برای طبقه بندی و شماره گذاری موجودیهای کالا در انبار می بایست مراحل زیر را به ترتیب رعایت شود:
- شناسایی و فهرست برداری موجودی های کالا
شناسایی اولیه اقلام موجود در انبار، نیاز به اشخاصی متخصص و مجرب دارد تا با استفاده از تجارب انان بتوان نسبت به شناسایی کامل هر یک از انها اقدام کرد.
در مرحله شناسایی و تعیین نام و مشخصات فنی توجه به مدارک و مستندات موجود آن نیز ضروری و لازم است.پس از شناسایی کلیه انواع اقلام موجود در انبار می بایست اقدام به صورت برداری از اقلام مزبور کرد که در واقع صورت اولیه اقلام و اجناس موجود در انبار نامیده می شود.
- طبقه بندی یا دسته و گروه بندی موجودی های کالا
طبقه بندی عبارت است از جداسازی و یک کاسه کردن انواع کالاها به گروههای همگن با نظمی منطقی.بنابراین برای طبقه بندی موجودیها، شناسایی و شناخت اجناس مزبور ضروری است.
بدیهی است طبقه بندی کالا در هر سازمان با احتیاجات مصرف کنندگان و متقاضیان کالا در ان سازمان ارتباط دارد.زیرا بنا به ضرورت، هر سازمانی، روش و نظم مطلوبی را با قابلیت انعطاف پذیری زیاد که در حین سادگی، قابل فهم برای کلیه کارکنان باشد را انتخاب، پیاده و به موقع اجرا می گذارد.هر سازمان بنا به ضرورت و متناسب با فعالیت های خود، شیوه و وروش طبقه بندی خاصی را برای موجودیهای کالا در انبار انتخاب و اجرا می کند. به همین دلیل نمی توان یک روش خاص و ویژه ای که قابلیت اجرا در کلیه سازمانها را داشته باشد پیشنهاد و ارائه داد.
روشهای مختلف طبقه بندی موجودیهای کالا
- طبقه بندی کالا بر اساس طرح و پروژه
- طبقه بندی کالا بر مبنای مراحل انجام کار
- طبقه بندی کالا بر اساس مشخصات و ماهیت کالاها
- شماره ( کد) گذاری موجودیهای کالا بر اساس روش منطقی
معمولا برای هر یک از اقلام موجود در انبار یک شماره کد یا علامت اختصاری در نظر گرفته می شود تابه جای استفاده از نام و مشخصات فنی کالا، برای شناسایی و ردیابی کالا از شماره کد استفاده گردد.
کدگذاری کالا : یعنی شماره بندی منطقی و منظم کالاها بر حسب طبقات و گروههای هم خانواده که کلیه اشخاص قادر باشند با زبانی مشترک نسبت به شناسایی کالا اقدام کنند.