "نما" یک دریچه برای تعیین "گروه‌بندی فیلدهای تاریخ" تعبیه شده است که به صورت پیش‌فرض روی گزینه‌ی "برحسب تاریخ" قرار دارد – که همین رفتار را باعث می‌شود. دریچه‌ی مزبور گزینه‌های دیگری نیز دارد که منجر به رفتار متفاوت سیستم در گروه‌بندی برحسب تاریخ خواهد شد: برحسب ماه / برحسب سال / نسبت به امروز. دو گزینه‌ی نخست تعریف مشخصی دارند؛ گروه‌های حاصله، هر یک مربوط به یک ماه یا یک سال خواهند بود و سطرهای گزارش برحسب تاریخ در گروه مربوط قرار خواهند گرفت.

     

    گروه‌بندی "نسبت به امروز" باعث می‌شود که «برحسب تاریخ اخذ گزارش» تعدادی گروه به صورت زیر تشکیل شوند و سطرهای گزارش برحسب تاریخ در یکی از این گروه‌ها قرار داده شوند. اگر تاریخ‌هایی در گزارش وجود داشته باشند که در هیچیک از گروه‌های زیر قرار نگیرند، آن سطرها برحسب تاریخ گروه‌بندی خواهند شد. ترتیب گروه‌ها را برحسب کنترل آنها ذکر کرده‌ایم:

     

    • دیروز / امروز / فردا 
    • هفته قبل / هفته جاری / هفته بعد
    • ماه قبل / ماه جاری / ماه بعد         
    • سال قبل / سال جاری / سال بعد

     

    البته ترتیب گروه‌ها همیشه برحسب تاریخ خواهد بود – در نتیجه یک گروه ممکن است دوبار در گزارش ظاهر شود. مثلا اگر تاریخ روز 31/5/1402 باشد؛ سطرهای گزارش برحسب تاریخ در گروه‌های زیر قرار خواهند گرفت:

     

    • هر تاریخ در یک گروه                     پیش از 1401/1/1
    • سال قبل                                      1401/1/1 تا 1401/12/29
    • سال جاری                                    1402/1/1 تا 1402/3/31
    • ماه قبل                                        1402/4/1 تا 1402/4/31
    • ماه جاری                                      1402/5/1 تا 1402/5/20
    • هفته قبل                                     1402/5/21 تا 1402/5/27
    • هفته جاری                                   1402/5/28 تا 1402/5/29             شنبه و یکشنبه
    • دیروز                                           1402/5/30                                  دوشنبه
    • امروز                                           1402/5/31                                   سه شنبه
    • فردا                                             1402/6/1                                    چهارشنبه
    • هفته جاری                                   1402/6/2 تا 1402/6/3                 پنجشنبه و جمعه
    • هفته بعد                                      1402/6/4 تا 1402/6/10
    • ماه بعد                                        1402/6/11 تا 1402/6/31
    • سال جاری                                   1402/7/1 تا 1402/12/29
    • سال بعد                                      1403/1/1 تا 1403/12/30
    • هر تاریخ در یک گروه                     1404/1/1 به بعد

     

    این تفکیک فقط برای توضیح رفتار سیستم داده شده است و در عمل نیازی به بررسی رفتار سیستم و تاریخ‌ها (نسبت به امروز) نخواهید داشت. نکته‌ی قابل توجه این است که گروه‌های سال / ماه / هفته جاری ممکن است بیش از یکبار در گزارش بازنمایی شوند که نمونه‌ی این وضعیت را در توضیحات فوق مشاهده می‌کنید. البته با توجه به اینکه «هفته بعد» در ماه بعد قرارگرفته است، ماه جاری در این نمونه تکرار نشده است. این وضعیت ممکن است برای سال و هفته‌ی جاری هم اتفاق بیافتد.

     

    تفکیک گروه‌ها برحسب تاریخ شمسی یا میلادی با توجه به نحوه‌ی بازنمایی تاریخ در ستون انجام می‌شود. اگر در تعریف محتوای ستون (نمایش تاریخ) "نمایش تاریخ به صورت میلادی و لاتین" تعیین شده باشد، انواع گروه‌بندی برحسب تاریخ (ماه، سال، نسبت به امروز، تشخیص محدوده‌های تاریخ) برحسب تاریخ میلادی انجام می‌شود.

