Microsoft SQL Server

Microsoft SQL Server

 
 
 
سيستم‌هاي مالي نوسا، داده‌هاي خود را با نرم‌افزار Microsoft SQL Server مديريت مي‌كنند. اين، يك سيستم مديريت پايگاه‌هاي اطلاعاتي است – از اين به بعد از اختصار MS-SQL براي ناميدن آن استفاده خواهيم كرد. اين نرم‌افزار داراي نسخه‌هاي مختلفي است كه به مرور در ده سال گذشته به بازار عرضه شده‌اند: 2000 2005 2008 2008-R2. اين نسخه‌ها با شماره‌هاي سريال نيز شناخته مي‌شوند – فايل‌هاي اجرايي هر نسخه در Program Files در فولدرهايي با همين شماره‌ها از هم تفكيك مي‌شوند. اين شماره‌ها به ترتيب 80، 90، 100 و 150 مي‌باشند.
 
از طرف ديگر، هر يك از اين نسخه‌ها در گونه‌هاي مختلفي ارائه مي‌شوند كه براي مصارف ويژه‌اي مناسب است و نيازمندي‌هاي خاص خود را نيز دارد. تفاوت عمده اين گونه‌ها در بهاي فروش آنها و امكاناتي است كه در شبكه‌هاي بسيار بزرگ در اختيار قرار مي‌دهند. مثلا Enterprise Edition داراي امكانات كامل است ولي فقط برروي رايانه‌هاي سرور قابل اجرا است – يعني رايانه‌هايي كه سيستم عامل آنها يكي از انواع Windows Server (مدل‌هاي 2000، 2003، 2008 و 2008-R2)باشد.
در ميان گونه‌هاي مختلف MS-SQL، گونه‌اي به نام Desktop Engine يا Express وجود دارد كه به دلايل زير، بيشتر مورد توجه ما قرار گرفته است. اولا اين گونه، رايگان است و به سادگي مي‌توان آنرا از سايت مايكروسافت دريافت نمود. ثانيا استفاده از آن نيازي به در اختيار داشتن يك Windows Server ندارد و برروي رايانه‌هاي عادي Client (اعم از XP يا 7) نيز نصب مي‌شود. محدوديت‌هاي اين گونه نسبت به سرورهاي اصلي MS-SQL در اندازه فايل‌هاي پايگاه‌هاي اطلاعاتي است – اندازه پايگاه اطلاعاتي در اين گونه به 2 GB) 4GB براي 2008-R2 Express) محدود است. البته پايگاه‌هاي اطلاعاتي انواع سيستم‌هاي مالي نوسا معمولا چنين حجمي ندارند. حجم داده‌هاي 95 درصد از كاربران بسيار كمتر از 2 GB مي‌باشد.
 
ما از بين تمام نسخه‌ها و گونه‌هاي MS-SQL، نسخه 2000 گونه Desktop Engine و نسخه 2008-R2 گونه Express را توصيه مي‌كنيم. Express نامي است كه از 2005 به بعد براي همان گونه Desktop Engine بكار رفته است. رفتارهاي تمام نسخه‌هاي 2005 به بعد كاملا به هم شبيه مي‌باشند و نكاتي كه بايد در حين استفاده از آنها مورد توجه قرار داده شوند نيز مشترك هستند – بنابراين اگر به دليلي نمي‌خواهيد از نسخه 2000 استفاده كنيد، توصيه مي‌كنيم كه يكباره استفاده از 2008-R2 را مورد توجه قرار دهيد.
 
MS-SQL به صورت يك سرويس در رايانه اجرا مي‌شود. همانند ساير سرويس‌ها، MS-SQL از يك "كاربر" به خصوص براي كار با سيستم عامل رايانه استفاده مي‌كند. اين نكته از آن جهت اهميت دارد كه دسترسي MS-SQL به فولدرهاي موجود در رايانه (فولدري كه قرار است حاوي فايل‌هاي پايگاه‌هاي اطلاعاتي باشد) از طريق همان كاربر برقرار مي‌شود – چنانچه كاربري كه سرويس از طريق آن كار مي‌كند، به فولدري دسترسي نداشته باشد، ايجاد پايگاه و استفاده از آن براي MS-SQL مقدور نخواهد بود.
سرويس‌ها عموما از كاربري به نام Local System (يا همان SYSTEM) براي كار با رايانه استفاده مي‌كنند و معمولا اين كاربر به تمام بخش‌هاي رايانه دسترسي دارد. چنانچه كاربري به جز SYSTEM براي سرويس MS-SQL لحاظ شده باشد و يا به ترتيبي دسترسي SYSTEM (يا آن كاربر جايگزين) به فولدرها محدود باشد، در زمان كار با نرم‌افزار با خطاي عدم دسترسي (Access Denied – 5) مواجه خواهيد شد.
 
از طرف ديگر، MS-SQL با مكانيزم خاص خود دسترسي كاربران رايانه به پايگاه‌هاي اطلاعاتي را كنترل مي‌كند. دو مكانيزم در MS-SQL وجود دارند: مبتني بر Windows Authentication و مبتني بر SQL Server Authentication. مورد اخير (SQL Server) ضريب امنيتي كمتري دارد و عموما براي مطابقت با نسخه‌هاي قبلي بكار مي‌رود. استفاده از اين نوع Authentication اصولا توصيه نمي‌شود و به صورت پيش‌فرض هم غيرفعال است.
در مكانيزم مبتني بر Windows Authentication، به صورت پيش‌فرض، كاربران عضو گروه Administrators به عنوان كاربران ارشد MS-SQL لحاظ مي‌شوند. در صورت تمايل به معرفي ساير كاربران، مجوز دسترسي آنها به MS-SQL نيز با استفاده از نام كاربر در Windows صادر مي‌شود. در اين روش، براي استفاده از MS-SQL نيازي به ارائه نام كاربر و كلمه عبور نخواهد بود و كاربران با همان نامي كه با آن به Windows وارد شده‌اند (Login كرده‌اند) از MS-SQL استفاده خواهند كرد.
 
سيستم مالي هديه نوسا با كاربر جاري Windows (همان كاربري كه اقدام به اجراي هديه نموده است) از MS-SQL استفاده مي‌كند. به همين دليل، كاربر نرم‌افزار هديه بايد عضو گروه Administrators باشد – اين وضعيت از نظر امنيتي نيز بسيار مطلوب است و استفاده غيرمجاز از داده‌هاي MS-SQL را غيرممكن مي‌كند.
در سيستم مالي يكپارچه نوسا XP، وظيفه ارتباط با MS-SQL بر عهده سرور نوسا XP است. كاربر اين سرور در برنامه Admin قابل تعيين است و عموما يك كاربر عضو گروه Administrators به اين منظور مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
يادآوري: وضعيت مطلوب امنيتي (مبتني بر پيش‌فرض‌ها) يعني اولا سرويس MS-SQL با كاربر SYSTEM كار كند و ثانيا فقط كاربران عضو گروه Administrators امكان استفاده از MS-SQL را داشته باشند. نياز به تغيير اين وضعيت اصولا هرگز براي سيستم مالي يكپارچه نوسا XP پيش نمي‌آيد. براي سيستم مالي هديه نوسا نيز، با توجه به كاربرد شخصي نرم‌افزار، وضعيت پيش‌فرض در اكثر موارد مطلوب است. در صورت نياز، براي مجاز نمودن استفاده از MS-SQL براي ساير كاربران، مي‌توانيد از ابزارهاي موجود (Enterprise Manager در نسخه 2000 و SQL Server Management Studio در نسخه 2008-R2) استفاده نماييد.
 
 
 
گونه Desktop Engine اين نسخه، براي كاربردهاي شخصي بسيار مناسب است. خيلي راحت و سريع نصب مي‌شود؛ نيازي به تنظيمات خاصي ندارد؛ برروي تمام گونه‌هاي Windows قابل استفاده است و از آشفتگي‌هاي امنيتي كه در چند سال گذشته گريبان محصولات Microsoft را گرفته است در آن خبري نيست. البته در نسخه‌هاي بعدي MS-SQL امكانات و قابليت‌هاي بسياري پياده‌سازي شده، اما كاربرد اين امكانات بيشتر در زمينه كار با داده‌هاي حجيم و البته اجرا در سخت‌افزارهاي قدرتمند است. آخرين ويرايش نسخه 2000، در سال 2005 و با پس‌وند Service Pack 4 ارائه شده است.
اگرچه در سايت Microsoft گفته شده كه اين نسخه از MS-SQL براي Windowsهاي جديد (Vista، 7 و 2008) مناسب نيست، اما با انجام تنظيمات مختصري، مي‌توان از اين نسخه در Windowsهاي جديد نيز استفاده نمود.
براي Windows XP و سرور 2003 اصولا فقط همين نسخه از MS-SQL توصيه مي‌گردد. در صورت نصب MS-SQL 2000 بر روي Windows XP هيچ نكته خاصي وجود ندارد و تمامي رفتارها و تنظيمات پيش‌فرض مطلوب مي‌باشند.
براي Windows 7 هم مي‌توانيد از MS-SQL 2000 استفاده نماييد. در حين نصب، طبق معمول تعدادي پيغام اخطار جدي توسط Windows ارائه مي‌شود كه مجددا طبق معمول بايد تمام آنها را تصويب نماييد. در مورد UAC و محدوديت‌هايي كه اين مكانيزم در استفاده از نرم‌افزارها ايجاد مي‌كند نكاتي وجود دارد كه در اين صفحه توضيح داده شده است. توصيه مي‌كنيم پيش از نصب MS-SQL 2000، حداقل به صورت موقت UAC را غيرفعال نماييد.
 
 
 
گونه Express اين نسخه، براي كاربردهاي شخصي مناسب است. البته نصب و راه‌اندازي آن نسبت به MS-SQL 2000 با تشريفات بيشتري انجام مي‌شود. همچنين براي نصب اين سيستم برروي Windows XP يا سرور 2003 لازم است تا ابتدا نرم‌افزارهاي جنبي مورد نياز آن را نصب كنيد كه خود دردسر مضاعفي خواهد بود؛ به Microsoft Installer 4.5، Power Shell و .Net Frame Work نياز خواهيد داشت.
دردسرهاي نسخه‌هاي بعد از MS-SQL 2000 بين تمام نسخه‌ها (اعم از 2005، 2008 و 2008-R2) يكسان است و به همين دليل بهتر است اگر نمي‌خواهيد از MS-SQL 2000 استفاده كنيد، يكباره به سراغ 2008-R2 برويد. كسري‌ها و دردسرهاي نصب اين نسخه برروي Windows XP در حين نصب برروي Windows 7 وجود نخواهند داشت. 2008-R2 Express با سرعت و سهولت قابل قبولي بر روي Windows 7 نصب مي‌شود.
در قسمت‌هاي قبلي، در مورد پيش‌فرض‌هاي مطلوب MS-SQL (كاربر SYSTEM و گروه Administrators) شرح داديم. متاسفانه در حين نصب 2008-R2، اين پيش‌فرض‌ها رعايت نشده‌اند و همين باعث مي‌شود كه نصب اين نسخه به صورت پيش‌فرض مشكلاتي را در حين استفاده از آن به همراه داشته باشد. حتما لازم است تا تنظيمات مناسب را در زمان نصب انجام دهيد. در حين نصب، با پنجره‌اي به شكل زير مواجه خواهيد شد:
 
 
 
 
در اين مرحله، حتما لازم است تا شبيه آنچه در شكل نشان داده شده است، Account Name را تغير دهيد و گزينه NT AUTHORITY\SYSTEM را انتخاب كنيد. در ادامه مراحل نصب با پنجره ديگري به شكل زير مواجه خواهيد شد:
 
 
 
همانطور كه ديده مي‌شود، Authentication Mode به صورت پيش‌فرض در حالت مناسب (Windows) قرار دارد. اما لازم است تا وضعيت فهرست پايين پنجره (با عنوان Specify SQL Server administrators) را به صورتي كه در شكل نشان داده شده است تغيير دهيد. گروه Administrators به صورت پيش‌‌فرض درج نشده است و فقط كاربر جاري در فهرست وجود دارد. براي افزودن Administrators، تكمه Add را فشار دهيد و در پنجره‌اي كه با اينكار باز مي‌شود، كلمه Administrators را تايپ كرده و پنجره را تصويب (OK) نماييد. با اين‌كار، گروه Administrators به فهرست اضافه خواهد شد. در صورت تمايل به افزايش ضريب امنيتي، مي‌توانيد كاربر جاري را نيز از اين فهرست حذف نماييد. در شكل فوق، RD490\LG (LG) كاربر جاري است – براي حذف، مكان‌نماي فهرست را برروي كاربر جاري قرار داده و تكمه Remove را فشار دهيد.
 
 
 
به علت وجود Service Pack و Updateهاي بي‌شماري كه براي سيستم‌هاي Windows ارائه شده و مي‌شوند، صدور حكم قطعي در مورد رفتار اين سيستم‌ها غيرممكن شده است. در اين شرايط، البته كماكان مي‌توان به نكاتي كه به تجربه يافت شده‌اند اشاره كرد: يكي از پديده‌هاي عجيبي كه در كار با MS-SQL 2008 به آن برخورد داشته‌ايم، افت سرعت قابل ملاحظه اين نرم‌افزار در برخي از سيستم‌هاي Windows XP و 2003 مي‌باشد. دليل اين وضعيت به درستي معلوم نيست (و ممكن است يك اشكال در محصولات Microsoft باشد) اما منشاء آن را تشخيص داده‌ايم:  غيرفعال بودن پروتكل ارتباطي TCP/IP در تنظيمات شبكه‌اي سرور. البته در سيستم‌هاي مالي نوسا (اعم از هديه يا يكپارچه XP) نيازي به فعال بودن اين پروتكل ارتباطي نيست – هديه به صورت تك‌استفاده كننده كار مي‌كند و در سيستم مالي يكپارچه نوسا XP نيز ارتباط كاربران در شبكه نه با MS-SQL بلكه فقط با سرور اختصاصي نوسا برقرار مي‌گردد. اما همانطور كه پيش از اين اشاره شد، غيرفعال بودن TCP/IP به دليل ناشناخته‌اي منجر به افت سرعت MS-SQL مي‌گردد.
چنانچه در حين كار با سيستم با مكث‌هاي طولاني و بدون دليل مواجه بوديد (در حد چند 10 ثانيه براي عمليات ساده!) ممكن است دليل اين مكث‌ها نكته پيش‌گفته باشد. براي رفع مشكل بايد به صورت زير عمل نماييد. از Start Menu و از طريق All Programs به فولدر مربوط به MS-SQL 2008 برويد و سپس به فولدر Configuration Tools برويد و در آنجا گزينه SQL Server Configuration Manager را انتخاب نماييد. نرم‌افزار مربوط به شكل زير بازنمايي مي‌شود:
 
 
 
در درخت سمت چپ، گزينه‌اي كه در شكل نشان داده شده است را انتخاب كنيد و اندكي صبر كنيد تا فهرست سمت راست بازنمايي شود. در صورتي كه سطر TCP/IP همانند آنچه در شكل نشان داده شده است Disabled باشد، برروي آن Right Click نماييد و از منوي بازنمايي شده، گزينه Enable را انتخاب كنيد. اگر افت سرعت MS-SQL به دليل پيش‌گفته بوده باشد، قاعدتا بايد با اين‌كار برطرف شود.
 
 
 
در صورتي كه رايانه شما از قبل به MS-SQL (به عنوان Default Instance) مجهز باشد، مي‌توانيد از همان سرور موجود براي كار با سيستم‌هاي نوسا استفاده كنيد. البته در اين وضعيت، از آنجا كه تنظيماتي كه در زمان نصب سيستم توضيح داده‌ايم لزوما در مورد اين سيستم‌ها انجام نشده است، ممكن است در صورت استفاده از سيستم‌هاي نوسا برروي آنها با مشكلاتي مواجه شويد. اين مشكلات از 3 نكته زير ناشي مي‌شوند كه در ادامه شرح داده خواهند شد:
 
  • اجراي سرويس MS-SQL با كاربري به جز Local System
  • عدم وجود گروه Administrators در بين كاربران ارشد  MS-SQL
  • دسترسي نداشتن كاربر Local System به فولدر حاوي فايل‌هاي پايگاه اطلاعاتي
 
براي بازبيني و اصلاح موارد فوق، در نسخه 2000 نياز به نرم‌افزار Enterprise Manager داريد. اين نرم‌افزار در CD نصب استاندارد MS-SQL 2000 وجود دارد و بدون مشكل خاصي نصب مي‌شود.
همين كار در نسخه‌هاي بعدي (2005، 2008 و 2008-R2) با استفاده از نرم‌افزاري به نام SQL Server Management Studio انجام مي‌شود. لينك دريافت اين نرم‌افزار به همراه ساير لينك‌هاي مربوط به دريافت فايل از سايت Microsoft در بخش انتهايي همين مطلب آمده است. در زمان نصب SQL Server Management Studio اشكالي وجود دارد كه تقريبا براي همه مشكل‌آفرين بوده است. اين اشكال جدي و روش مقابله با آن در بخش بعدي شرح داده شده است.
 
كاربر سرويس MS-SQL: پيش از اين اشاره كرديم كه كاربر مناسب براي اين سرويس كاربر Local System (يا همان SYSTEM) است. اين كاربر عموما به بخش‌هاي مختلف هارد درايو سيستم شما دسترسي دارد. لازم است تا كاربر مورد استفاده در اين سرويس را كنترل و در صورت نياز اصلاح نماييد.
بازبيني و تغيير كاربر را در سه بند توضيح مي‌دهيم: Enterprise Manager براي نسخه 2000؛ SQL Server Configuration Manager براي نسخه‌هاي بعد از 2000؛ Services براي تمام نسخه‌ها.
 
در صورت استفاده از نسخه 2000، نرم‌افزار Enterprise Manager را اجرا كنيد (از طريق Start Menu و از فولدر مربوط به MS-SQL). در Enterprise Manager، در درخت سمت چپ، برروي نام سرور Right Click كنيد و از منويي كه ظاهر مي‌شود، گزينه Properties را انتخاب نماييد. حال به صفحه Security برويد، شكل زير را خواهيد ديد:
 
 
 
تنظيمات مناسب در اين شكل ديده مي‌شوند: در قسمت انتهايي در بخش Startup service account، گزينه System account را انتخاب كنيد و پنجره را تصويب (OK) نماييد. براي اعمال تغييرات بايد Service را Stop و سپس Start نماييد. در همان منويي كه با Right Click برروي نام سرور ظاهر مي‌شود (همان كه قبلا براي احضار Properties بكار برديد)، گزينه‌هايي با همين اسامي وجود دارند.
 
در صورت استفاده از نسخه‌هاي 2005 يا 2008 يا 2008-R2، از Start Menu و از طريق All Programs به فولدر مربوط به MS-SQL برويد و سپس به فولدر Configuration Tools برويد و در آنجا گزينه SQL Server Configuration Manager را انتخاب نماييد. در فهرست سمت چپ، سطر SQL Server Services را انتخاب كنيد و در فهرست سمت راست، مكان‌نما را برروي سطر SQL Server قرار دهيد و Right Click كنيد. از منوي بازنمايي شده، گزينه Properties را انتخاب كنيد. با پنجره‌اي به شكل زير مواجه خواهيد شد:
 
 
 
 
همانطور كه در شكل ديده مي‌شود، در قسمت Log on as بايد گزينه Built-in account را انتخاب كنيد و از فهرستي كه در زير آن قرار دارد، گزينه Local System را انتخاب نماييد. براي اعمال تغييرات بايد Service را Stop و سپس Start نماييد. تكمه‌هايي به همين منظور در قسمت پايين پنجره وجود دارند. در نهايت، پنجره را تصويب (OK) كنيد.
 
روش ديگر براي بازبيني و احيانا اصلاح كاربر سرويس MS-SQL استفاده از تنظيمات بخش Services است. اين بخش از مسيرهاي مختلفي قابل دسترسي است كه در اينجا دسترسي از طريق Computer Management را توضيح مي‌دهيم. به اين منظور در Start Menu برروي My Computer (كه در Windows 7 به Computer تغيير نام داده است)، Right Click كنيد و از منويي كه ظاهر مي‌شود، گزينه Manage را انتخاب كنيد. با اينكار پنجره Computer Management ظاهر خواهد شد.
در اين پنجره، در قسمت سمت چپ، امكانات مختلف به صورت درخت بازنمايي شده‌اند. سطر Services and Applications را انتخاب كنيد و زيرشاخه‌هاي آن‌را باز كنيد. حال سطر Services را انتخاب كنيد. با اين‌كار، فهرست تمامي سرويس‌هاي نصب شده در سيستم در فهرست سمت راست بازنمايي خواهند شد. در اين فهرست بايد سطر مربوط به MS-SQL را انتخاب كنيد. اين سطر در MS-SQL 2000 داراي نام MSSQLSERVER و در نسخه‌هاي بعدي، داراي نام SQL Server مي‌باشد. با Right Click برروي اين سطر و انتخاب گزينه Properties از منوي ظاهر شده، پنجره‌اي به شكل زير باز خواهد شد:
 
 
 
 
 
همانطور كه در شكل ديده مي‌شود، در صفحه Logon گزينه‌اي براي انتخاب كاربر مناسب (يعني Local System account) وجود دارد. در صورت نياز وضعيت گزينه‌ها را به صورت شكل فوق درآوريد. اعمال تغييرات نيازمند Stop و Start كردن سرويس است. تكمه‌هايي به همين منظور در صفحه General تعبيه شده‌اند. در نهايت پنجره را تصويب (OK) كنيد.
 
گروه Administrators در MS-SQL به عنوان كاربر ارشد: MS-SQL با استفاده از مفهومي به نام Login، دسترسي كاربران به پايگاه‌هاي اطلاعاتي را كنترل مي‌كند. علاقه داريم كه "فقط" كاربراني كه عضو گروه Administrators هستند به MS-SQL دسترسي داشته باشند. اين وضعيت، پيش‌فرض نسخه 2000 است و ابتدا به همين صورت نصب مي‌شود. به همين دليل در بندهاي قبلي، نكته خاصي در مورد نصب اين نسخه ذكر نكرديم. در نسخه‌هاي بعد از MS-SQL 2000، همانطور كه پيش از اين اشاره شد، گروه ‌Administrators به صورت پيش‌فرض به عنوان كاربر ارشد لحاظ نشده است. تنظيمات لازم در زمان نصب را در بخش‌هاي قبلي شرح داديم. با اين همه براي سروري كه از قبل نصب شده باشد (خواه نسخه 2000 و خواه نسخه‌هاي بعد از آن)، ممكن است وضعيت مطلوب ما حاكم نباشد. لازم است تا تنظيمات MS-SQL را بازبيني و احيانا اصلاح كنيم.
اين عمل براي نسخه 2000 با استفاده از Enterprise Manager و براي نسخه‌هاي بعدتر با نرم‌افزار SQL Server Management Studio قابل انجام است. يادآوري مي‌كنيم كه اين ابزارها، حسب مورد، بايد از قبل در سيستم نصب شده باشند. براي اجراي آنها بايد از مسير Start Menu، گزينه All Programs و پس از آن، گزينه مناسب را از فولدر MS-SQL انتخاب كنيد.
 
براي MS-SQL 2000، در Enterprise Manager، در درخت سمت چپ، زيرشاخه‌هاي سرور را باز كنيد. سپس زيرشاخه‌هاي Security را باز كنيد و در بين آنها سطر Logins را انتخاب نماييد. در فهرست سمت راست، بايد سطري با عنوان BUILTIN\Administrators را ملاحظه كنيد. اگر اين سطر موجود است، آن‌را Right Click كنيد و از منوي ظاهر شده، گزينه Properties را انتخاب كنيد و محتويات پنجره بازنمايي شده را با شكل‌هايي كه در ادامه مشاهده مي‌كنيد تطبيق دهيد. در صورت نياز اصلاحات لازم را انجام دهيد و پنجره را تصويب (OK) كنيد.
در صورتي كه BUILTIN\Administrators در فهرست ديده نشود، لازم است تا آنرا ايجاد نماييد. به اين منظور برروي Logins، كليد سمت راست ماوس را فشار دهيد و گزينه New Login را انتخاب كنيد. پنجره‌اي به شكل زير باز مي‌شود:
 
 
 
همانطور كه در شكل نشان داده مي‌شود، بايد در دريچه Name، عبارت BUILTIN\Administrators را وارد كنيد. حال براي اينكه اين گروه را به عنوان كاربر ارشد معلوم كنيم، به صفحه Server Roles برويد. شكل زير وضعيت اين صفحه را نشان مي‌دهد:
 
 
 
همانطور كه در شكل ديده مي‌شود، سطر اول از فهرست (با عنوان System Administrators) بايد علامت‌گذاري شود. حال مي‌توانيد پنجره را تصويب (OK) كنيد.
 
براي نسخه‌‌هاي بعد از MS-SQL 2000، در SQL Server Management Studio، در درخت سمت چپ، زيرشاخه‌هاي سرور را باز كنيد. سپس زيرشاخه‌هاي Security را باز كنيد و در ادامه زيرشاخه‌هاي Logins را نيز باز كنيد. سطرهاي زيرگروه Logins را بررسي كنيد. بايد سطري با عنوان BUILTIN\Administrators را ملاحظه كنيد. اگر اين سطر موجود است، آن‌را Right Click كنيد و از منوي ظاهر شده، گزينه Properties را انتخاب كنيد و محتويات پنجره بازنمايي شده را با شكل‌هايي كه در ادامه مشاهده مي‌كنيد تطبيق دهيد. در صورت نياز اصلاحات لازم را انجام دهيد و پنجره را تصويب (OK) كنيد.
در صورتي كه BUILTIN\Administrators در فهرست ديده نشود، لازم است تا آنرا ايجاد نماييد. به اين منظور برروي Logins، كليد سمت راست ماوس را فشار دهيد و گزينه New Login را انتخاب كنيد. پنجره‌اي به شكل زير باز مي‌شود:
 
 
 
همانطور كه در شكل نشان داده مي‌شود، بايد در دريچه Login Name، عبارت BUILTIN\Administrators را وارد كنيد. حال براي اينكه اين گروه را به عنوان كاربر ارشد معلوم كنيم، به صفحه Server Roles برويد. توجه كنيد كه فهرست صفحات در سمت چپ پنجره قرار دارد. شكل زير وضعيت اين صفحه را نشان مي‌دهد:
 
 
 
همانطور كه در شكل ديده مي‌شود، سطر آخر از فهرست (با عنوان sysadmin) بايد علامت‌گذاري شود. حال مي‌توانيد پنجره را تصويب (OK) كنيد.
 
دسترسي كاربر سرويس به فولدرها: همانطور كه در بخش‌هاي قبلي گفته شد، ترتيبي داديم كه سرويس MS-SQL با كاربر Local System از رايانه استفاده كند. اين كاربر به صورت پيش‌فرض به تمام فولدرهاي سيستم دسترسي كافي دارد. با اين وجود، از آنجا كه رفتارها و سياست‌هاي امنيتي Microsoft در سال‌هاي گذشته به صورت غيرقابل تصوري متغير بوده است، هيچ بعيد نيست كه گونه‌اي از Windows وجود داشته باشد (يا در آينده به وجود بيايد) كه در آن Local System به فولدري دسترسي نداشته باشد. اين وضعيت به صورت خطاي Access Denied (Error Num 5) خودنمايي خواهد كرد. در صورتي كه با اين پديده مواجه شديد، لازم است تا دسترسي كاربر Local System (يا همان كاربر SYSTEM) را به فولدر حاوي فايل‌هاي پايگاه‌هاي اطلاعاتي بررسي كنيد و در صورت نياز دسترسي كامل را تعريف كنيد.
در سيستم مالي يكپارچه نوسا XP، تمام فايل‌هاي پايگاه‌هاي اطلاعاتي در يك فولدر به نام Data در مسير نصب سرور قرار مي‌گيرند. به صورت پيش فرض: C:\Program Files\Nosa\AccXP\Server\Data
در سيستم مالي هديه نوسا، تمام فايل‌هاي پايگاه‌هاي اطلاعاتي در همان فولدر دلخواه سيستم و در كنار فايل اجرايي هديه (AccXPClt-Gift.exe) قرار مي‌گيرند.
سطوح دسترسي فولدرها در Properties آنها و در صفحه‌اي به نام Security تعيين مي‌شوند. اين عمل در Windows 7، بدون غيرفعال كردن UAC بسيار دشوار است. توصيه مي‌كنيم كه براي تغيير سطوح دسترسي، حداقل به صورت موقت، UAC را غيرفعال نماييد. توضيحات لازم را مي‌توانيد از اين صفحه دريافت نماييد.
 
 
 
اشكال مربوط به حالتي است كه MS-SQL از قبل برروي رايانه نصب شده باشد و در آينده بخواهيد نرم‌افزار SQL Server Management Studio را در رايانه نصب كنيد. در يكي از مراحل نصب، با پنجره‌اي به شكل زير مواجه خواهيد شد:
 
 
 
 
دو گزينه اصلي در اينجا مطرح است كه عناوين نامناسبي دارند و معمولا به اشتباه انتخاب مي‌شوند – اگرچه در عبارت‌هاي توضيح كه در ادامه هر گزينه آمده است، واضح است كه كدام گزينه بايد انتخاب شود. گزينه اول به يك نصب جديد اشاره دارد و گزينه دوم به افزودن امكانات جديد به يك MS-SQL نصب شده از قبل. با توجه به اينكه در اينجا قصد داريد برروي يك رايانه كه از قبل MS-SQL برروي آن نصب شده است، SQL Server Management Studio را نيز نصب كنيد، به صورت طبيعي گزينه دوم را مناسب مي‌دانيد – در حالي كه اين انتخاب اشتباه است. در توضيحات ذيل گزينه اول هم آمده كه نصب SQL Server Management Studio بايد با انتخاب همين گزينه انجام شود.
به هر حال، در صورتي كه گزينه اول را انتخاب كنيد، نصب به صورت موفقيت‌آميزي به انجام خواهد رسيد. اما اگر گزينه دوم را انتخاب نماييد، در صفحه بعدي كه براي انتخاب اجزاء قابل نصب است، هيچ گزينه‌اي براي انتخاب نخواهيد داشت.
 
اما اشكال اصلي وقتي پيش مي‌آيد كه پس از انتخاب گزينه دوم و رسيدن به بن بست، تكمه Back را فشار دهيد و بخواهيد گزينه اول را انتخاب كنيد. در اين وضعيت مجددا در صفحه انتخاب اجزاء قابل نصب هيچ گزينه‌اي براي انتخاب نخواهيد داشت – يعني فهرست گزينه‌هاي قابل انتخاب با انتخاب نادرست گزينه دوم خراب مي‌شود و با انتخاب گزينه صحيح به‌هنگام نمي‌گردد. در اين وضعيت ادامه نصب SQL Server Management Studio ميسر نيست و مجبوريد از نرم‌افزار نصب خارج شويد و دوباره آنرا اجرا نماييد. پس يادآوري مي‌كنم كه گزينه اول و فقط گزينه اول را انتخاب نماييد.
 
 
 
در انتها فهرستي از فايل‌هاي نصب برخي از محصولات MS-SQL را براي دريافت از سايت مايكروسافت ذكر مي‌كنيم. اين لينك‌ها به فايل‌هاي نصب نرم‌افزارهايي كه در اين مستند توضيح داده شده‌اند اشاره مي‌كنند. يادآوري مي‌كنيم كه تمام اين نرم‌افزارها، ويرايش‌هاي همگاني و رايگان محصولات ‌MS-SQL مي‌باشند: