سوال و پاسخ (4)
1. "بهای موجودی" و "بهای قابل خروج" چیست و چه فرقی باهم دارند ؟
یک مثال :
روش، میانگین در تمام انبار ها
انبار 1
تعداد فی مبلغ
ورود 5 10 50
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
انبار2
تعداد فی مبلغ
ورود 15 30 450
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بهای قابل خروج 25 = 20 / 500
تعداد فی مبلغ
خروج 4 25 100
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
همان گونه که ملاحظه می کنیم فی ورود کالا در انبار یک ، 10 و در انبار دو ، 30 بوده است درصورتی که بهای خروج 25 می باشد !!!
علت این اختلاف به دلیل محاسبه به صورت میانگین در تمام انبار ها می باشد.
نکته ای که باید به آن توجه گردد این است که حساب موجودی کالا در انبار اول 50 ریال بدهکار شده است در صورتی که هنگام مصرف کالا حساب موجودی همان کالا 100 ریال بستانکار گردیده است ! یعنی حساب این کالا 50 ریال مانده بستانکار نشان می دهد ( چگونه است که ما حساب را 50 ریال بدهکار کرده ایم ولی همان حساب 100 ریال بستانکار شده است ) این اختلاف به دلیل محاسبه میانگین در تمام انبار ها است .
در گزارش خلاصه اطلاعات کالا سیستم 2 اطلاعات مهم به ما می دهد یکی بهای موجودی است و دیگری بهای قابل خروج
بهای موجودی = تفاوت ورودی و خروجی است یعنی (50) = 100 – 50
بهای قابل خروج = آن بهایی است که سیستم با آن بها کالا را از انبار خارج می کند.
2. مفهوم "پردازش ویژه ابتدای دوره" چیست و کجا کاربرد دارد ؟
ابتدای دوره را به صورت مستقل و در یک ستون جدا گانه نمایش بدهد یا خیر.
در گزارش هایی مانند کارت کالا (عملیات کالا)، برای موسساتی که دارای سال های مالی تلفیقی هستند، هنگام تهیه گزارش از تمام سال های مالی، با انتخاب این گزینه، گردش انتهای دوره سال مالی قبل با گردش ابتدای دوره سال مالی جاری هر دو نادیده گرفته می شود. در گزارش گردش و موجودی کالا، این گزینه بطور پیش فرض فعال می باشد(حتی برای تهیه گزارش از یک سال مالی). با انتخاب نکردن این گزینه، موجودی ابتدای دوره، به عنوان افزایش طی دوره در نظر گرفته می شود ولی با انتخاب این گزینه گردش ابتدای دوره، جدا ازافزایش طی دوره و در ستونی مجزا نمایش داده می شود.
3. "سطرهای فاقد مانده بازنمایی نشود" چیست و مفهوم آن چه می باشد ؟
یک رخداد ورود ممکن است بلاهایی سرش بیاید مثلا کالای خریداری شده را برگشت بدهیم ، ممکن است روی آن تعدیل بزنیم و یا اگر کالا شناسایی ویژه باشد آن را مصرف کنیم .
فرض کنید 10 عدد کالا وارد نموده ایم که 2 تا از آن را برگشت داده ایم ، 2 تا دیگر را تعدیل زده ایم و 5 تای دیگر را از طریق شناسایی ویژه از انبار خارج کرده ایم این رخداد اکنون دارای مانده ای معادل 1 می باشد.
"رخدادهای فاقد مانده" برای حالتهایی می باشد که ما 10 تا خریده ایم 4 تا برگشت داده ایم و 6 تای آن را تعدیل نموده ایم اکنون مانده این رخداد صفر است . ولی اگر 10 تا خریده باشیم و 10 تای آن را مصرف هم نموده باشیم دیگر مانده رخداد صفر نخواهد بود.
اگر بخواهیم کالاهایی که در حال حاضرموجودی ندارند( در واقع مانده ندارد) را نشان ندهیم باید تیک مربوط به سطرهای فاقد مانده بازنمایی نشوند را بزنیم.
4. در "برگه های درخواست" مفهوم "جاری" ، "لغو شده" و "خاتمه یافته" چیست ؟
درسیستم 6 فرم از قبل تعرف شده است :
1. درخواست خرید(تهیه و تامین) کالا
2. در خواست تحویل کالا از انبار
3. درخواست برگشت ورود کالا
4. درخواست برگشت خروج کالا
5. درخواست تحویل کالای فروخته شده
6. درخواست تحویل کالای برگشتی از فروش
در برخی از سازمان ها ورود و خروج کالا از انبارمنوط به استفاده از برگه های درخواست می باشد که واحدها تنظیم می کنند و این برگه های درخواست به عنوان مجوزی برای ورود و یا خروج کالا به انبار هستند که انباردار بر اساس آنها می تواند عمل نماید.
برگه های درخواست از نظر تایید به دو صورت "تایید شده" و "تایید نشده" در سیستم می باشند .به صورت پیش فرض در سیستم درخواستها به صورت "تایید شده" می باشند که می توان انها را ازحالت تایید شده نیز خارج کرد. برگه های درخواست را می توان در برگه های انبار فراخوانی کرد .درهنگام فراخوانی فقط درخواستهایی را می توان فراخوانی کرد که تایید شده باشند. از نظر وضعیت نیز درخواستها شامل جاری ،لغو شده و خاتمه یافته می باشند .
جاری: برگه درخواست همچنان قابل پیگیری می باشد (هنوز دارای مانده تحویل نشده و یا وارد نشده است)
خاتمه یافته: کل مقدار سطردرخواست، تحویل و یا وارد شده است.
لغو شده: سطر مورد نظرهنوزدارای مانده است، ولی پروسه درخواست لغو شده است.
نکته قابل توجه این است که وضعیت رخدادها را خودمان باید تغییر دهیم .
دربرگه های درخواست وضعیت رزرو شده یا نشده نیز وجود دارد که می توانیم کالایی را رزرو نمائیم. (کالا باید موجودی داشته باشد تا بتوان آن را رزرو نمود)