همانطور که در پستهای قبلی اشاره شد حقوق یک کارمند که تابع قانون خدمات کشوری است (دولتی) شامل 3 قسمت میشود : حقوق ثابت(
حق شغل+
حق شاغل +
فوق العاده مدیریت( در بعضی مواقع همچون مشاغل فرهنگی مثل آموزش و پرورش از فوق العاده مدیریت به عنوان فوق العاده سرپرستی یا حق سرپرستی یاد مینمایند. اما رفتار محاسباتی ما همانند فوق العاده مدیریت میباشد)) و فوق العاده ها که به تفصیل به آن اشاره شد و همین طور تفاوت تطبیق.
اما این
تفاوت تطبیق چیست از کجا آمده و به چه کار میآید؟ موضوع تفاوت تطبیق در خرداد ماه سال 88 توسط دولت مطرح شد(( موضوعی که ظاهری زیبا اما در عمل پیچیده گیهای خاص خود را داشت)) ابتدا چنین استباط میشد که تعريفي مشابه حداقل دريافت در احكام كارگزيني سابق را داراست و بر اساس آن سعي ميشود حقوق كارمندان به خط فقر نزديك شود! بر خلاف تصور اكثريت، تفاوت تطبيق چنين نيست؛ تفاوت تطبيق تعريفي پيچيده دارد كه براي پيبردن به ماهيت آن يك جلسه ضمن خدمت با پيشنياز رياضي از ضروريات آن است! از مجموع امتيازهاي( حق شغل، حق شاغل، فو ق العاده ايثارگري و فوق العاده مديريت،) امتيازي به دست ميآيد كه بر اساس آن اختلاف حقوق سال 87 و 88 سنجيده ميشود. اين اختلاف حقوق، تفاوت تطبيق ناميده ميشود. مطابق با اين تعريف هر اندازه امتيازهاي مكتسبه در سال 88 پايينتر باشد، اختلاف دريافتي سال 87 و 88 بيشتر و بهعنوان تفاوت تطبيق در احكام كارگزيني منظور خواهد شد. عكس اين مطلب نيز صحيح است. به اينصورت كه هر اندازه امتيازهاي كسب شده در سال 88 بيشتر شود، اختلاف دريافتي بين سال 87 و 88 كمتر شده و مستخدم از تفاوت تطبيق كمتري برخوردار خواهد شد. با افزايش يا كاهش تفاوت تطبيق، ميزان دريافتي حقوق نيز بالا و پايين خواهد شد.
به بیان ریاضی : تفاوت تطبیق عبارت است از :
((جمع امتياز (حقوق ثابت ) اولين حكم سال 88/1/1 (با ضریب خاص که در ذیل به آن اشاره میشود)) منهای ((جمع حقوق مشمول کسور بازنشستگی آخرین حکم سال ۸۷ ))
اما نحوه محاسبه آن به این سادگی که گفته شد نمیباشد و شامل مراحل زیر است:
مرحله اول: الف- در مرحله اول امتياز حق شغل، شاغل و فوقالعادههاي مديريت (در واحدهاي آموزشي وزارت آموزش و پرورش فوق العاده سرپرستي جايگزين ميشود) ايثارگري، نشانهاي دولتي و خدمت اداري در مناطق جنگزده در زمان جنگ كارمندان براساس اين مصوبه تعيين و سپس با ضريب موضوع ماده ۱۲۵ قانون مديريت خدمات كشوري [ضريب پانصد (۵۰۰) ريال] محاسبه ميشود.
ب- در صورتي كه حقوق ثابت و فوق العادههاي مشمول كسور بازنشستگي هر يك از كارمندان كه به موجب قوانين و مقررات قبلي دريافت مي نمودهاند كاهش يابد، تا ميزان دريافتي قبلي (حقوق و فوقالعادههاي مشمول كسور بازنشستگي مندرج درآخرين حكم كارگزيني سال ۱۳۸۷ كارمند به استثناء (فوقالعاده سختي شرايط محيط كار و نوبت كاري) به عنوان تفاوت تطبيق، براي كارمند منظور ميشود.