     

    توجه کنید که با گروه‌بندی گزارش برحسب هر ستون، آن ستون در جدول گزارش مخفی می‌شود. با این همه، اگر در این نوع از گروه‌بندی مایل به مشاهده‌ی ستون تاریخ در گزارش باشید، می‌توانید به روشی که در «آشکار و مخفی کردن ستون‌ها» گفتیم عمل کنید و ستون تاریخ (مخفی شده) را آشکار نمایید. خواهیم دید که تعیین وضعیت ابتدایی گروه‌بندی گزارش و همچنین آشکار و مخفی شدن ستون‌ها، در حین تعریف فرم گزارش میسر است. در آخرین بخش ویدیو های آموزشی مرتبط با جداول پیشرفته به گروه بندی بر حسب تاریخ و برخی نکات دیگر خواهیم پرداخت:

     

     

     

     

     

    تجمیع

     

    مفهوم تجمیع داده‌ها در مولفه‌های قابل استفاده در گزارش‌های سیستم نوسا سابقه دارد. پیش از این در تعریف پانویس ستون‌های جدول و یا در مولفه‌ی بازنمایی متنی فیلد با "عملیات تجمعی" مواجه بودیم که یکی از گزینه‌های جمع، تعداد، میانگین، بیشترین مقدار یا کمترین مقدار در آن قابل تعیین بود. در نماهای جدول و جدول با گروه‌ستون در جدول پیشرفته، با اندکی تفاوت به تجمیع پرداخته‌ایم. در اینجا هم البته قصد داریم جمع (یا تعداد یا میانگین یا...) مقادیر یک فیلد را بازنمایی کنیم – اما با توجه به امکانات اختصاصی جدول پیشرفته، نحوه‌ی تعریف و کار با تجمیع داده‌ها را با توجه به نکات زیر طرح کرده‌ایم:

     

    • تجمیع به تفکیک برای کل گزارش و هر گروه از گزارش قابل تعریف باشد – در صورت تمایل بتوان در پانویس ستون‌های هر گروه، مثلا، جمع مقادیر را بازنمایی کرد.
    • بتوانیم بدون نیاز به پانویس در گروه‌ها، جمع یا تعداد یا... را در سطر گروه (در کنار توصیف گروه) بازنمایی کنیم.
    • بتوانیم به تعداد دلخواه (حتی بیش از 2) جمع را در پانویس ستون‌ها بازنمایی کنیم و محتوای همه‌ی آنها بتواند دلخواه باشد (به یاد داریم که در ستون‌های جدول قدیمی، حداکثر دو پانویس برای هر ستون قابل تعریف بودند).
    • در حین ملاحظه‌ی گزارش بتوانیم به صورت موقتی برای یک ستون به تعداد دلخواه تجمیع درج کنیم یا تغییر دهیم.
    • امکان مرتب‌سازی گروه‌ها برحسب مقادیر تجمیع شده، به صورت صعودی یا نزولی را داشته باشیم. مثلا برحسب "ماه" گروه‌بندی کنیم و ماهها را برحسب مانده نزولی مرتب کنیم.

     

    خواهیم دید که در تعریف نماهای جدول و جدول با گروه‌ستون، تجمیع داده‌ها به صورت مستقل از ستون‌ها و به تفکیک برای کل داده و گروه‌ها قابل تعریف هستند. در هر یک از آنها کافی است ستون مورد نظر و عملیات تجمعی (مثلا جمع) تعیین شوند. محتوای هر آیتم تجمیع، به صورت پیش‌فرض، «همان فیلد و فرمت ستون» است – پس در اکثر موارد، برای تعریف تجمیع برای ستون‌های گزارش هیچ کار دیگری لازم نیست انجام شود. اما برای پیاده‌سازی حالت "محتوای دلخواه" (و غیرمرتبط با محتوای ستون) امکان تعریف دلخواه محتوای تجمیع هم فراهم شده است. در تعریف تجمیع برای گروه‌ها یک تنظیم دیگر به نام مکان نیز وجود دارد که گزینه‌های "پانویس" و "سطر گروه" در آن قابل انتخاب است. به این ترتیب امکان بازنمایی تجمیع، نه در پانویس بلکه در همان سطر گروه فراهم خواهد بود.

     

    در گزارش‌های گروه‌بندی شده که تجمیع گروه‌ها نیز تعریف شده باشند، می‌توان ترتیبی داد که گروه‌ها برحسب تجمیع‌ها مرتب شوند. به این منظور روی یکی از سطرهای گروه (سرنویس هر گروه)، Right Click می‌کنیم و یک منو به صورت زیر ظاهر می‌شود که آیتم‌های آن کارکرد مشخصی دارند:

     

     

    در حین کار با نماهای جدول و جدول با گروه ستون، اگر روی پانویس هر ستون (کل یا گروه) Right Click کنیم امکان تعریف یا حذف تجمیع را خواهیم داشت:

     

     

    از قبل، امکاناتی برای بازنمایی جمع رکوردهای انتخاب شده در گزارش‌ها داشتیم. آن امکانات با توجه به انتخاب سطرها در جدول پیشرفته هم کار می‌کنند و قابل استفاده هستند. نحوه‌ی انتخاب سطرها در جدول پیشرفته بسیار شبیه جدول متعارف (قدیمی) است. تنها تفاوت قابل ذکر این است که اگر گزارش با امکانات پیش‌گفته گروه‌بندی شده باشد، انتخاب سطر گروه همزمان منجر به انتخاب همه‌ی سطرهای متعلق به آن گروه نیز می‌شود و البته طبق معمول با فشار کلید Ctrl و Click روی برخی از سطرهای یک گروه می‌توان آنها را از وضعیت انتخاب شده خارج کرد.

    روزبه
    کاربر با تجربه
    کاربر با تجربه

    --
    05 خرداد 1403 10:09 ق.ظ

    ابزار جدید ارائه شده در هسته مرکزی نسخه 13.02: جداول پیشرفته (بخش 2 از 8)

     

    امکانات اختصاصی در نواحی مختلف

     

    در بخش قبلی دیدیم که با Right Click در ناحیه پانویس ستون (کل یا گروه) امکان تعریف یا حذف تجمیع برای آن ستون را خواهیم داشت. همچنین گفتیم که با Right Click روی یکی از سطرهای گروه (سرنویس هر گروه) می‌توان ترتیب ظهور گروه‌ها در گزارش را تعیین کنیم (برحسب عنوان گروه یا برحسب یکی از تجمیع‌هایی که برای گروه‌ها تعریف شده است). به صورت مشابه امکاناتی در نواحی دیگر نیز وجود دارند که در ادامه توضیح خواهیم داد. با Right Click روی عنوان هر یک از ستون‌ها با منویی به صورت زیر مواجه خواهید شد:

     

     

    همانطور که مشاهده می‌شود امکانات مرتب‌سازی و گروه‌بندی، علاوه بر Click یا Drag /Drop در اینجا هم در اختیار قرار دارند. مخفی و آشکار کردن نواحی گروه‌بندی و پانویس جدول (کل) و گروه‌ها هم در اینجا میسر است. در صورتی که این نواحی با همین روش مخفی شده باشند، از همین گزینه‌ها می‌توان برای آشکار کردن آنها نیز استفاده کرد. تراز متن، یکی از سه گزینه‌ی آشنای مطابق جهت محتوی / مخالف جهت محتوی / وسط را برای محتویات همان ستونی که Right Click روی عنوان آن انجام شده در اختیار قرار می‌دهد. تعیین خودکار عرض مناسب برای ستون به معنی افزایش یا کاهش عرض به اندازه‌ای است که تمام محتویات ستون (در همه‌ی سطرها) قابل بازنمایی باشد. اینکار برای ستون جاری یا برای همه‌ی ستون‌ها با دو گزینه‌ای که در شکل مشاهده می‌شود قابل انجام است. در این عملیات به حداقل و حداکثر عرضی که در حین تعریف فرم برای ستون تعیین شده است نیز توجه می‌شود. حداکثر عرض ستون، به خصوص برای ستون‌هایی که محتوای بزرگی دارند کاربرد دارد. تعیین خودکار عرض مناسب ستون با Double Click روی جداکننده‌ی انتهای عنوان ستون نیز میسر است.