مرحله دوم: الف- براي تعيين حقوق و مزاياي كارمندان در سال ۱۳۸۸، كل امتيازات مكتسبه كارمند (در جزء "الف" مرحله اول) با ضريب مصوب دولت براي سال ۱۳۸۸با [ضريب ششصد (۶۰۰) ريال] محاسبه ميشود.
ب - درصورتي كه حقوق ناشي از اجراي جزء «الف» مرحله دوم بعلاوه تفاوت تطبيق موضوع جزء "ب" مرحله اول هريك از كارمندان، نسبت به دريافتي قبلي (حقوق و فوقالعادههاي مشمول كسور بازنشستگي مندرج در آخرين حكم كارگزيني به استثناء فوق العاده سختي شرايط محيط كار و نوبت كاري درسال ۱۳۸۷) آنان كمتر از پانزده درصد (۱۵%) افزايش داشته باشد به استناد جزء «ب» بند (۱۱) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۸۸ كل كشور، تا ۱۵% درصد افزايش يافته و درحكم كارگزيني كارمند درج ميشود. سپس ساير پرداختيهاي غير از موارد مذكور (در جزء "الف" مرحله اول) كه به موجب اين مصوبه به كارمند تعلق ميگيرد (نظير عائلهمندي و اولاد، سختي كار و ... ) به آن اضافه شود.
پ- درصورتي كه با اجراي بندهاي فوق، ميزان افزايش حقوق ثابت و فوق العاده هاي مشمول كسور بازنشستگي و كمك هزينه عائله مندي و اولاد، مشمولين دريافت كمك هزينه عائلهمندي نسبت به دريافتي قبلي (حقوق و فوقالعادههاي مشمول كسور بازنشستگي و كمك هزينه عائله مندي و اولاد مندرج در آخرين حكم كارگزيني سال ۱۳۸۷) كمتر از يك ميليون (۰۰۰/۰۰۰/۱) ريال افزايش داشته باشد به استناد جزء "ب" بند (۱۱) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۸۸ كل كشور اين تفاوت تا سقف مذكور به جمع تفاوت موضوع جزء «ب» مرحله دوم افزوده خواهد شد. اين مبلغ در مورد كارمنداني كه از كمك هزينه عائلهمندي و اولاد برخوردار نميشوند ششصد هزار ريال خواهد بود. در مورد كارمنداني كه از كمك هزينه عائله مندي برخوردار نيستند ولي از كمك هزينه اولاد برخوردار مي باشند به ازاي هر فرزند (حداكثر تا سه فرزند) مبلغ يكصد هزار ريال به ششصد هزار ريال مذكور افزوده مي شود.
برای درک موضوع بالا نیاز به حل مثال است:آقای محمودی که معرف حضورتان است قبل از اینکه در نهاد کتابخانه ای استخدام شود کارمند آموزش و پرورش بودند .
آقای محمودی طی آخرین حکمی که در سال 87 به ایشان تعلق گرفت مبلغ
۵۶۰۱۲۹۴ ریال حقوق حکمی داشتند که مبلغ
۵۳۳۲۷۷۴ ریال آن مشمول کسور بازنشستگی سال 87 بوده است،
از طرفی جمع امتیاز ایشان با توجه به اولین حکمشان در ابتدای سال 88 معادل
9373 بوده است، (( ایشان در سال 88 سر جمع
۶۵۳۸۵۹۴ حقوق حکمی دریافت نمودند))
حال در
مرحله اول (تفاوت تطبیق 1) ابتدا جمع امتیاز سال 88 را ضربدر 500 مینماییم و از مبلغ مذکور کم مینماییم:
۴۶۸۶۵۰۰= ۵۰۰ * ۹۳۷۳
حال مبلغ حقوق مشمول کسور بازنشستگی را از مبلغ مذکر کسر مینماییم :
4686500 - 5332774 = 646274
این عدد به عنوان تفاوت تطبیق مرحله اول در حکم کار گزینی ثبت میشود. در مرحله دوم (تفاوت تطبیق2) مجددا امتیاز حاصله سال 88 را در عدد 600 ضرب می نماییم :
۵۶۲۳۸۰۰ = ۶۰۰* ۹۳۷۳
مبلغ حاصله را با تفاوت تطبیقی که در مرحله قبل به دست آمد جمع مینماییم:
۶۲۷۰۰۷۴= ۶۴۶۲۷۴+۵۶۲۳۸۰۰
اما این تازه شروع کار است حال نوبت مقایسه این مبلغ با عدد مشمول کسور سال 87 میباشد البته با ضریب 115 درصد ( همان 15 درصد افزایشی که در بند ب قبلا ذکر شده است):
۶۱۳۲۶۹۰= ۱۱۵٪ * ۵۳۳۲۷۷۴
۶۱۳۲۶۹۰<۶۲۷۰۰۷۴همانطور که ملاحظه مینمایید مبلغ بدست آمده در این مرحله از مبلغی که به عنوان مبنای محاسبه در این مرحله بود بیشتر است پس در این مرحله تفاوت تطبیق لحاظ نمیشود تفاوت تطبیق 2 صفر میباشد
مرحله سوم ( تفاوت تطبیق 3) نوبت به مقایسه جمع کل حقوق حکمی سال 88 و 87 میباشد که ابتدا تفاضل این مبالغ را در نظر میگیریم.
۹۳۷۳۰۰= ۵۶۰۱۲۹۴-۶۵۳۸۵۹۴
حال در این صورت چنانچه افزایش حکم ۸۸ برای مردان متاهل کمتر از مبلغ ۱۰۰۰۰۰۰ ریال و برای مردان مجرد و خانم ها کمتر از ۶۰۰۰۰۰ ریال باشد مبلغ مابه التفاوت بعنوان تفاوت تطبیق مرحله سوم به حکم فرد افزوده می گردد
از آنجا که آقای محمودی عزیز متاهل میباشند و 937300< 1000000
پس
62700 = 9373000- 1000000
این عدد به عنوان تفاوت تطبیق مرحله سوم در حکم کار گزینی ثبت میشود.
اما یک سوال:
تفاوت تطبیق مستخدمین سال 1388 به بعد چگونه محاسبه میشود؟
(( یک نکته : در صورتی که پرسنلی در آخرین روزهای سال 1387 استخدام می شد ، دارای حکم استخدامی قبل از 1/1/1388 می بود ، در نتیجه در حکم تطبیق ، مبلغی به عنوان تفاوت تطبیق تعلق می گرفت .
حال اگر همین فرد چند روز بعد یعنی در سال 1388 استخدام می شد چون دارای حقوق سال 1387 نبود مبلغ تفاوت تطبیق فوق به وی تعلق نمی گرفت .
در نسخه جدید مبالغ زیر به صورت ثابت به عنوان تفاوت تطبیق برای این گونه افراد صادر می شود :
دیپلم 1797000
فوق دیپلم 1383000
لیسانس 1093500
فوق لیسانس 673500
مبالغ فوق به صورت ثابت و بر اساس محاسبه و مقایسه میانگین حقوق مستخدمین قبل و بعد از 88 بدست آمده و به صورت
جدول ثابت ، در سیستم اعمال شده است.
مبلغ فوق فقط به پرسنلی تعلق می گیرد که
1- تاریخ بدو استخدام پرسنل بعد از 1/1/1388 باشد
2- حکم جاری (حکم در حال صدور) فقط یکی از احکام 71 (استخدام پيماني) ، 74(استخدام آزمايشي) و 75(استخدام قطعي) باشد .