     

    وضعیت ابتدایی بازنمایی پانل گروه‌بندی، ناحیه‌ی پانویس جدول و ناحیه‌ی پانویس گروه‌ها در حین تعریف فرم گزارش برای جدول پیشرفته تعیین می‌شود و ممکن است در ابتدا مخفی باشند. همانطور که در شکل مشاهده می‌شود، حتی در این موارد هم می‌توان بالاخره با آشکار کردن نواحی مخفی شده، اقدام به گروه‌بندی گزارش کرد. اما در برخی از گزارش‌ها، حسب مورد و بسته به ماهیت گزارش، امکاناتی چون گروه‌بندی یا مرتب‌سازی قابل استفاده نیستند. مثلا در گزارش‌هایی که خود ماهیت گروه‌بندی شده دارند. چنین محدودیت‌هایی به صورت سیستمی و بدون دخالت تنظیمات قابل انجام در تعریف فرم گزارش لحاظ شده است. منوی فوق در این گزارش‌ها مختصرتر خواهد بود و گزینه‌های مربوط به امکانات غیرفعال دیده نخواهند شد. شکل زیر همان منو را برای گزارش "تفکیک عملیات حساب به یک شماره تفصیلی (گروه‌بندی شده)" نشان می‌دهد:

     

     

    گروه‌بندی گزارش برحسب یکی از ستون‌ها مانند این است که عنوان ستون را (با Drag / Drop) به ناحیه‌ی گروه‌بندی منتقل کرده باشیم. با Right Click روی عنوان یک ستون در آن ناحیه، مجددا با همین منو مواجه خواهیم شد – با این تفاوت که گزینه‌ی "گروه‌بندی برحسب این فیلد" به "حذف از گروه‌بندی" تغییر می‌یابد. اگر در پانل گروه‌بندی، در فضایی به جز عنوان ستون‌هایی که به این ناحیه منتقل شده‌اند، Right Click کنیم منویی به صورت زیر نشان داده می‌شود:

     

     

    با دو گزینه‌ی نخست می‌توان به یکباره همه‌ی گروه‌ها را بازکرد یا آنها را بست. خواهید دید که این دو گزینه بسیار پرکاربرد خواهند بود. لغو گروه‌بندی و مخفی کردن پانل گروه‌بندی با انتخاب گزینه‌های این منو نیز میسر است.

     

     

     

    جانمایی ستون‌ها در جدول با گروه‌ستون

     

    در بخش «جدول پیشرفته در تعریف فرم‌ها» که یکی از بخش‌های آتی است، خواهیم دید که در جدول با گروه‌ستون، قرار دادن ستون‌ها در گروه‌ها با Drag / Drop در زمان طراحی انجام می‌شود. یکی از امکاناتی که در حین استفاده از گروه‌ستون‌ها ممکن است مفید و جالب باشد مرتب کردن ستون‌ها به صورتی است که یک رکورد اطلاعاتی در بیش از یک سطر از جدول بازنمایی شود. به عنوان مثال به شکل زیر توجه کنید:

     

     

    در این شکل گروه‌ستون‌های مشخصات سند و مشخصات رخداد مالی از یک گزارش فرضی ریزعملیات را مشاهده می‌کنید. در این گزارش ابتدا ستون‌ها را در گروه‌های دلخواه قرار داده‌ایم. سپس با Drag کردن جداره‌ی پایینی ستون شرح عملیات، ارتفاع سلول حاوی این فیلد را افزایش داده‌ایم. در ادامه با جابجا کردن ستون‌های بخش، نوع، وضعیت و نرم‌افزار از فضایی که با افزایش ارتفاع شرح عملیات ایجاد شده است برای بازنمایی داده‌ها در عرض کمتر استفاده کرده‌ایم. عملیات بسیار متنوعی را به این روش می‌توان با ستون‌ها و گروه‌ستون‌ها انجام داد – هم در زمان تعریف فرم و هم در زمان ملاحظه‌ی گزارش – با این تفاوت که تغییرات انجام شده در ملاحظه‌ی گزارش موقتی بوده و باقی نمی‌مانند (خواهید دید که استفاده از این امکانات برای دفعات نخست ممکن است برای کاربر گیج کننده باشد. آزمایش الگوی مورد نظر، ابتدا، در حین ملاحظه‌ی گزارش و بعدتر در تعریف فرم گزارش می‌تواند سیاست خوبی برای استفاده از این امکانات سیستم باشد).

     

     

     

    عنوان تکمیلی ستون‌ها و گروه‌ستون‌ها

     

    در یکی از بخش‌های قبلی دیدیم که برای گروه‌بندی گزارش برحسب یکی از ستون‌ها، ستون مورد نظر را با Drag کردن به ناحیه‌ی گروه‌بندی منتقل می‌کنیم. با اینکار عنوان ستون در ناحیه‌ی گروه‌بندی در یک مستطیل اختصاصی بازنمایی می‌شود. همچنین دیدیم که امکاناتی برای آشکار یا مخفی کردن ستون‌ها (و گروه‌ستون‌ها) در اختیار داریم که با علامت‌های * در بالای ستون نشانگر احضار می‌شوند. در هر دو این موارد، چنین است که باید با مشاهده‌ی عبارت عنوان، ستون مربوط را تشخیص دهیم. در بسیاری از موارد از عبارت‌های خلاصه شده‌ای در عنوان ستون استفاده می‌شود به صورتی که ممکن است با صرف مشاهده‌ی آن عبارت نتوانیم تشخیص دهیم که یک عبارت عنوان واقعا به کدام ستون از گزارش اشاره دارد.

     

    مثلا در یک گزارش ریزعملیات ممکن است عبارت‌هایی مثل نوع، وضعیت یا نرم‌افزار در عنوان ستون بکار رفته باشند یا در یک گزارش تراز 8 ستونی با گروه‌های مانده افتتاحیه / گردش تا ابتدای دوره / مانده در ابتدای دوره / گردش طی دوره / گردش تا انتهای دوره / مانده در انتهای دوره، احتمالا عنوان همه‌ی ستون‌ها بدهکار یا بستانکار خواهد بود.

     

    تمهیداتی برای کمک به شناسایی بهتر ستون از روی عبارت عنوان آن (صرفا در دو کاربردی که قبلا به آنها اشاره کردیم) اندیشیده شده‌اند. نخست آنکه در جدول با گروه‌ستون، همیشه عنوان گروه‌ستون پیش از عنوان ستون بازنمایی می‌شود. پس مثلا در ریزعملیات، نرم‌افزار را به صورت "مشخصات سند – نرم‌افزار" خواهیم دید یا در گزارش دوم عبارتی چون "گردش طی دوره – بدهکار" را ملاحظه خواهیم کرد:

     

    در این مثال، نرم‌افزار یکی از ستون‌های گروه "مشخصات سند" بوده است. هم در ناحیه‌ی گروه‌بندی و هم در هر یک از سطرهای گروه ترکیبی از عنوان گروه‌ستون و عنوان ستون بازنمایی می‌شود. تمهید دوم، امکان توصیف دلخواه ستون برای این کاربردها، مستقل از عنوان گروه‌ستون و عنوان ستون است. این توصیف تحت نام "عنوان تکمیلی" برای هر ستون در حین تعریف فرم گزارش تعیین می‌شود. در صورتی که برای یک ستون، عنوان تکمیلی تعریف شده باشد، در کاربردهایی که ذکر کردیم، به جای ترکیب عنوان گروه‌ستون و عنوان ستون، همان عنوان تکمیلی بازنمایی خواهد شد. شکل زیر همان گزارش را نشان می‌دهد که این‌بار "نرم‌افزار سند" در عنوان تکمیلی ستون نرم‌افزار درج شده است. ستون مزبور کماکان با عنوان نرم‌افزار و تحت گروه‌ستون "مشخصات سند" در گزارش بازنمایی می‌شود اما در مواردی که به شناسایی از روی عنوان نیاز داشته باشیم به صورت زیر دیده خواهد شد:

     

     

    هر گروه‌ستون نیز می‌تواند دارای عنوان تکمیلی باشد. این عنوان تکمیلی، در زمان مخفی یا آشکار کردن گروه‌ستون‌ها یا در پیشوند عنوان ستون (در ستون‌هایی که خودشان عنوان تکمیلی نداشته باشند) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

     

     

     

    تعداد اعشار در فیلدهای مقدار و ارز جداول پیشرفته

     

    برخلاف جدول متعارف (قدیمی)، در جدول پیشرفته، همانند جدول محوری، تعداد ارقام اعشار مورد استفاده در بازنمایی مقدار و ارز در حین تعریف فرم برای هر ستون تعیین می‌شوند (و به صورت خودکار از محتوای سطر گزارش بدست نمی‌آیند). می‌دانیم که حداکثر تعداد مزبور برای ارز 2 و برای مقدار 4 است. آنچه در تعریف فرم تعیین شده است، در همه‌ی سطرها و پانویس‌های گزارش به صورت ثابت و مستقل از واحد ارز یا مقدار مندرج در هر سطر لحاظ خواهد شد.

     

     

     

    نمای کارت

     

    این نما، که در جدول پیشرفته قابل تعریف است، تا اندازه‌ای شبیه است به مولفه‌ی "فهرست فیلد" که پیش از این در گزارش‌ها برای تعریف فرم در اختیار داشتیم – یعنی کل نما یک ناحیه‌ی مستطیل شکل حاوی تعدادی فیلد است که محتوای آنها در مقابل عنوان‌شان بازنمایی می‌شوند. تفاوت کارت با فهرست فیلد این است که فهرست فیلد فقط محتویات رکورد تحت مکان‌نمای گزارش را بازنمایی می‌کرد اما نمای کارت همه‌ی رکوردهای گزارش را به صورت تعدادی کارت متوالی نشان می‌دهد. رکورد تحت مکان‌نمای گزارش یکی از این کارت‌ها است که با کلیدهای متعارف قابل جابجایی نیز هست.

     

    در حین تعریف نمای کارت، چیدمان فیلدها در هر کارت ممکن است عمودی یا افقی باشد – که اشاره به نحوه‌ی قرار گرفتن فیلدهای متوالی در جانمایی کارت دارد. این چیدمان‌ها (به خصوص حالت افقی)، در کنار یک مشخصه‌ی فیلد با عنوان "در ادامه‌ی فیلد قبل بازنمایی شود" نتایج جالبی را به همراه خواهند داشت. به شکل‌های زیر توجه کنید:

     

     

    شکل سمت چپ یک کارت با چیدمان عمودی و شکل سمت راست یک کارت با چیدمان افقی را نشان می‌دهد. هر یک از مستطیل‌های داخلی در هر دو شکل، یکی از فیلدهای بازنمایی شده در کارت هستند. در نگاه اول چنین به نظر می‌رسد که کارت با چیدمان افقی کاربرد چندانی نداشته باشد. اما، گفتیم که هر فیلد یک مشخصه به نام "در ادامه‌ی فیلد قبل بازنمایی شود" دارد که با استفاده از آن، در حین تعریف فیلدهای کارت می‌توان به نتایج جالبی رسید. این مشخصه در هر دو چیدمان قابل استفاده است. به شکل‌های زیر توجه کنید.

     

     

    فیلدهایی که در ادامه‌ی فیلدهای قبلی بازنمایی شده‌اند در این شکل‌ها با فلش مشخص شده‌اند. همانطور که مشاهده می‌شود، کارت حاصله در چیدمان افقی بسیار خواناتر خواهد شد (مثل یک کارت عمودی چند ستونی عمل خواهد کرد). به همین دلیل بازنمایی در ادامه‌ی فیلد قبل، بیشتر در چیدمان افقی کاربرد خواهد داشت – تا آنجا که در افزودن فیلد به کارت، اگر چیدمان کارت افقی باشد، فیلد به صورت پیش‌فرض در ادامه‌ی فیلد قبل بازنمایی خواهد شد (و البته این ویژگی به خواست کاربر در هر دو چیدمان قابل تغییر است).

     

    فیلد، یک مشخصه‌ی دیگر به نام "نوع فیلد" نیز دارد که از بین سه گزینه‌ی «عادی / عنوان کارت / ابتدای گروه» قابل تعیین است. واضح است که اکثر فیلدها، "عادی" خواهند بود. برخی از فیلدها را می‌توان از نوع "عنوان کارت" تعریف کرد. این فیلدها با رنگ زمینه‌ی متفاوت بازنمایی خواهند شد – به جز این، خواهیم دید که هر کارت را می‌توان در حین ملاحظه‌ی گزارش بست تا فضای کمتری اشغال شود. در یک کارت بسته شده، فیلدهای عنوان کماکان بازنمایی خواهند شد. فیلدها در کارت قابل گروه‌بندی هستند. به این منظور باید فیلدهایی که ابتدای گروه هستند را با تعیین نوع، مشخص کنیم. فیلدهایی که بین دو سرگروه قرار می‌گیرند متعلق به گروه نخست خواهند بود. به مثال زیر توجه کنید: